S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

5 companii de dividende super interesante din sectorul sănătății

Mihai Dragavei
19. 6. 2023
8 min read

Sectorul sănătății este, fără îndoială, una dintre cele mai frecvente alegeri pentru investitorii în dividende. Doar prin însăși natura sa, care este, din păcate, puțin tristă - oamenii sunt bolnavi și vor fi bolnavi. Și asta indiferent de situația macroeconomică.

Sectorul sănătății este una dintre alegerile preferate ale investitorilor în dividende. Există mai multe motive evidente pentru acest lucru.

În primul rând, așa cum am menționat mai devreme, companiile din domeniul sănătății au un flux de numerar stabil și previzibil. Produsele și serviciile lor sunt esențiale, iar cererea pentru acestea rezistă la ciclul economic. Acestea nu trebuie să-și facă griji cu privire la fluctuațiile mari ale vânzărilor sau ale profiturilor ca răspuns la o recesiune economică. Acest lucru ajută companiile din domeniul sănătății să mențină o politică de dividende stabilă și sigură.

În al doilea rând, este un sector cu o corelație scăzută cu piața în general. Acest lucru înseamnă că atunci când prețurile acțiunilor scad pe piața generală, nu înseamnă neapărat un declin pentru firmele din domeniul sănătății. Corelația scăzută este importantă pentru investitorii în dividende, deoarece reduce riscul general al portofoliului.

În al treilea rând, acesta este un sector cu marje peste medie și o capacitate puternică de a genera fluxuri de numerar libere. Cu profituri ridicate, companiile au suficiente fonduri pentru a menține și a crește dividendele. Acesta este, de asemenea, motivul pentru care companiile din domeniul sănătății au adesea randamente ale dividendelor mai mari decât alte sectoare.

În al patrulea rând, asistența medicală este o industrie cu importanță socială. În ciuda riscurilor asociate cu inovarea și reglementarea, există o probabilitate mai mică de schimbări perturbatoare care ar putea amenința sustenabilitatea dividendelor.

Și acum să trecem la agenții în sine.

Johnson & Johnson $JNJ-1.8%

Johnson & Johnson este un gigant consacrat din domeniul farmaceutic și al asistenței medicale, care are de mult timp o reputație pentru dividendele sale fiabile. Compania se concentrează pe trei domenii de activitate - produse farmaceutice, dispozitive medicale și îngrijire a consumatorilor.

JNJ
$144.38 -$2.59 -1.76%

Când vine vorba de dividende, Johnson & Johnson plătește un dividend trimestrial constant și în creștere de peste 60 de ani. A crescut dividendul în mod continuu din 1963, ceea ce o face unul dintre "regii dividendelor". În prezent, plătește un dividend trimestrial de 1,13 dolari pe acțiune, ceea ce reprezintă un randament al dividendelor de aproximativ 2,7%. Investitorii apreciază creșterile reduse ale dividendelor, de doar câțiva cenți, ceea ce semnalează sustenabilitatea distribuțiilor de câștiguri pe termen lung.

Compania are suficiente resurse pentru a plăti și a crește dividendele datorită poziției sale puternice pe piață și a marjelor ridicate. Firma nu a redus dividendele nici măcar în timpul crizei pandemice, ceea ce semnalează stabilitatea fluxului de numerar. Pentru 2023, firma se așteaptă la o creștere suplimentară a vânzărilor și a veniturilor.

Medtronic $MDT-0.4%

Medtronic este o companie globală de tehnologie medicală care este unul dintre cei mai mari furnizori de astfel de soluții din lume. Printre produsele sale cheie se numără stimulatoare cardiace, catetere, ventilatoare pulmonare, pompe de insulină și roboți chirurgicali. Medtronic are sediul central în Dublin, Irlanda, dar operează pe piețe din întreaga lume.

MDT

Medtronic

MDT
$82.00 -$0.29 -0.35%

Când vine vorba de dividende, Medtronic este unul dintre cei mai consecvenți plătitori dintre companiile din domeniul sănătății. Plătește un dividend continuu din 1977 și l-a majorat de 43 de ori în acest interval. În prezent, plătește un dividend trimestrial de aproximativ 3% pe an.

În medie, Medtronic utilizează aproximativ 50% din venitul său net pentru a plăti dividende. Acum, însă, acest raport a urcat la aproape 100%, ceea ce este un lucru de reținut. În ciuda reinvestițiilor mari în cercetare și inovare, compania este capabilă să genereze suficient numerar pentru plata dividendelor datorită dimensiunii activității sale și poziției sale de lider de piață.

