S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Virtuális valóság: Apple vagy Meta?

Adorján Fülöp
17. 6. 2023
7 min read

A virtuális vagy kiterjesztett valóságról nemrégiben széles körben beszéltek. Nemrégiben maga az Apple is beugrott erre a piacra, és megkeverte a kártyákat a többi játékos számára. A $META-0.4% egy ideje már benne van ebben az üzletágban, és ez a részvények számára (legalábbis kezdetben) szintén egy buktatót jelentett. Hogyan látja most a piac ezeket a vállalatokat?

Az Apple-t és a Metát általában nem tekintik versenytársaknak. Az Apple a bevételeinek nagy részét a hardveres eszközeiből szerzi, és a szoftverével és szolgáltatásaival sok felhasználót magához köt. A Meta a bevételeinek nagy részét a Facebook- és Instagram-hirdetésekből szerzi.

A két FAANG-vállalat mégis fokozatosan ellenfelekké alakul. A Meta adatkövető gyakorlatát évek óta érő kritikák után az Apple végül 2020 végén egy adatvédelemre összpontosító iOS-frissítéssel megzavarta a Meta célzott hirdetések létrehozásának lehetőségét. Az Apple nemrégiben bemutatta első vegyes valóság eszközét, a Vision Pro-t is, amely a Meta Quest headsetjének kihívója a születőben lévő metaversus piacon.

Az Apple-részvények az elmúlt években sokkal érdekesebbek voltak a befektetők számára, és ez meg is látszik a növekedésen. Az elmúlt 3 évben az Apple részvényei 115%-kal emelkedtek, a Meta részvényei viszont csak 15%-kal.

Az Apple növekedése ciklikus, mivel bevételeinek több mint felét az iPhone-okból szerzi. Az utolsó nagyobb iPhone-frissítés a 2021-es pénzügyi évben történt (amely 2021 szeptemberében ért véget), miután az iPhone 12-vel végre belépett az 5G piacra. 2022-es pénzügyi évben a növekedése lehűlt. Az Apple többéves távolságot tart, amikor a telefonjainál nagyobb változásra/innovációra kerül sor. Addig is ragaszkodik a régi dizájnhoz, és nem hajt végre nagy változtatásokat.

AAPL

Apple

AAPL
$186.88 -$4.02 -2.11%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
2.9T
Valuation
P/E
29.1
P/S
7.5
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

Első pillantásra az Apple növekedése lassúnak és érdektelennek tűnhet. Hardverben ez így néz ki: az értékesítés 8%-kal, az EPS pedig 9%-kal nőtt a 2022-es pénzügyi évben. 2023-as pénzügyi évben az elemzők 3%-os forgalomcsökkenést és 2%-os EPS-csökkenést várnak , mivel több iPhone-t, iPadet és Mac-et próbálnak eladni. Azonban mindhárom hardvervonal már korábban is talpra állt a ciklikus visszaesésből, és a Vision Pro jövő évi érkezése új tüzet gyújthat a hardverüzletágban.

Másrészt az Apple szolgáltatási üzletága - amely az Apple Music, az Apple TV+, az Apple Arcade, az Apple Fitness+, az App Store, az iCloud és más szolgáltatások - továbbra is virágzik. A 2023-as pénzügyi év második negyedévét 975 millió fizetett előfizetéssel zárta az összes szolgáltatásra vonatkozóan, ami 18%-os növekedést jelent az egy évvel korábbi negyedévhez képest.

AAPL

Apple

AAPL
$186.88 -$4.02 -2.11%

Ennek az ökoszisztémának a bővülése, biztosítja, hogy az Apple hardvereladásai a rövid távú kedvezőtlen gazdasági környezet enyhülése után ismét növekedni fognak. Emellett még mindig 166 milliárd dollárnyi készpénzen és forgalomképes értékpapíron ül, így bőven van mozgástere új beruházásokhoz és felvásárlásokhoz, és nemrég hagyott jóvá egy új, 90 milliárd dolláros részvény-visszavásárlási tervet.

