S&P 500 ^GSPC 5,099.96 +1.02%
Alphabet GOOG $173.69 +9.97%
Nvidia NVDA $877.35 +6.18%
Amazon AMZN $179.62 +3.43%
Microsoft MSFT $406.32 +1.82%
Tesla TSLA $168.29 -1.11%
Meta META $443.29 +0.43%
Apple AAPL $169.30 -0.35%

Miluju $PBR+2.5%... jen z dividend mi příští týden přijde v podstatě průměrný plat "za nic". A ještě k tomu za minulý týden akcie udělaly 5 %... 🥳

PBR
$17.05 $0.42 +2.51%

Budu se opakovat, ale tohle byl loni můj nejlepší nákup (počátek února 2022). O to víc mě těší, že to byla v tu chvíli moje třetí největší pozice v portfoliu. Na těch dividendách mi to od tě doby hodilo nádherné zhodnocení a v současné době je i mírně v plusu samotná pozice. Ještě nějakou dobu držet budu :)

Musím teda říct, že o této společnosti slyším poprvé, ale 41,4% divi? To se jen tak nevidí... Má to nějaký háček? :D

To je až zvláštní raketa... :)

No právě...

Má - obří geopolitické riziko :)

To teda, ale třeba se to vyplatí

Háčků to může, ale i nemusí, mít víc. Petrobas měl pár měsíců zpět ty dividendy ještě vyšší (loni měl snad ve třetím kvartále větší tržby než Saudi Aramco…). Má však za sebou skandály spojené - trochu nešťastně - se současným brazilským prezidentem, který nahradil Bolsonara. Bolsonaro byl více proinvestorsky a proUSA, Lula (současný prezident) je více orientován na BRICS. Z toho a ze zkušeností z dob minulých pak plyne ono riziko a strach investorů, že ve firmě mohou proběhnout rychlé a negativní změny. Plus je tady také faktor cena ropy (i když samotný Petrobas deklaroval, že by cena mohla být ještě o hodně nižší a dividendy by pořád byly více než zajímavé).

Současná strategie Petrobasu má končit někdy v roce 2026, pokud to však politici nezatrhnou. Osobně jsem zainvestován od loňského února, pozice se mi již vrátila ve vyplacených dividendách, tudíž držím dál a riziko podstupuji. Nicméně v současné době bych se tak velké pozice, jakou jsem v Petrobasu loni nakoupil, už bál.

Rozumím a díky za odpověď!

Souhlas, taky se mi moc libí a dělají mi radost, mám tam tedy znatelně méně, ještě to není na průměrný plat. 😂 Chci dokoupit postupně ale cena teď fakt vylezla a tak si říkám, jestli nepřijde nějaká korekce, čemu usuzuješ ten nárůst za poslední měsíc? 😊

Cením odvahu za Brazílii, tam moc lidí nechce mít s investicemi nic společného.

Připijme si 😂