Compania se așteaptă să continue să crească câștigurile cu 6-9% pe an, ceea ce i-ar permite să crească dividendele cu o sumă similară. Conducerea nu reduce dividendele decât foarte prudent și se angajează să le mențină la nivelul stabil actual. Acest lucru semnalează sustenabilitatea politicii de dividende pentru anii următori.

Merck $MRK-2.6%

Merck este unul dintre cei mai mari giganți farmaceutici din lume, producând o gamă largă de medicamente pentru pacienții umani și animale. Printre produsele sale se numără vaccinuri, produse imunoterapeutice, medicamente pentru cancer, metabolism și boli de inimă. Compania are sediul în Statele Unite.

MRK
$126.09 -$3.40 -2.63%

Politica de dividende a Merck este una dintre cele mai consistente din sectorul farmaceutic. Compania plătește dividende în mod continuu din 1993, adică de 30 de ani. A reușit să crească dividendul la fiecare șase luni, îndeplinind astfel criteriile unui rege al dividendelor.

O dată pe an, compania evaluează dacă are condițiile potrivite pentru o creștere a dividendelor, luând în considerare tendințele fundamentale ale sectorului, precum și situația proprie a companiei. Acest lucru garantează că dividendul este sustenabil chiar și în perioadele mai dificile.

Merck este capabilă să plătească și să crească dividendele datorită poziției sale puternice pe piață, a produselor inovatoare și a gestionării de calitate a costurilor. Deși rata de îndatorare a companiei a crescut în ultimii ani, producția de fluxuri de numerar liber rămâne la un nivel foarte bun. Se preconizează că societatea va putea continua să își majoreze dividendele cu 5% sau mai mult pe an în anii următori. Acest lucru ar trebui să facă dividendul Merck atractiv pentru investitori în viitor.

Abbott Laboratories $ABT-1.9%

Abbott Laboratories este o companie de diagnostice medicale și dispozitive medicale. Principalele sale produse includ sisteme de monitorizare a glicemiei, teste pentru HIV și hepatita C, stimulatoare cardiace, instrumente chirurgicale și sisteme robotice. Abbott Laboratories a plătit un dividend constant și în creștere din 1984.

ABT
$101.95 -$2.00 -1.92%

Plata actuală echivalează cu un randament al dividendelor de aproximativ 1,87%. În ciuda randamentului relativ scăzut al dividendelor companiei, politica sa de distribuire a câștigurilor către acționari este considerată solidă. Acest lucru se datorează capacității sale pe termen lung de a crește dividendul. În ultimii 37 de ani, firma l-a majorat continuu.

Abbot Laboratories plătește aproximativ jumătate din venitul său net acționarilor sub formă de dividende. Este capabilă să plătească și să crească dividendul datorită productivității sale în domeniul cercetării și dezvoltării, care îi permite să aducă soluții inovatoare pe piață și să rămână competitivă.

De asemenea, compania beneficiază de pe urma îmbătrânirii populației, care crește cererea pentru sistemele sale de diagnosticare și monitorizare. Acest lucru o ajută să mențină un flux de numerar ridicat, care este parțial canalizat către dividende. În viitor, conducerea Abbott Laboratories se așteaptă la o creștere suplimentară și la oportunitatea de a mări dividendele.

Baxter International $BAX-0.1%

Baxter International este o companie globală de soluții de asistență medicală. Portofoliul său include sisteme de perfuzie, hemodializă, dispozitive chirurgicale și agenți de medicină regenerativă. Baxter International are sediul central în Statele Unite.

BAX
$33.85 -$0.05 -0.15%

În ceea ce privește dividendele, Baxter International este unul dintre plătitorii de dividende de încredere din sectorul sănătății. Plătește dividende încă din anii '70 și le-a majorat continuu începând cu 2004. În prezent, investitorii primesc un dividend trimestrial de 2,56%.

Deși randamentul dividendelor Baxter este relativ scăzut, compania este capabilă să crească dividendele pe termen lung datorită produselor sale cu valoare adăugată ridicată și a bunei gestiuni a costurilor. Performanțele firmei din ultimii ani au arătat o creștere atât a vânzărilor, cât și a profiturilor, ceea ce îi permite să genereze un flux de numerar liber suficient pentru a finanța plata dividendelor.

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.