Az elmúlt évtizedben részvényeinek közel 40%-át vásárolta vissza , és az osztalékfizetés 2012-es újraindítása óta minden évben növelte osztalékát. Az Apple 0,5%-os hozama azonban még mindig csekély más technológiai részvényekhez képest, és a részvények 27-szeres jövőbeli nyereséggel drágának tűnhetnek.

A vállalat meta részvényei az elmúlt években nagyot estek, de az elmúlt hónapokban meredek emelkedéssel tértek magukhoz.

Abevételek és az EPS 1%-kal, illetve 38%-kal csökkentek 2022-ben. Ezt a lassulást három fő okozza: Az Apple iOS frissítése, a ByteDance - TikTok erős versenye és a digitális hirdetési piac kedvezőtlen feltételei. A befektetőknek az sem tetszett, hogy a vállalat hatalmas összegeket költött az ágazat kutatására csak a VR miatt. Ez volt az egyik fő oka annak is, hogy a részvények ilyen mélyrepülésbe kerültek.

META

Meta

META
$465.78 -$2.00 -0.43%
Capital Structure
Market Cap
1.2T
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
26.8
P/S
8.3
Dividends
Yield
0.1%
Payout
2.8%

AMeta úgy finomítja hirdetési algoritmusait, hogy csökkentse a harmadik féltől származó adatokra való támaszkodást. Ezzel akarja ellensúlyozni az Apple iOS módosításait.

Emellett agresszívan bővíti Reels rövid formátumú videoplatformját, hogy ellensúlyozza a TikTokot. AMeta azonban dollármilliárdokat éget el a Reality Labs részlegében is, amely a virtuális valóság eszközök fejlesztésére összpontosít. Ez a szegmens tavaly mindössze 2,2 milliárd dollár bevételt termelt (a Meta alkalmazáscsaládjának 2%-át), és 13,2 milliárdos működési veszteséget termelt. A vállalat arra számít, hogy a divízió veszteségei idén ismét mélyülni fognak. Ősszel újabb termék jelenik meg

A bikák szemében az a tény, hogy a Meta még mindig 3,81 milliárd embert ér el havonta az "alkalmazáscsaládjával" (Facebook, Messenger, Instagram és WhatsApp) - így a hirdetési üzletág növekedése könnyen újra felgyorsulhat, amint a hirdetési piac visszatér a régi kerékvágásba.

META

Meta

META
$465.78 -$2.00 -0.43%

A metaverszióba történő agresszív befektetések is kifizetődhetnek végül, ahogy egyre több közösségi médiafelhasználó vándorol át a virtuális valóság ökoszisztémájába.

A Meta paradox módon még mindig nyereséges, 2023 első negyedévét 41 milliárd dollár készpénzzel, készpénzegyenértékesekkel és forgalomképes értékpapírokkal zárja, és az elmúlt három évben részvényeinek mintegy 10%-át vásárolta vissza.

Az elemzők arra számítanak, hogy a Meta bevétele és nyeresége 8%-kal, illetve 36%-kal nő az idén, mivel a hirdetési üzletág növekedése ellensúlyozza a reklámköltéseket. Ezek lenyűgöző növekedési ütemek egy olyan részvény esetében, amelyet 22-szeres határidős nyereséggel kereskednek.

Én személy szerint mindkét részvényt képviselem a portfóliómban. Nehéz eldönteni, hogy melyik a győztes a VR szempontjából. Számomra a Meta nagyobb növekedési potenciállal rendelkezik, mint az Apple, mivel piaci tőkeérték tekintetében sokkal n'kisebb vállalat, és így olcsóbb. Nem spekulálok egyikre sem, és inkább tartom mindkettőt. Mindegyik egyedi a maga módján, és más-más okból szerepelnek a portfóliómban. Osztja valaki ezeket a befektetéseket velem, vagy van más véleménye erről a 2 FAANG vállalatról?

Ez nem pénzügyi tanácsadás. Nyilvánosan elérhető adatokat közlök, és megosztom a véleményemet arról, hogy én magam hogyan kezelném a helyzeteket. A befektetés kockázatos, és mindenki felelős a döntéseiért.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.