S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Charlie Munger și viziunea sa asupra sistemului de sănătate din SUA.

Charlie, un prieten, partener al lui Warren, și-a exprimat recent îngrijorarea cu privire la sistemul de sănătate din SUA, afirmând la propriu că este un sistem care prelungește moartea pentru a face mai mulți bani și comparând pacienții cu carcasele africane. 🤔

Investitorul miliardar Charlie Munger a fost vocal în legătură cu îngrijorările sale cu privire la sistemul de sănătate american, afirmând că acesta este "plin de risipă galopantă" și a devenit "imoral". Există probleme fundamentale care trebuie abordate, inclusiv costurile inutile și ineficiența care afectează domeniul medical.

Munger a făcut o analogie vie la reuniunea anuală a Daily Journal, comparând experiența unui bătrân pe moarte în multe spitale americane cu cea a unui cadavru pe câmpiile africane. El a zugrăvit o imagine sumbră, descriind cum vulturii, șacalii, hienele și alți gunoieri roiesc în jurul creaturii neajutorate, încercând să facă cât mai mulți bani.

Cu o experiență de peste 35 de ani în calitate de președinte al consiliului de administrație al spitalului Good Samaritan din Los Angeles, Munger și-a exprimat convingerea că unele practici din domeniul sănătății sunt absurde. "O mare parte din îngrijirea medicală pe care o oferim este proastă - deci foarte scumpă. Este ridicol". Într-un interviu acordat CNBC, el a continuat să afirme că unii furnizori de servicii medicale prelungesc artificial moartea pentru a-și spori profiturile.

Warren Buffett, împărtășește preocupări similare. El se referă la sistemul de sănătate ca la o "tenie pe sistemul economic". Studiile arată că peste 100 de milioane de americani sunt împovărați de datorii medicale, ceea ce reprezintă o povară financiară semnificativă pentru viețile lor. O analiză suplimentară a datelor arată că aproximativ un sfert dintre adulții americani care au această datorie datorează mai mult de 5.000 de dolari.

Ceea ce face ca această problemă să fie și mai îngrijorătoare este faptul că nu este cauzată în primul rând de lipsa unei acoperiri de asigurare. Contrar credinței populare, majoritatea persoanelor care se luptă cu datoriile au asigurare. În schimb, prevalează problema subasigurării. Mulți oameni au o asigurare de sănătate care nu oferă o acoperire suficientă, lăsându-i vulnerabili la costuri ridicate și la acumularea de datorii pentru îngrijirea sănătății.

Am mai făcut câteva comentarii odată cu articolul, care, desigur, s-ar putea să nu fie literalmente adevărate, dar este adevărat că se știe pe scară largă cât de scumpe sunt serviciile medicale în SUA. Un exemplu cu articolul: Un american al cărui părinte era pe moarte din cauza cancerului era deja în curs de a fi pus pe morfină și adormit, apoi a venit un alt medic, a spus că vrea să facă mai multe scanări înainte de a fi terminate, pacientul a murit, iar spitalul a cerut 12.000 de dolari. Un alt caz: Turist din Franța, eram în SUA, aveam o banală răceală, voiam doar niște medicamente pentru a o amorți și a pleca, mi-au ordonat să rămân peste noapte sub observație și a venit o factură de 2.000 de dolari pe noapte.

Eu personal, din perspectiva unui investitor, mă uit bine la acest sector pentru că este adevărat că este destul de stabil, uneori un dividend frumos, popular și, din păcate, mizez și pe aceste fapte că asistența medicală este o afacere uriașă care face bani de pe urma oamenilor. Pe de altă parte, vremurile de astăzi sunt groaznice, ca atlet și în perioada în care am fost antrenor, am văzut acest lucru încă de când eram copil. Fără exerciții fizice, conduceți la bancă. Stând pe scaun tot timpul. Diete artificiale, chimice, prea multe zaharuri, și ceea ce mi se pare chiar înfricoșător, cu cât întâlnesc mai mulți oameni care spun: nu beau apă, nu-mi place ... și nu fac decât să bea băuturi zaharoase.

Ce părere aveți despre opiniile lui Warren Buffett și Charlie Munger? Investiți masiv în acest sector? (Acțiunile listate sunt folosite în principal ca exemple pentru a face și mai ușor de înțeles, nu ezitați să comentați pe oricare dintre ele. 😊 $LLY-0.1% $JNJ+0.2% $MRK+0.2% $CVS+0.3% $ABBV+1.3% $MRNA+0.2% $PFE-1.0%...).
Mă duc la $CVS+0.3%

Cred că este o alegere bună. Îl am și eu în portofoliu și sunt pe cale să îl cumpăr, pentru că de când l-am cumpărat a scăzut încet cam cu 5%, ca să mediez un pic prețul.

Acesta va fi un sector complet nou pentru mine, nu am pe nimeni acoperit aici, așa că sper că va fi calul potrivit :)

Într-un fel, Charlie ar putea avea dreptate, dar nu aceasta este întrebarea pe care trebuie să o rezolve investitorii. Orice alt investitor va cumpăra oricum acțiuni ale acestor companii. Este groaznic pentru pacienți, dar investitorul probabil că nu se va împotrivi profiturilor.

Exact, este destul de provocator. Încerc să fiu cât mai "dependentă fizic", dar în ceea ce privește investițiile, îndrăznesc să spun că este un lucru sigur. 😊

Încă înot în acest sector, dar am $CVS+0.3%

De asemenea, am $CVS+0.3% și, dacă prețul scade, aș merge la $JNJ+0.2% sau $LLY-0.1%. Deși pur și simplu da, este cazul că face bani pe seama bolilor oamenilor, noi suntem investitori în acest moment. Altfel, nici eu nu am informații profunde în acest sens.

Totuși, ai mers mai departe decât mine.