S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

5 szuper érdekes osztalékos vállalat az egészségügyi szektorból

Vida Fazekas
19. 6. 2023
8 min read

Az egészségügyi ágazat kétségtelenül az egyik leggyakoribb választás az osztalékbefektetők számára. Már csak a természeténél fogva is, ami sajnos egy kicsit szomorú - az emberek betegek és betegek lesznek. Ez a makrogazdasági helyzettől függetlenül van így.

Az egészségügyi ágazat az osztalékbefektetők egyik kedvenc választása. Ennek több nyilvánvaló oka is van.

Először is, ahogy korábban említettem, az egészségügyi vállalatok stabil és kiszámítható cash flow-val rendelkeznek. Termékeik és szolgáltatásaik alapvető fontosságúak, és a kereslet irántuk ellenáll a gazdasági ciklusnak. Nem kell aggódniuk az értékesítés vagy a nyereség nagymértékű ingadozásai miatt egy gazdasági recesszió hatására. Ez segíti az egészségügyi vállalatokat abban, hogy stabil és biztonságos osztalékpolitikát tartsanak fenn.

Másodszor, ez egy olyan ágazat, amelynek alacsony a korrelációja a szélesebb piaccal. Ez azt jelenti, hogy amikor a részvényárak az általános piacon esnek, az nem feltétlenül jelent visszaesést az egészségügyi vállalatok számára. Az alacsony korreláció azért fontos az osztalékbefektetők számára, mert csökkenti a portfólió általános kockázatát.

Harmadszor, ez egy olyan iparág, amely átlagon felüli árréssel és erős szabad cash flow-termelő képességgel rendelkezik. A magas nyereséggel a vállalatoknak elegendő forrásuk van az osztalékok fenntartására és növelésére. Ez az oka annak is, hogy az egészségügyi vállalatok gyakran magasabb osztalékhozammal rendelkeznek, mint más ágazatok.

Negyedszer, az egészségügy társadalmi jelentőséggel bíró iparág. Az innovációval és a szabályozással kapcsolatos kockázatok ellenére kisebb a valószínűsége olyan bomlasztó változásoknak, amelyek veszélyeztethetik az osztalék fenntarthatóságát.

És most térjünk át magukra a szerekre.

Johnson & Johnson $JNJ+0.6%

A Johnson & Johnson egy bevált gyógyszeripari és egészségügyi óriásvállalat, amely régóta megbízható osztalékának hírében áll. A vállalat három üzletágra - gyógyszerekre, orvostechnikai eszközökre és fogyasztói ellátásra - összpontosít.

JNJ
$145.28 $0.84 +0.58%

Ami az osztalékot illeti, a Johnson & Johnson több mint 60 éve fizet stabil és emelkedő negyedéves osztalékot. Az osztalékot 1963 óta folyamatosan emeli, így az egyik "osztalékkirály". Jelenleg részvényenként 1,13 dolláros negyedéves osztalékot fizet, ami körülbelül 2,7%-os osztalékhozamot jelent. A befektetők értékelik az alacsony, mindössze néhány centes osztalékemeléseket, ami a nyereségkiosztás hosszú távú fenntarthatóságát jelzi.

A vállalat erős piaci pozíciójának és magas árréseinek köszönhetően elegendő forrással rendelkezik az osztalékfizetéshez és -növekedéshez. A cég még a járványválság idején sem csökkentette az osztalékot, ami a pénzforgalom stabilitását jelzi. A vállalat 2023-ra az értékesítés és a nyereség további növekedését várja.

Medtronic $MDT-1.1%

A Medtronic egy globális orvostechnológiai vállalat, amely a világ egyik legnagyobb szolgáltatója ezeknek a megoldásoknak. Legfontosabb termékei közé tartoznak a pacemakerek, katéterek, tüdőlélegeztetők, inzulinpumpák és sebészeti robotok. A Medtronic székhelye az írországi Dublinban található, de a világ minden táján jelen van a piacokon.

MDT

Medtronic

MDT
$80.60 -$0.89 -1.09%

Ami az osztalékot illeti, a Medtronic az egyik legkövetkezetesebb befizető az egészségügyi vállalatok között. A vállalat 1977 óta folyamatosan fizet osztalékot, és ez idő alatt 43 alkalommal emelte azt. Jelenleg negyedévente mintegy 3%-os osztalékot fizet évente.

Átlagosan a Medtronic a nettó jövedelmének mintegy 50%-át fordítja osztalékfizetésre. Mostanra azonban ez az arány közel 100%-ra emelkedett, amit érdemes szem előtt tartani. A kutatásba és innovációba történő jelentős újrabefektetés ellenére a vállalat képes elegendő készpénzt termelni az osztalékfizetéshez, mivel az üzletágának mérete és piacvezető pozíciója miatt.

