S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Виртуална реалност: Apple или Meta?

Grozdan Iliev
17. 6. 2023
1 min read

Напоследък виртуалната или разширената реалност е широко обсъждана. Неотдавна самата компания Apple навлезе на този пазар и разбърка картите за другите играчи. От известно време $Мета-1.5% е в този бизнес и това също беше препъни камък за акциите (поне в началото). Как пазарът гледа на тези компании сега?

Като цяло Apple и Meta не се разглеждат като конкуренти. Apple генерира по-голямата част от приходите си от своите хардуерни устройства и привлича голяма част от тези потребители със своя софтуер и услуги. Meta генерира по-голямата част от приходите си от рекламите си във Facebook и Instagram.

И все пак двете FAANG компании постепенно се превръщат в противници. След години на критики към практиките на Meta за проследяване на данни, Apple най-накрая наруши способността на Meta да създава целеви реклами с актуализация на iOS, насочена към защитата на личните данни, в края на 2020 г. Apple също така наскоро представи първото си устройство за смесена реалност - Vision Pro - като претендент за хедсета Quest на Meta на зараждащия се пазар на метавселената.

През последните години акциите на Apple са много по-интересни за инвеститорите и това се вижда от техния растеж. През последните 3 години акциите на Apple са се повишили със 115%, а акциите на Meta - само с 15%.

Растежът на Apple е цикличен, тъй като повече от половината от приходите на компанията се формират от iPhone. Последният голям ъпгрейд на iPhone се случи през фискалната 2021 г. (която приключи през септември 2021 г.), след като компанията най-накрая навлезе на пазара на 5G с iPhone 12. Растежът ѝ се охлади през фискалната 2022 г. Apple поддържа многогодишна разлика, когато става въпрос за голяма промяна/иновация в телефоните ѝ. Дотогава тя се придържа към стария дизайн и не прави големи промени.

AAPL

Apple

AAPL
$191.29 $1.00 +0.53%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
3.0T
Valuation
P/E
29.6
P/S
7.7
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

На пръв поглед растежът на Apple може да изглежда бавен и безинтересен. В хардуерно отношение той изглежда така: продажбите нарастват с 8%, а печалбата на акция - с 9% през фискалната 2022 г . През фискалната 2023 г. анализаторите очакват продажбите да намалеят с 3%, а печалбата на акция - с 2%, тъй като се опитват да продават повече iPhone, iPad и Mac. Въпреки това и трите тези хардуерни линии са се възстановявали от циклични спадове и преди, а появата на Vision Pro през следващата година може да запали нов пожар в хардуерния бизнес.

От друга страна, подразделението за услуги на Apple, което включва Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Fitness+, App Store, iCloud и други услуги, продължава да процъфтява. Компанията приключи второто тримесечие на фискалната 2023 г. с 975 млн. платени абонамента за всички свои услуги, което представлява 18% увеличение спрямо предходното тримесечие.

AAPL

Apple

AAPL
$191.29 $1.00 +0.53%

Разширяването на тази екосистема гарантира, че продажбите на хардуер на Apple ще нараснат отново, след като краткосрочната неблагоприятна икономическа среда отшуми. Освен това компанията все още разполага с 166 млрд. долара в брой и търгуеми ценни книжа, което ѝ дава достатъчно пространство за нови инвестиции и придобивания, а току-що одобри нов план за обратно изкупуване на акции на стойност 90 млрд. долара .

През последното десетилетие компанията е изкупила обратно близо 40% от акциите си и е увеличавала дивидента си всяка година, откакто възобнови изплащането му през 2012 г. Но бъдещата доходност на Apple от 0,5 % все още е нищожна в сравнение с други технологични акции, а цената на акциите й може да изглежда скъпа - 27 пъти по-висока от бъдещата печалба.

Мета-акциите на компанията отбелязаха голям спад през последните години, но през последните месеци се възстановиха с рязко покачване.

Приходите и печалбата на акция са намалели съответно с 1% и 38% през 2022 г. Това забавяне е причинено от три основни проблема: актуализация на iOS на Apple, силна конкуренция от страна на ByteDance - TikTok и неблагоприятни условия на пазара на цифрова реклама. На инвеститорите не им хареса и фактът, че компанията харчи огромни суми за проучвания в сектора само за VR. Това беше и една от основните причини, поради които акциите поеха толкова стремглаво надолу.

META

Meta

META
$467.05 -$7.31 -1.54%
Capital Structure
Market Cap
1.2T
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
27.2
P/S
8.4
Dividends
Yield
0.1%
Payout
2.8%

Meta коригира рекламните си алгоритми, за да намали зависимостта си от данни на трети страни. Това се прави, за да се противодейства на промените в iOS на Apple.

Тя също така агресивно разширява своята платформа за кратки видеоклипове Reels, за да се противопостави на TikTok. Но Meta също така изгаря милиарди долари в своето подразделение Reality Labs, което се фокусира върху разработването на устройства за виртуална реалност. Този сегмент генерира само 2,2 млрд. долара приходи през миналата година (2% от това, което Meta печели от семейството си от приложения ) и реализира оперативна загуба от 13,2 млрд. долара . Очаква загубите на подразделението да се задълбочат отново през тази година. През есента се очаква да излезе още един продукт

Биковете са вперили поглед във факта, че Meta все още достига до 3,81 млрд. души всеки месец със своето "семейство от приложения" (Facebook, Messenger, Instagram и WhatsApp) - така че растежът на рекламния ѝ бизнес може лесно да се ускори отново, след като рекламният пазар се върне към старите си порядки.

META

Meta

META
$467.05 -$7.31 -1.54%

Агресивните инвестиции в метаверсията също биха могли в крайна сметка да се изплатят, тъй като все повече потребители на социални медии мигрират към екосистемата на виртуалната реалност.

Мета все още е парадоксално печеливша, като приключва първото тримесечие на 2023 г. с 41 млрд. долара в парични средства, парични еквиваленти и търгуеми ценни книжа, а през последните три години е изкупила обратно около 10% от акциите си.

Анализаторите очакват приходите и печалбите на Meta да нараснат с 8% и 36% през тази година, тъй като ръстът в рекламния ѝ бизнес компенсира разходите ѝ за реклама. Това са впечатляващи темпове на растеж за акция, която се търгува на 22 пъти по-висока цена от прогнозната печалба.

Лично аз имам и двете акции в портфейла си. Трудно е да се избере коя от тях е победител тук по отношение на VR. За мен Meta има по-голям потенциал за растеж от Apple, тъй като е много н'по-малка компания по отношение на пазарната капитализация и следователно е по-евтина. Няма да спекулирам с нито една от тях и предпочитам да ги държа и двете. Всяка от тях е уникална по свой начин и има различна причина да бъде включена в моя портфейл. Някой споделя ли тези инвестиции с мен или има различно мнение за тези 2 компании от групата FAANG?

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как аз самият бих се справил в тези ситуации. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.