S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Charlie Munger és az amerikai egészségügyről alkotott véleménye.

Charlie, Warren barátja és partnere, nemrégiben hangot adott az amerikai egészségügyi ellátással kapcsolatos aggodalmainak, szó szerint kijelentve, hogy ez egy olyan rendszer, amely meghosszabbítja a halált, hogy több pénzt keressen, és a betegeket afrikai tetemekhez hasonlítja. 🤔

A milliárdos befektető Charlie Munger is hangot adott az amerikai egészségügyi ellátással kapcsolatos aggodalmainak, mondván, hogy az "féktelen pazarlással teli" és "erkölcstelenné" vált. Alapvető problémák vannak, amelyekkel foglalkozni kell, beleértve a szükségtelen költségeket és a hatékonyság hiányosságait, amelyek az egészségügyi területet sújtják.

Munger a Daily Journal éves találkozóján szemléletes analógiát vont, amikor egy haldokló idős ember tapasztalatait sok amerikai kórházban egy afrikai síkságon fekvő holttestéhez hasonlította. Sötét képet festett, leírva, hogy a keselyűk, sakálok, hiénák és más dögevők hogyan nyüzsögnek a tehetetlen teremtmény körül, hogy minél több pénzt keressenek.

A Los Angeles-i Good Samaritan Kórház igazgatótanácsának elnökeként több mint 35 éves tapasztalattal rendelkező Munger kifejezte meggyőződését, hogy egyes egészségügyi gyakorlatok abszurdak. "Az általunk nyújtott orvosi ellátás nagy része rossz - nagyon drága. Nevetséges". A CNBC-nek adott interjújában azt állította továbbá, hogy egyes egészségügyi szolgáltatók mesterségesen meghosszabbítják a halált, hogy növeljék profitjukat.

Warren Buffett, hasonlóan aggódik. Az egészségügyet a gazdasági rendszer "galandférgének" nevezi. Tanulmányok szerint több mint 100 millió amerikait terhel orvosi adósság, ami jelentős anyagi terhet ró az életükre. Az adatok további elemzése azt mutatja, hogy az ilyen adóssággal rendelkező amerikai felnőttek körülbelül egynegyede tartozik több mint 5000 dollárral.

Ami még aggasztóbbá teszi a problémát, hogy nem elsősorban a biztosítási fedezet hiánya okozza. A közhiedelemmel ellentétben az adóssággal küzdő emberek többsége rendelkezik biztosítással. Ehelyett az alulbiztosítás problémája dominál. Sokan olyan egészségbiztosítással rendelkeznek, amely nem nyújt megfelelő fedezetet, így kiszolgáltatottá válnak a magas költségeknek és az egészségügyi adósságok felhalmozódásának.

A cikkhez fűztem még néhány megjegyzést, ami persze lehet, hogy nem szó szerint igaz, de az igaz, hogy széles körben ismert, mennyire drága az egészségügyi ellátás az Egyesült Államokban. Egy példa a cikkel kapcsolatban: Egy amerikai, akinek a szülője rákban haldoklott, már folyamatban volt a morfium beadása és elaltatása, aztán bejött egy másik orvos, azt mondta, hogy még több vizsgálatot akar végezni, mielőtt végeznének, a beteg meghalt, a kórház pedig 12 ezer dollárt akart. Egy másik eset: Egy franciaországi turista, az USA-ban voltam, megfáztam, csak gyógyszert akartam, hogy elzsibbadjak és elmenjek, elrendelték, hogy maradjak éjszakára megfigyelésre, és jött a számla éjszakánként 2k dollárról.

Én személy szerint egy befektető szempontjából jól nézem ezt a szektort, mert az igazság az, hogy elég stabil, néha szép osztalék, népszerű, és sajnos én is fogadok azokra a tényekre, hogy az egészségügy egy hatalmas üzlet, amely pénzt csinál az emberekből. Másrészt, a mai idők szörnyűek, mint sportoló és az én időmben edzőként, ezt láttam gyerekkorom óta. Nincs edzés, hajtás a padra. Állandóan csak ülnek. Mesterséges, vegyszeres étrend, túl sok cukor, és ami számomra még ijesztőbb, minél többször találkozom olyan emberekkel, akik azt mondják, nem iszom vizet, nem szeretem ... és csak cukros italokat isznak.

Mit gondol Warren Buffett és Charlie Munger nézeteiről? Ön komolyan befektet ebbe az ágazatba? (A felsorolt részvények elsősorban példaként szolgálnak, hogy még könnyebb legyen a mondanivaló, nyugodtan kommentálj bármelyiket. 😊 $LLY-0.1% $JNJ+0.2% $MRK+0.2% $CVS+0.3% $ABBV+1.3% $MRNA+0.2% $PFE-1.0%...).
No comments yet