S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

3 растежа, които не показват признаци на забавяне и могат да донесат много пари

Teodor Aleksandrov
19. 6. 2023
1 min read

Едно от най-трудните решения, които инвеститорът трябва да вземе, е дали да купи акция, чиято стойност наскоро е нараснала бързо и значително. В основата си всички искаме добра сделка, но да се купи акция на по-висока цена, отколкото е била преди няколко месеца например, не винаги е съвсем лесно. В задната част на ума започва да се бракува дали не е по-добре да се изчакат отстъпките, но този манталитет води до това, че инвеститорът пропуска интересни печалби с течение на времето. Разбира се, не е добре да се купува всичко, което в момента поскъпва, но понякога и това не е добре. Зад всичко обаче трябва да стои задълбочен анализ и решение от страна на всеки инвеститор. Ето 3 възможни кандидати за продължаване на растежа.

1. Illinois Tool Works $ITW-0.6%

При затварянето на пазара на 15 юни акциите на Illinois Tool Works вече са нараснали с 11,2% през този месец. Благоприятният доклад за работните места и оптимизмът на инвеститорите за икономиката са чудесни новини за компания, която участва в няколко ключови части на индустриалната икономика. Затова не е изненадващо, че акциите на ITW и други циклични компании се покачват.

Но това, което отличава ITW от другите водещи индустриални акции, е нейното превъзходно лидерство, диверсифициран бизнес и високи маржове. До 2030 г. компанията има за цел да увеличи оперативния си марж до 30 %, печалбата на акция (EPS) - с 9 до 10 % годишно, а дивидента - със 7 % годишно.

ITW
$240.07 -$1.38 -0.57%

Миналата година оперативният марж беше 23,8%, а разводнената печалба на акция - $9,77. Тримесечният дивидент беше $1,31 на акция. Ако съберем тези числа за 2022 г. въз основа на целите на компанията и приемем линеен растеж, можем да видим, че тя трябва да увеличи оперативния си марж с около 0,8 процентни пункта годишно, печалбата с разреждане на акция ще се увеличи повече от два пъти до 2030 г., а годишният дивидент ще се увеличи до 9 долара на акция до 2030 г.

Предоставяйки на инвеститорите ясна прогноза, която да следват, $ITW-0.6% държи себе си отговорен за бъдещите резултати. Досега компанията е свършила феноменална работа, като е изпълнила обещанията си и е възнаградила инвеститорите с изключителна възвръщаемост.

Тя е и крал на дивидентите, който е увеличил изплащането си за 52 последователни години - знак, че инвеститорите могат да разчитат на постоянно нарастващо изплащане независимо от пазарния цикъл. Като се събере всичко това, ITW е висококачествена компания, която си струва да притежавате в продължение на десетилетия. А фактът, че сега тя е на прага на абсолютния връх, само показва качеството на тази компания, която не спира и има големи амбиции за бъдещето.

2. Hexcel $HXL+2.4%

Hexcel е водещ световен производител на композитни материали, включително въглеродни влакна, подсилващи материали и смоли. Компанията предлага широка гама от продукти и услуги за различни индустрии, включително аерокосмическа, автомобилна, енергийна, за спортно оборудване и др.

Усъвършенстваните леки композитни материали на компанията се използват в целия аерокосмически сектор, включително в основните флотилии на Boeing и Airbus, като например самолетите 737 MAX и Airbus A320neo. Hexcel продава своите композитни материали и на паралелни пазари в аерокосмическия и отбранителния сектор и в промишлеността като цяло (включително вятърни турбини).

HXL
$70.53 $1.62 +2.35%

Композитите предлагат предимство по отношение на здравината и теглото в сравнение с металите, което е ключов фактор при проектирането на самолети, където намаляването на теглото спомага за подобряване на ефективността. Инвестиционната обосновка се състои в бързо нарастващата скорост на производство в Boeing и Airbus и все по-широкото използване на композитни материали в по-нови и преработени самолети. Главният изпълнителен директор на Boeing Дейв Калхун потвърди, че композитните материали са били и ще бъдат важна част от всеки нов самолет, който компанията произвежда.

Следователно инвеститорите на Hexcel могат да очакват стабилен и надежден растеж в средносрочен план, тъй като Boeing и Airbus увеличават производството и изпълняват многогодишните си поръчки.

Те могат да очакват и значителен ръст на съдържанието на Hexcel на самолет в дългосрочен план, тъй като космическата и отбранителната индустрия все повече използва композитни материали.

В дългосрочен план следва да се увеличи използването на композитни материали във вятърните турбини и в промишлеността като цяло. Зелената енергия ще се нуждае от тези материали, независимо дали ги иска или не. Растежът на Hexcel едва сега започва.

Фактът, че акциите все още не са се възстановили от спада на ковида, може да бъде много привлекателен за инвеститорите, тъй като ръстът на поръчките е обещаващ и акциите могат да го последват през следващите години, когато така или иначе не са нараснали значително през последните.

3. Fluence Energy $FLNC+15.0%

С близо 13% ръст през последните три месеца индексът S&P 500 зарадва инвеститорите със силното си представяне. Енергийната акция Fluence Energy, от друга страна, е имала много по-силно представяне, изстрелвайки се с повече от 57% през същия период.

След като през май компанията отчете изненадващо силни резултати за второто тримесечие, пазарът я забеляза и е напълно възможно тя да продължи да привлича вниманието и да нарасне още повече през следващите месеци.

FLNC
$23.25 $3.04 +15.04%

Компанията, която е на пазара от съвсем скоро, надмина очакванията на анализаторите за приходи в размер на 417,6 млн. долара, като приходите за второто тримесечие възлизат на 698,2 млн. долара.

Компанията също така ревизира нагоре прогнозата си за приходите през 2023 г. от диапазона от 1,6 до 1,8 млрд. долара до диапазона от 1,85 до 2 млрд. долара . А с натрупването на неизпълнени поръчки в размер на 11,2 млрд. долара Fluence може да очаква високи продажби през 2024 г. и след това.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници включват не само слънчеви и вятърни акции. Системите за съхранение на енергия, благодарение на батериите на Fluence, също са важна част от движението за зелена енергия.

Според Rystad Energy, компания за енергийни проучвания, инсталациите за съхранение на батерии ще имат 33% съставен годишен темп на растеж в световен мащаб до 2030 г. За водеща система за съхранение на енергия от батерии като Fluence това открива нови възможности

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как аз самият бих се справил със ситуацията. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за своите решения.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.