S&P 500 ^GSPC 5,235.47 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.64 -3.39%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.31 -1.49%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Navidezna resničnost: Apple ali Meta?

Željko Kos
17. 6. 2023
6 min read

V zadnjem času se veliko govori o navidezni ali razširjeni resničnosti. Pred kratkim je na ta trg vstopil tudi Apple in premešal karte drugim igralcem. $META-1.5% se že nekaj časa ukvarja s tem poslom, ki je bil (vsaj na začetku) tudi kamen spotike za delnico. Kako trg zdaj gleda na ta podjetja?

Apple in Meta na splošno ne veljata za konkurenta. Apple večino prihodkov ustvari s svojimi strojnimi napravami , veliko uporabnikov pa si pridobi s svojo programsko opremo in storitvami. Meta večino prihodkov ustvari z oglasi na Facebooku in Instagramu.

Vendar se podjetji FAANG postopoma spreminjata v nasprotnika. Po letih kritik Metinih praks sledenja podatkom je Apple konec leta 2020 s posodobitvijo sistema iOS, ki je bila usmerjena v zasebnost, končno onemogočil Metino zmožnost ustvarjanja ciljno usmerjenih oglasov. Apple je nedavno predstavil tudi svojo prvo napravo za mešano resničnost, Vision Pro, ki je na nastajajočem trgu metapodročja izzivalec Metine naglavne slušalke Quest.

Delnice družbe Apple so v zadnjih letih za vlagatelje veliko bolj zanimive, kar se kaže v njihovi rasti. V zadnjih treh letih so delnice družbe Apple zrasle za 115 %, delnice družbe Meta pa le za 15 %.

Rast družbe Apple je ciklična, saj več kot polovico svojih prihodkov ustvari s telefoni iPhone. Zadnjo večjo nadgradnjo iPhona je izvedel v poslovnem letu 2021 (ki se je končalo septembra 2021), potem ko je končno vstopil na trg 5G z iPhonom 12. Njegova rast se je ohladila v poslovnem letu 2022. Apple ohranja večletne razlike, ko pride do večje spremembe/inovacije v njegovih telefonih. Do takrat se drži stare zasnove in ne uvaja velikih sprememb.

AAPL

Apple

AAPL
$191.29 $1.00 +0.53%
Capital Structure
Market Cap
2.9T
Enterpr. Val.
3.0T
Valuation
P/E
29.6
P/S
7.7
Dividends
Yield
0.5%
Payout
15.1%

Na prvi pogled se morda zdi, da je Applova rast počasna in nezanimiva. V strojni opremi je videti takole: prodaja se je v poslovnem letu 2022 povečala za 8 %, dobiček na dobiček pa za 9 %. V poslovnem letu 2023 analitiki pričakujejo, da se bo prodaja zmanjšala za 3 %, dobiček na dobiček pa za 2 %, saj bodo poskušali prodati več telefonov iPhone, iPadov in računalnikov Mac. Vendar so se vse tri te linije strojne opreme že vrnile iz cikličnih upadov, prihod naprave Vision Pro prihodnje leto pa bi lahko v dejavnosti strojne opreme zanetil nov požar.

Po drugi strani pa Applov oddelek za storitve, ki vključuje Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade, Apple Fitness+, App Store, iCloud in druge storitve, še naprej cveti. Drugo četrtletje poslovnega leta 2023 je končal z 975 milijoni plačanih naročnin na vse svoje storitve, kar je 18-odstotno povečanje glede na prejšnje četrtletje.

AAPL

Apple

AAPL
$191.29 $1.00 +0.53%

Širitev tega ekosistema zagotavlja, da bo prodaja Applove strojne opreme po umiritvi kratkoročnih neugodnih gospodarskih razmer spet rasla. Poleg tega ima še vedno 166 milijard dolarjev gotovine in tržnih vrednostnih papirjev, kar mu daje veliko prostora za nove naložbe in prevzeme, pravkar pa je odobril tudi nov načrt odkupa delnic v vrednosti 90 milijard dolarjev.

