S&P 500 ^GSPC
5,082.66
+0.25%
Nvidia NVDA
$793.71
+2.20%
Meta META
$489.06
+1.04%
Amazon AMZN
$174.70
+0.89%
Tesla TSLA
$200.74
-0.64%
Alphabet GOOG
$138.19
+0.55%
Apple AAPL
$180.85
-0.31%
Microsoft MSFT
$407.95
+0.06%

2 дивидентни акции от сектор, който ще доминира на пазара през следващите 10 години

Игор Иванов
20. 6. 2023
1 min read

Технологичният сектор обикновено се свързва предимно с компании за растеж, които обещават на инвеститорите поскъпване от стотици и хиляди проценти. В този горещ сектор обаче има и по-тихи компании, които по някакъв начин могат да накарат инвеститорите да се вълнуват повече в дългосрочен план.

Не е необходимо всяка технологична компания и акция да бъде фокусирана единствено върху драстичния растеж. Някои гиганти са избрали различен път - тих и изплащащ дивиденти. Разбира се, потенциалът на цялата индустрия е огромен и ръстът на цените на акциите може да бъде приятен бонус.

Microsoft $MSFT+0.1%

Microsoft е една от най-големите технологични компании в света и един от лидерите в областта на софтуера, изчислителните облаци и хардуера. Компанията предлага широка гама от продукти, най-вече операционната система Windows и офис пакета.

MSFT

Microsoft

MSFT
$407.95 $0.23 +0.06%
1 Day
+0%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Що се отнася до дивидентите, Microsoft започва да ги изплаща през 2004 г. и оттогава ги увеличава всяка година. Понастоящем тя предлага дивидентна доходност от около 0,77 %, което не е много, но показва, че компанията разглежда изплащането на дивиденти като важна част от корпоративната политика. Microsoft има сравнително нисък дълг и стабилен паричен поток, което позволява дивидентът да се увеличава. Очаква се в дългосрочен план компанията да може да увеличава дивидента средно с 10% годишно.

В бъдеще Microsoft ще бъде все по-важна компания, особено с изчислителните облаци, т.е. публично достъпните облачни услуги като Azure. В тази област, която е бъдещето на информационните технологии, Microsoft вече е начело на компании като Amazon и Google.

Microsoft вероятно ще продължи да диктува тенденциите в областта на софтуера - Windows и Office ще продължат да бъдат сред най-продаваните продукти. В резултат на това Microsoft вероятно ще остане лидер сред технологичните компании през следващите години.

Напоследък наблюдаваме засилен инвеститорски интерес към технологични компании, фокусирани върху изкуствения интелект. Много компании започнаха да изтъкват изкуствения интелект в своите резултати, което привлече инвеститорите. Това доведе до покачване на акциите на тези технологични компании. Този ръст обаче е значително по-висок от този на останалите компании в S&P 500. Седемте най-големи технологични компании в индекса, като Microsoft, са постигнали среден ръст от 60% през тази година, докато останалите компании са постигнали само 3%. Следователно технологичните компании представляват 30% от индекса.

Това обаче може да се окаже неустойчиво. Индексите са склонни да се връщат към средната стойност. Всеки период, в който технологичните компании са постигали по-добри резултати от останалите, е бил последван от по-дълъг период, в който те са изоставали. Това може да се случи и сега. Затова внимавайте за това.

Applied Materials $AMAT+0.5%

Технологичният сектор не е непременно само производители на хардуер или софтуер. Спокойно може да се включат и компании, които са скрити някъде във веригата за доставки.

Applied Materials е американска технологична компания, която се фокусира върху производството на оборудване и услуги за полупроводниковата индустрия. Продуктите на Applied Materials се използват за производство на чипове за електроника като мобилни телефони, компютри и дори автомобили.

AMAT
$198.47 $0.93 +0.47%
1 Day
+0%
5 Days
-1.13%
1 Month
+19.56%
6 Months
+34.95%
YTD
+29.38%
1 Year
+76.89%
5 Years
+403.61%
Max.
+209,072.03%

Що се отнася до дивидентите, Applied Materials започна да изплаща дивиденти през 2012 г. и оттогава ги увеличава всяка година. Понастоящем дивидентната доходност е около 0,79 %. Компанията има стабилен паричен поток, който ѝ позволява да финансира дивиденти и да реинвестира в бъдещ растеж. Ръководството на компанията очаква да може да увеличава дивидентите със скорост от 10 % до 15 % годишно.

За бъдещото развитие на технологичния сектор Applied Materials ще продължи да бъде важна част от веригата на доставки за производството на полупроводници. Все по-сложните чипове се нуждаят от все по-усъвършенствани производствени технологии, които Applied Materials предлага. Компанията се фокусира и върху нови технологии като 3D чиповете, които могат да доведат до допълнителен растеж в бъдеще.

Вероятно Applied Materials няма да доминира на целия пазар, но ще бъде ключов доставчик на компании като Intel, TSMC и Samsung, които сами произвеждат чиповете. Без технологията на Applied Materials много иновации в областта на чиповете не биха били възможни. В резултат на това през следващите години компанията вероятно ще затвърди позицията си на уникален специализиран доставчик за цялата полупроводникова екосистема.

1,06 млрд. акции в обращение през 2017 г. до 845 млн. акции в момента. Намаляването на броя на акциите с 20% от 2017 г. насам е свършило чудесна работа за поддържане на стабилен ръст на печалбата на акция. Това е компания, която със сигурност има предвид капиталови печалби за инвеститора. Намаляването на броя на акциите в обращение би трябвало само да подпомогне растежа на дивидентите в бъдеще.

Брой акции на $AMAT+0.5% в обращение. Източник:

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.