S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

2 érdekes részvény óriási, 10% feletti osztalékkal

Bertalan Görög
18. 6. 2023
6 min read

A magas osztalék érthetően csábító. Fontos azonban, hogy óvakodjunk az ilyen részvényekben rejlő buktatóktól és kockázatoktól. Találsz csontvázakat a szekrényben ennél a két vállalatnál?

Az ultramagas osztalékokkal sok pénzt lehet keresni... vagy mégsem?

Értelemszerűen a legnagyobb kockázat, amire a magas osztalékkal kapcsolatban figyelni kell, az osztalékcsapda.

Az osztalékcsapda akkor fordul elő, amikor egy vállalat magas osztalékot nyújt, de olyan osztalékot, amely a tényleges üzleti teljesítménye alapján nem fenntartható. Az osztalék meghaladja a működési nyereséget vagy a cash flow-t, és az osztalék kifizetésére adósságot vagy eszközértékesítést használnak fel. A befektetőket vonzza a magas osztalékhozam, de az alacsony üzleti növekedés azt jelzi, hogy az osztalék nem biztos, hogy hosszabb távon fenntartható. Ezért lehetséges, hogy csökkentik vagy teljesen leállítják őket, még akkor is, ha kezdetben magas jövedelmet biztosítanak. Az osztalékcsapda azt jelenti, hogy az osztalékok nem tükrözik a vállalat üzleti erejét, bevételeit és pénzforgalmát. Ezért a befektetőnek ahelyett, hogy pusztán az osztalékhozamra hagyatkozna, inkább a vállalat fundamentumait kell értékelnie, hogy elkerülje a csapdát, amely az osztalékjövedelem elvesztéséhez, valamint a részvényárfolyam csökkenéséhez vezethet.

AzArbor Realty Trust $ABR-1.5% egy ingatlanbefektetési társaság, amely jelzáloghitel- és finanszírozási megoldásokra specializálódott az ingatlanpiac számára. Több fő tevékenységre összpontosítanak.

ABR
$13.06 -$0.20 -1.51%

Jelzálogkölcsönök nyújtása - Jelzáloghiteleketnyújt fejlesztőknek, nem szabványos és egyéni lakásvásárlóknak. A jelzáloghitelek különböző típusokat foglalnak magukban, beleértve az építési, felújítási, vásárlási és refinanszírozási jelzáloghiteleket.

Vagyonkezelés - Kiterjedt ingatlanbefektetési portfóliót kezel, beleértve a jelzáloghitel-követeléseket, a hosszú távú bérleti szerződésekkel rendelkező szabad tulajdonú és befektetési ingatlanokat.

Követeléskezelés - Az ügyfelek követeléseinek kezelése, beleértve a behajtást és a jelzáloghitelek kivásárlását.

A versenytársak közé tartozik a Realty Income $O-0.8%, a Ladder Capital és a Starwood Property Trust $STWD-1.2%.

Strukturált üzletágán keresztül az Arbor különböző típusú hiteleket, elsősorban áthidaló hiteleket (97%) és kötvényeket (3%) nyújt. A hitelek többsége többlakásos lakóingatlanokra (91%), ezt követik az egylakásos ingatlanok (7%) és a kereskedelmi ingatlanok (1-1%). Átlagos hitelméretük 19,1 millió dollár.

Az árcsökkenés és az osztalékemelés eredményeként az ABR osztalékhozama megközelítőleg 13%-ra nőtt, ami nagyon vonzó. Most stabilan 11,6%-os szinten áll. Annak ellenére, hogy az elmúlt néhány negyedévben sok REIT-nek kellett szembenéznie a megemelkedett kamatlábak miatti kihívásokkal , az ABR javítani tudta pénzügyi eredményeit.

A legutóbbi növekedés nagyobb volt. De eddig ésszerűen növekedett.

A Fed emelte a kamatlábakat az infláció elleni küzdelem érdekében, amely úgy tűnik, hogy ellenőrzés alatt van. De a 2%-os inflációs cél eléréséhez a kamatoknak magasnak kell maradniuk, és a Fed valószínűleg nem fog hamarosan csökkenteni. A magas kamatlábak azonban instabilitást okozhatnak a piacokon. Ez válsághoz és az ingatlanértékek csökkenéséhez vezethet. Ez korlátozza az ABR-t a jelzáloghitelek nyújtásában, és növeli a hitelezési veszteségek kockázatát.

Az amerikai ingatlanpiacnak 2023-ban továbbra is gondjai vannak a lakások eladásával, ami korlátozza az ABR növekedését. Csökken a jövedelmi potenciálja, ami az osztalékok csökkenéséhez vezethet. A magas kamatlábak és az infláció szintén rontja az ABR hitelminőségét. A veszteségtartalékok növekedni fognak, és több hitel nem teljesül. Ez további költségekhez fog vezetni.

Apollo Commercial Real Estate Finance $ARI-2.2%

Ez egy ingatlanbefektetési társaság, amely kereskedelmi ingatlan jelzáloghitelezésre összpontosít.

ARI
$9.77 -$0.22 -2.20%

Az ARI elsősorban mezzanine és alárendelt kölcsönöket nyújt különböző kereskedelmi ingatlanokra, például irodaházakra, bevásárlóközpontokra, szállodákra, lakóházakra, raktárakra, ipari parkokra stb.

A mezzanine hitel az adósságfinanszírozás egyik formája. Ez egy olyan hitel, amely az elsőbbségi hitel és a kötvények közötti biztosítékkal rendelkezik. A mezzanine hitelek tehát alacsonyabb prioritásúak a visszafizetés szempontjából, mint az elsőbbségi hitelek, de magasabb prioritásúak, mint a kötvények.

A Társaság országos szinten működik az Egyesült Államokban. Egyedi projektekhez 10 és 100 millió dollár közötti összegű finanszírozást nyújt. Az osztalék mértéke stabil, és az ARI 2011 óta megszakítás nélkül rendszeresen fizet osztalékot. A menedzsment azt tervezi, hogy az osztalékot a jelenlegi szinten tartja, vagy az üzlet növekedésével növeli.

A vállalat jól teljesít, 2022-ben képes adósságának nagy részét visszafizetni, és elegendő működési cash flow-t termel az osztalékfizetéshez. Az elemzők pozitívan ítélik meg a vállalat kilátásait.

Az adósság visszafizetése mindig szép dolog.

Az Apollo Commercial első negyedéves nettó nyeresége 51 cent volt részvényenként, míg az osztalék 35 cent. Az osztalék a nyereség 68%-át fedezi, így az osztalékcsökkentés nem valószínű. Vagyis nem volt. Ahogy a Fed kamatlábak emelkednek, a változó kamatozású portfólió hozama növekedni fog, ami támogathatja a jelenlegi osztalékszintet. A piac nem hisz a vállalat osztaléknövekedési kilátásaiban - valójában a részvényt a magas, 12,4%-os osztalékhozam ellenére még mindig diszkonttal kereskedik.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.