V zadnjem desetletju je odkupil skoraj 40 % svojih delnic in od leta 2012, ko je ponovno začel izplačevati dividende, jih je vsako leto povečal. Vendar je prihodnji donos družbe Apple, ki znaša 0,5 %, v primerjavi z drugimi tehnološkimi delnicami še vedno zanemarljiv, njena delnica pa se lahko zdi draga pri 27-kratniku prihodnjih dobičkov.

V zadnjih letih so se delnice podjetja močno zmanjšale, vendar so se v zadnjih mesecih močno povečale.

Prihodki in dobiček na delnico so se v letu 2022 zmanjšali za 1 % oziroma 38 %. To upočasnitev so povzročile tri glavne težave: Applova posodobitev sistema iOS, močna konkurenca podjetja ByteDance - TikTok in neugodne razmere na trgu digitalnega oglaševanja. Vlagateljem tudi ni bilo všeč, da je podjetje porabilo ogromne zneske za raziskave v sektorju samo za VR. To je bil tudi eden od glavnih razlogov, zakaj je delnica tako strmo padla.

META

Meta

META
$467.05 -$7.31 -1.54%
Capital Structure
Market Cap
1.2T
Enterpr. Val.
1.2T
Valuation
P/E
27.2
P/S
8.4
Dividends
Yield
0.1%
Payout
2.8%

Meta izboljšuje svoje oglaševalske algoritme, da bi zmanjšala svojo odvisnost od podatkov tretjih oseb. S tem se želi zoperstaviti spremembam, ki jih je Apple uvedel v operacijskem sistemu iOS.

Prav tako agresivno širi svojo platformo za kratke videoposnetke Reels, da bi se zoperstavila platformi TikTok. Meta pa tudi porablja milijarde dolarjev v svojem oddelku Reality Labs, ki se osredotoča na razvoj naprav za navidezno resničnost. Ta segment je lani ustvaril le 2,2 milijarde dolarjev prihodkov (2 % tega, kar Meta zasluži s svojo družino aplikacij ) in ustvaril 13,2 milijarde dolarjev izgube iz poslovanja. Pričakuje, da se bo izguba tega oddelka letos še poglobila. Jeseni naj bi izšel še en izdelek

Biki imajo pred očmi dejstvo, da Meta s svojo "družino aplikacij" (Facebook, Messenger, Instagram in WhatsApp) vsak mesec še vedno doseže 3,81 milijarde ljudi - zato bi se rast njenega oglaševalskega posla zlahka znova pospešila, ko se bo oglaševalski trg vrnil v stare tirnice.

META

Meta

META
$467.05 -$7.31 -1.54%

Agresivne naložbe v metaverzijo bi se lahko sčasoma tudi obrestovale, ko bi se vse več uporabnikov družbenih medijev preselilo v ekosistem navidezne resničnosti.

Meta je še vedno paradoksalno dobičkonosna, saj bo prvo četrtletje leta 2023 končala z 41 milijardami dolarjev gotovine, denarnih ekvivalentov in tržnih vrednostnih papirjev, v zadnjih treh letih pa je odkupila približno 10 % svojih delnic.

Analitiki pričakujejo, da se bodo Metini prihodki in dobiček letos povečali za 8 % in 36 %, saj bo rast oglaševalskih dejavnosti izravnala njene izdatke za oglaševanje. To sta impresivni stopnji rasti za delnico, s katero se trguje po 22-kratniku prihodnjih dobičkov.

Osebno imam obe delnici zastopani v svojem portfelju. Težko je izbrati, katera je tukaj zmagovalka v smislu VR. Zame ima Meta večji potencial rasti kot Apple, saj je veliko n'manjše podjetje v smislu tržne vrednosti in zato cenejše. Ne bom špekuliral z nobenim od njiju in bom raje obdržal obe. Vsak je edinstven na svoj način in ima drugačen razlog, da je vključen v moj portfelj. Ali kdo deli te naložbe z mano ali ima drugačno mnenje o teh dveh podjetjih FAANG?

To ni finančni nasvet. Zagotavljam javno dostopne podatke in delim svoja mnenja o tem, kako bi sam ravnal v teh situacijah. Naložbe so tvegane in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.