A vállalat arra számít, hogy továbbra is évi 6-9%-os nyereségnövekedést ér el, ami lehetővé tenné az osztalék hasonló mértékű növelését. A vezetőség csak nagyon óvatosan csökkenti az osztalékot, és elkötelezett amellett, hogy azt a jelenlegi stabil szinten tartsa. Ez az osztalékpolitika fenntarthatóságát jelzi az elkövetkező években.

Merck $MRK-1.1%

A Merck a világ egyik legnagyobb gyógyszeripari óriása, amely gyógyszerek széles skáláját állítja elő emberi és állati betegek számára. Termékei között oltóanyagok, immunterápiás szerek, rák-, anyagcsere- és szívbetegségek elleni gyógyszerek is szerepelnek. A vállalat székhelye az Egyesült Államokban található.

MRK
$124.53 -$1.37 -1.09%

A Merck osztalékpolitikája az egyik legkövetkezetesebb a gyógyszeripari szektorban. A vállalat 1993 óta, azaz 30 éve folyamatosan fizet osztalékot. Az osztalékot félévente képes volt emelni, így megfelel az osztalékkirály kritériumainak.

Évente egyszer a vállalat felméri, hogy megvannak-e a megfelelő feltételek az osztalékemeléshez, figyelembe véve az alapvető ágazati trendeket, valamint a vállalat saját helyzetét. Ez biztosítja, hogy az osztalék még a nehezebb időszakokban is fenntartható legyen.

A Merck erős piaci pozíciójának, innovatív termékeinek és minőségi költséggazdálkodásának köszönhetően képes osztalékot fizetni és növelni. Bár a vállalat adósságrátája az elmúlt években nőtt, a szabad cash flow termelés továbbra is nagyon jó szinten van. A vállalat várhatóan az elkövetkező években is képes lesz évente legalább 5%-kal növelni az osztalékát. Ez a Merck osztalékát vonzóvá teheti a befektetők számára a jövőben.

Abbott Laboratories $ABT+1.0%

Az Abbott Laboratories egy orvosi diagnosztikai és orvostechnikai eszközöket gyártó vállalat. Fő termékei közé tartoznak a vércukorszint-monitorozó rendszerek, HIV és hepatitis C tesztek, pacemakerek, sebészeti műszerek és robotikai rendszerek. Az Abbott Laboratories 1984 óta folyamatosan növekvő osztalékot fizet.

ABT
$101.74 $1.01 +1.00%

A jelenlegi kifizetés körülbelül 1,87%-os osztalékhozamnak felel meg. A vállalat viszonylag alacsony osztalékhozama ellenére a részvényeseknek történő nyereségkiosztás politikája megalapozottnak tekinthető. Ez annak köszönhető, hogy hosszú távon képes az osztalék növelésére. Az elmúlt 37 évben a vállalat folyamatosan növelte azt.

Az Abbot Laboratories nettó jövedelmének körülbelül a felét fizeti ki osztalékként a részvényeseknek. Az osztalékfizetésre és -növelésre azért képes, mert kutatási és fejlesztési termelékenysége lehetővé teszi, hogy innovatív megoldásokat dobjon piacra és versenyképes maradjon.

A vállalatnak az öregedő népesség is kedvez, ami növeli a diagnosztikai és megfigyelő rendszerei iránti keresletet. Ez segít fenntartani a magas cash flow-t, amelyet részben osztalékba irányít. A jövőben az Abbott Laboratories vezetése további növekedésre és az osztalék növelésének lehetőségére számít.

Baxter International $BAX+0.7%

A Baxter International egy globális egészségügyi megoldásokkal foglalkozó vállalat. Portfóliójába infúziós rendszerek, hemodialízis, sebészeti eszközök és regeneratív gyógyászati szerek tartoznak. A Baxter International székhelye az Egyesült Államokban található.

BAX
$33.43 $0.24 +0.72%

Osztalék szempontjából a Baxter International az egészségügyi szektor egyik megbízható osztalékfizetője. Az 1970-es évek óta fizet osztalékot, és 2004 óta folyamatosan emeli azt. Jelenleg a befektetők 2,56%-os negyedéves osztalékot kapnak.

Bár a Baxter osztalékhozama viszonylag alacsony, a vállalat hosszú távon képes növelni az osztalékot a magas hozzáadott értékű termékeinek és a jó költséggazdálkodásnak köszönhetően. A cég teljesítménye az elmúlt években növekedést mutatott mind az értékesítésben, mind a nyereségben, ami lehetővé teszi, hogy elegendő szabad cash flow-t termeljen az osztalékfizetések finanszírozásához.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon történő befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.