S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

3 rastline, ki ne kažejo znakov upočasnitve in lahko prinesejo veliko denarja

Željko Kos
19. 6. 2023
5 min read

Ena najtežjih odločitev vlagatelja je, ali naj kupi delnico, katere vrednost se je pred kratkim hitro in znatno povečala. V osnovi si vsi želimo dobrega posla, vendar nakup delnice po višji ceni, kot je bila na primer pred nekaj meseci, ni vedno povsem enostaven. V ozadju misli se začne šušljati, ali ni bolje počakati na popuste, vendar takšna miselnost vodi do tega, da vlagatelj sčasoma zamudi zanimive dobičke. Seveda ni dobro kupovati vsega, kar trenutno raste, vendar včasih tudi to ni dobro. Za vsem pa mora stati temeljita analiza in odločitev vsakega vlagatelja. V nadaljevanju vam predstavljamo 3 možne kandidate za nadaljnjo rast.

1. Podjetje Illinois Tool Works $ITW+1.2%

Ob zaprtju trga 15. junija so se delnice podjetja Illinois Tool Works ta mesec povečale že za 11,2 %. Ugodno poročilo o delovnih mestih in optimizem vlagateljev glede gospodarstva sta odlični novici za podjetje, ki sodeluje v več ključnih delih industrijskega gospodarstva. Zato ni presenetljivo, da delnice podjetja ITW in druge ciklične delnice rastejo.

Vendar se družba ITW od drugih najboljših industrijskih delnic razlikuje po vrhunskem vodstvu, razvejanem poslovanju in visokih maržah. Do leta 2030 namerava povečati maržo iz poslovanja na 30 %, dobiček na delnico (EPS) za 9 do 10 % na leto, dividende pa za 7 % na leto.

ITW
$237.80 $2.79 +1.19%

Lani je njegova marža iz poslovanja znašala 23,8 %, razredčeni dobiček na delnico pa 9,77 USD. Četrtletna dividenda je znašala 1,31 USD na delnico. Če te številke za leto 2022 seštejemo na podlagi ciljev podjetja in predpostavimo linearno rast, vidimo, da bi moralo podjetje povečati maržo iz poslovanja za približno 0,8 odstotne točke na leto, razredčeni dobiček na delnico se bo do leta 2030 več kot podvojil, letna dividenda pa se bo do leta 2030 povečala na 9 USD na delnico.

S tem, ko je vlagateljem na voljo jasna projekcija, ki ji lahko sledijo, družba $ITW+1.2% sama odgovarja za prihodnjo uspešnost. Podjetje je do zdaj opravilo fenomenalno delo, saj je izpolnilo svoje obljube in vlagatelje nagradilo z izjemnimi donosi.

Je tudi kralj dividend, ki je 52 let zaporedoma povečal izplačilo , kar je znak, da lahko vlagatelji ne glede na tržni cikel računajo na stalno povečevanje izplačil. Če vse to povzamemo, je ITW visokokakovostno podjetje, ki ga je vredno imeti v lasti desetletja. In dejstvo, da je zdaj na robu absolutnega vrha, samo kaže na kakovost tega podjetja, ki se ne ustavlja in ima velike ambicije za prihodnost.

2. Hexcel $HXL+1.5%

Hexcel je vodilni svetovni proizvajalec kompozitnih materialov, vključno z ogljikovimi vlakni, ojačevalnimi materiali in smolami. Podjetje ponuja široko paleto izdelkov in storitev za različne industrije, vključno z letalsko, avtomobilsko, energetsko, športno opremo in drugimi.

Napredni lahki kompoziti podjetja se uporabljajo v celotnem letalskem in vesoljskem sektorju, tudi v glavnih flotah letal Boeing in Airbus, kot sta 737 MAX in Airbus A320neo. Hexcel svoje kompozite prodaja tudi na vzporednih trgih v letalskem in obrambnem ter industrijskem sektorju na splošno (vključno z vetrnimi turbinami).

HXL
$69.04 $1.01 +1.48%

Kompoziti imajo v primerjavi s kovinami prednost pri trdnosti in teži, kar je ključni dejavnik pri načrtovanju letal, kjer zmanjšanje teže pripomore k večji učinkovitosti. Investicijski primer je v hitro naraščajoči hitrosti proizvodnje v podjetjih Boeing in Airbus ter v vse večji uporabi kompozitov pri novejših in prenovljenih letalih. Izvršni direktor družbe Boeing Dave Calhoun je potrdil, da kompoziti so in bodo pomemben del vsakega novega letala, ki ga družba proizvaja.

Vlagatelji v Hexcel lahko zato pričakujejo močno in zanesljivo rast v srednjeročnem obdobju, ko bosta Boeing in Airbus povečala proizvodnjo in izpolnila svoje večletne zaostanke.

Dolgoročno lahko pričakujejo tudi znatno rast Hexcelove vsebine na letalo, saj letalska in obrambna industrija vse bolj uporablja kompozite.

Dolgoročno bi se morala povečati uporaba kompozitov v vetrnih turbinah in industriji na splošno. Zelena energija bo potrebovala te materiale, ne glede na to, ali jih želi ali ne. Hexcelova rast se šele začenja.

Dejstvo, da si delnica še ni opomogla od padca kovide, je lahko zelo privlačno za vlagatelje, saj je rast naročil obetavna in delnica bi ji lahko sledila v prihodnjih letih, ko v zadnjih nekako ni bistveno rasla.

3. Fluence Energy $FLNC+5.2%

S skoraj 13-odstotno rastjo v zadnjih treh mesecih je indeks S&P 500 razveselil vlagatelje z dobrimi rezultati. Energetska delnica Fluence Energy pa je imela precej boljše rezultate, saj se je v istem obdobju izstrelila za več kot 57 %.

Odkar je podjetje maja poročalo o presenetljivo dobrih rezultatih v drugem četrtletju, je trg to opazil in povsem mogoče je, da bo v prihodnjih mesecih še naprej vzbujalo pozornost in raslo še višje.

FLNC
$25.65 $1.26 +5.17%

Podjetje, ki je na trgu šele kratek čas, je s prihodki v višini 417,6 milijona dolarjev preseglo pričakovanja analitikov, saj so ti v drugem četrtletju znašali 698,2 milijona dolarjev.

Družba je navzgor popravila tudi napoved prihodkov za leto 2023, in sicer z razpona od 1,6 do 1,8 milijarde dolarjev na razpon od 1,85 do 2 milijardi dolarjev. Z zaostankom v višini 11,2 milijarde dolarjev pa lahko družba Fluence pričakuje močno prodajo tudi v letu 2024 in pozneje.

Naložbe v obnovljive vire energije vključujejo več kot le zaloge sončne in vetrne energije. Pomemben del gibanja za zeleno energijo so tudi sistemi za shranjevanje energije, zahvaljujoč baterijam Fluence.

Po podatkih podjetja Rystad Energy, ki se ukvarja z raziskavami na področju energije, bodo do leta 2030 naprave za shranjevanje baterij na svetovni ravni dosegle 33-odstotno sestavljeno letno stopnjo rasti. Za vodilni baterijski sistem za shranjevanje energije, kot je Fluence, to odpira nove priložnosti

To ni finančni nasvet. Zagotavljam javno dostopne podatke in delim svoja stališča o tem, kako bi sam ravnal v tej situaciji. Naložbe so tvegane in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.