S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

5 důvodů, proč Warren Buffett přestal kupovat bankovní akcie 😲

Od začátku pandemie na počátku roku 2020 Warren Buffett a jeho společnost Berkshire Hathaway $BRK-B+1.3% prodávali především akcie bank, Bank of America $BAC+3.4%  nevyjímaje. Věštec z Omahy náhle změnil svůj postoj k velkým gigantům, jako jsou Goldman Sachs a JPMorgan Chase, přičemž Berkshire během několika málo čtvrtletí rychle zrušila své pozice v těchto bankách a zároveň zcela ukončila pozici společnosti v kdysi oblíbené Wells Fargo $WFC+2.7%. I když nemohu říct, že bych těmto krokům zcela rozuměl, ani nedokážu předpovědět, co jeden z největších investorských mozků všech dob udělá příště, myslím, že Buffett a Berkshire možná na nějakou dobu s investicemi do bank skončili. Zde je podle mě pět důvodů proč.

 

 

1. Zdá se, že Buffett má svůj poslední seznam

Během pandemie Buffett, dlouholetý investor do bankovních akcií, banky zcela neopustil, ale spíše si začal více vybírat, které banky bude držet a které ne. Berkshire se například zcela zbavila banky JPMorgan Chase a investovala další 2 miliardy dolarů do Bank of America $BAC+3.4%, z jejíž akcií v oběhu nyní vlastní téměř 12 %. Díky tomu vypadá Bank of America jako Buffettova mega banka. Berkshire také pevně lpěla na společnosti American Express $AXP a zároveň zrušila svou pozici v jiné společnosti vydávající kreditní karty, Synchrony Financial, takže American Express vypadá zase jako Buffettova první volba, co se odvětví kreditních karet týče.

 

Totéž lze vidět i na dalších krocích Berkshire. Berkshire zrušila všechny své podíly v regionálních bankách s výjimkou U.S. Bancorp $USB+2.6% a pak si také ponechala Bank of New York Mellon $BK+1.9%, masivní depozitní banku. Nevím sice, zda to Buffett udělal záměrně, ale zdá se, že si vybral jednu banku v každé bankovní podkategorii, což mě nutí věřit, že Buffett a Berkshire mají svůj konečný seznam bank na nějakou dobu již pevně stanovený.

 

2. Správně rozděluje a snižuje riziko

Mnoho lidí se pozastavovalo nad tím, proč Buffett prodává tolik svých bankovních podílů. Buffett lidi ujistil, že má z amerického bankovního sektoru mnohem lepší pocit než před 10 nebo 15 lety.

 

"Banky mám obecně rád, jen se mi nelíbil poměr, který jsme měli, v porovnání s možným rizikem, pokud bychom měli špatné výsledky, které jsme zatím neměli," řekl Buffett na výročním shromáždění akcionářů Berkshire na začátku tohoto roku. "Celkově jsme nechtěli mít v bankách tolik, kolik jsme měli."

 

Stejně jako si myslím, že má konečný seznam, myslím si také, že Buffett má nyní konečný podíl a procento bank, které chce mít ve svém akciovém portfoliu v hodnotě celkem 308 miliard dolarů. Proč si to myslím? Za prvé, výhled bank se v posledních několika čtvrtletích výrazně zlepšil. Banky také prostřednictvím zátěžových testů Federálního rezervního systému a svými výsledky v roce 2020 ukázaly, že kvalita úvěrů a upisování úvěrů se od velké recese výrazně zlepšila a že mohou přežít a vydělávat i během silné recese. Přesto Buffett v posledních několika letech nenakoupil žádné nové bankovní akcie ani nenavýšil žádné pozice kromě již umíněného navýšení v Bank of America v roce 2020.

 

3. Ocenění je vysoké

Většina investorů oceňuje banky na základě poměru ceny k hmotné účetní hodnotě, kdy se sleduje tržní kapitalizace banky nebo cena akcií v porovnání s její hmotnou účetní hodnotou, což je vlastní kapitál banky snížený o nehmotná aktiva. TBV (cena k účetní hodnotě) udává, jakou hodnotu by banka měla, kdyby byla okamžitě zlikvidována. Zde je uvedeno, kde se Buffettovy banky v poslední době obchodují na základě poměru ceny k TBV (tangible book value).

 

Banka TBV
American Express516%
Bank of America 192%
Bank of News Mellon 211%
U.S. Bancorp 251%

 

Z určitého pohledu je každá banka, která se obchoduje na úrovni 200 % k TBV, považována za velmi silnou, zejména nyní, když uvážíme, že banky se dostávají z jednoho z nejtěžších let za posledních deset let, v posledním roce došlo k velmi malému růstu úvěrů a úrokové sazby jsou na historickém minimu. Nyní si myslím, že akcie bank mohou jít výše, vzhledem k tomu, jak silný se jejich sektor ukázal. Buffett je však historicky hodnotový investor, takže by mi přišlo zvláštní, kdyby začal zaujímat pozice v nových bankách, jejichž ocenění je právě teď vysoké vzhledem k tomu, kde se historicky nacházely v posledním desetiletí. Myslím, že kdyby měl zájem, už by své nákupy provedl před několika čtvrtletími.

 

4. Buffett není jediný, kdo tahá za nitky

Není žádným tajemstvím, že 90letý Warren Buffett už není jediným velkým investorem Berkshire a ne, nemám na mysli místopředsedu představenstva Berkshire Charlieho Mungera. Je dobře známo, že investiční ředitelé Berkshire Ted Weschler a Todd Combs mají volnou ruku v investování podle svého uvážení a nezdá se, že by měli velký zájem o akcie společností z tradičního sektoru komerčního bankovnictví. Combs je dokonce členem představenstva společnosti JPMorgan Chase, ale Berkshire se přesto v roce 2020 zcela zbavila jejích akcií. Místo toho se Buffettovi  investiční poručíci chopili příležitostí, které by Buffett tradičně možná nevyhledával, jak je vidět na investici Berkshire do primární veřejné nabídky například akcií společnosti Snowflake $SNOW-2.0%, která se zabývá cloud computingem dat.

 

5. Může se zaměřit na digitální bankovnictví

Buffettovi je sice 90 let, ale stále je to bystrý chlapík a protřelý investor. Určitě si do jisté míry uvědomuje, že digitální bankovnictví a fintech je budoucnost a že mnoho tradičních komerčních bank zaostává. V červnu Berkshire investovala 500 milionů dolarů do brazilské digitální banky Nubank, která se může pochlubit 40 miliony zákazníků a údajně směřuje k primární veřejné nabídce. Těžko říct, zda šlo o Buffettovu osobní investici, protože se k ní přímo nevyjádřil. Jedná se však o druhou brazilskou fintech investici Berkshire. V roce 2018 konglomerát koupil 14 milionů akcií platební společnosti StoneCo. Možná tedy tradiční bankovní sektor upadl u Buffetta v nemilost více, než si myslíme...

 

DISCLAIMER – nejsem investiční profesionál, ale jen zaujatý retailový investor, takže se nejedná o investiční doporučení. Před nákupem jsi prosím udělejte vlastní analýzu. 

zdroj

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pěkná analýza!