S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Чарли Мънгър и неговото виждане за здравеопазването в САЩ.

Чарли, приятел и съдружник на Уорън, напоследък изказва своите опасения относно американското здравеопазване, като буквално заявява, че това е система, която удължава смъртта, за да печели повече пари, и сравнява пациентите с африкански трупове. 🤔

Милиардерът инвеститор Чарли Мънгър напоследък изразява загрижеността си за американското здравеопазване, заявявайки, че то е "изпъстрено с необуздано разхищение" и е станало "неморално". Съществуват фундаментални проблеми, които трябва да бъдат решени, включително ненужните разходи и неефективността, които поразяват медицината.

На годишната среща на Daily Journal Мънгър направи ярка аналогия, като сравни преживяването на умиращ старец в много американски болници с това на труп в африканските равнини. Той обрисува мрачна картина, описвайки как лешояди, чакали, хиени и други чистачи се навъртат около безпомощното същество, опитвайки се да спечелят колкото се може повече пари.

С над 35-годишен опит като председател на борда на болница "Добрият Самарянин" в Лос Анджелис, Мънгър изрази убеждението си, че някои практики в здравеопазването са абсурдни. "Голяма част от медицинските грижи, които предоставяме, са лоши - толкова много скъпи. Това е абсурдно." В интервю за CNBC той продължава да твърди, че някои доставчици на медицински грижи изкуствено удължават смъртта, за да увеличат печалбите си.

Уорън Бъфет споделя подобни опасения. Той нарича здравеопазването "тения на икономическата система". Проучванията разкриват, че над 100 милиона американци са обременени с медицински дългове, които представляват значителна финансова тежест за живота им. По-нататъшен анализ на данните показва, че приблизително една четвърт от възрастните американци, които имат този дълг, дължат повече от 5000 долара.

Това, което прави проблема още по-тревожен, е, че той не се дължи основно на липсата на застрахователно покритие. Противно на общоприетото схващане, повечето хора, които се борят с дълговете си, имат застраховка. Вместо това преобладава проблемът с недостатъчното застраховане. Много хора имат здравна застраховка, която не предлага достатъчно покритие, което ги прави уязвими за високите разходи и натрупването на дългове за здравеопазване.

Направих още няколко коментара към статията, които, разбира се, може да не са буквално верни, но е вярно, че е широко известно колко скъпо е здравеопазването в САЩ. Един пример със статията: Един американец, чийто родител умирал от рак, вече бил в процес на поставяне на морфин и приспиване, след което дошъл друг лекар, казал, че иска да направи още скенери, преди да бъдат направени, пациентът починал, а болницата искала 12 хил. долара. Друг случай: Турист от Франция, бях в САЩ, имах настинка, просто исках някакво лекарство, за да я притъпя и да си тръгна, наредиха ми да остана за една нощ за наблюдение и дойде сметка за 2 хил. долара на нощ.

Аз лично от гледна точка на инвеститора гледам добре на този сектор, защото истината е, че е доста стабилен, понякога с хубав дивидент, популярен и за съжаление залагам и на тези факти, че здравеопазването е огромен бизнес, който прави пари от хората. От друга страна, днешните времена са ужасни, като спортист и във времето, когато бях треньор, съм виждал това още от дете. Никакви упражнения, каране до пейката. Седене през цялото време. Изкуствени, химически диети, твърде много захари и това, което ми се струва още по-страшно, колкото повече срещам хора, които казват: не пия вода, не обичам ... а те просто пият сладки напитки.

Какво мислите за възгледите на Уорън Бъфет и Чарли Мънгър? Инвестирате ли активно в този сектор? (Изброените акции са използвани предимно като примери, за да е още по-лесно да изразите мнението си, не се колебайте да коментирате някоя от тях. 😊 $LLY-0.1% $JNJ-1.8% $MRK-1.2% $CVS-0.2% $ABBV-0.8% $MRNA+1.6% $PFE+0.7%...).
No comments yet