S&P 500 ^GSPC
4,981.84
+0.13%
Nvidia NVDA
$674.72
-2.85%
Alphabet GOOG
$143.84
+1.15%
Amazon AMZN
$168.59
+0.90%
Meta META
$468.03
-0.68%
Tesla TSLA
$194.77
+0.52%
Apple AAPL
$182.32
+0.42%
Microsoft MSFT
$402.18
-0.15%

2 acțiuni cu dividende dintr-un sector care va domina piața în următorii 10 ani

Mihai Dragavei
20. 6. 2023
5 min read

Sectorul tehnologic este în general asociat în principal cu companii în creștere care promit investitorilor o apreciere de sute și mii de procente. Cu toate acestea, există și companii mai liniștite în acest sector fierbinte care pot face cumva investitorii să fie mai entuziasmați pe termen lung.

Nu toate companiile și acțiunile din sectorul tehnologic trebuie să se concentreze exclusiv pe o creștere drastică. Unii giganți au ales o cale diferită - una liniștită și plătitoare de dividende. Desigur, potențialul întregii industrii este uriaș, iar creșterea prețului acțiunilor poate fi un bonus plăcut.

Microsoft $MSFT+0.0%

Microsoft este una dintre cele mai mari companii de tehnologie din lume și unul dintre liderii în domeniul software, cloud computing și hardware. Compania oferă o gamă largă de produse, în special sistemul de operare Windows și suita office.

MSFT

Microsoft

MSFT
$402.18 -$0.61 -0.15%
1 Day
-0.15%
5 Days
+0.03%
1 Month
+0.39%
6 Months
+30.4%
1 Year
+28.41%
YTD
+38.33%
5 Years
+206.27%
Max.
+340,779.64%

În ceea ce privește dividendele, Microsoft a început să le plătească în 2004 și de atunci le-a crescut în fiecare an. În prezent, oferă un randament al dividendelor de aproximativ 0,77%, ceea ce nu este mult, dar arată că societatea consideră că plata dividendelor reprezintă o parte importantă a politicii corporative. Microsoft are o datorie relativ scăzută și un flux de numerar stabil, ceea ce permite creșterea dividendelor. Se preconizează că va putea crește dividendele cu o medie de 10% pe an pe termen lung.

În viitor, Microsoft va fi o companie din ce în ce mai importantă, în special în ceea ce privește cloud computing-ul, adică serviciile de cloud disponibile public, cum ar fi Azure. În acest domeniu, care reprezintă viitorul IT, Microsoft este deja în frunte cu companii precum Amazon și Google.

Este probabil ca Microsoft să continue să dicteze tendințele în materie de software - Windows și Office vor continua să fie printre cele mai bine vândute. Prin urmare, este probabil ca Microsoft să rămână un lider în rândul companiilor de tehnologie și în anii următori.

Recent, am observat un interes sporit al investitorilor pentru companiile de tehnologie axate pe inteligența artificială. Multe companii au început să evidențieze AI în rezultatele lor, ceea ce a atras investitorii. Acest lucru a dus la o creștere a acțiunilor acestor companii de tehnologie. Cu toate acestea, această creștere este semnificativ mai mare decât cea a celorlalte companii din S&P 500. Cele mai mari șapte companii de tehnologie din indice, cum ar fi Microsoft, au obținut o creștere medie de 60% în acest an, în timp ce celelalte companii au obținut doar 3%. Prin urmare, companiile de tehnologie reprezintă 30% din indice.

Cu toate acestea, acest lucru ar putea fi nesustenabil. Indicii au tendința de a reveni la medie. Fiecare perioadă în care tehnologia a depășit alte firme a fost urmată de o perioadă mai lungă în care acestea au rămas în urmă. Acest lucru s-ar putea întâmpla acum. Așa că fiți atenți la acest lucru.

Applied Materials $AMAT+0.0%

Sectorul tehnologic nu înseamnă neapărat doar producătorii de hardware sau software. Este sigur să includem și companiile care sunt ascunse undeva în lanțul de aprovizionare.

Applied Materials este o companie americană de tehnologie care se concentrează pe echipamente și servicii de producție pentru industria semiconductorilor. Produsele Applied Materials sunt folosite pentru a fabrica cipuri pentru electronice precum telefoane mobile, computere și chiar automobile.

AMAT
$190.33 $1.51 +0.80%
1 Day
+0.8%
5 Days
-4.52%
1 Month
-1.91%
6 Months
+26.76%
1 Year
+60.44%
YTD
+52.5%
5 Years
+270.16%
Max.
+154,383.8%

În ceea ce privește dividendele, Applied Materials a început să plătească dividende în 2012 și le-a crescut în fiecare an de atunci. În prezent, oferă un randament al dividendelor de aproximativ 0,79%. Compania are un flux de numerar stabil care îi permite să finanțeze dividendele și să reinvestească în creșterea viitoare. Conducerea se așteaptă să poată crește dividendele cu o rată de 10% până la 15% pe an.

Pentru dezvoltarea viitoare a sectorului tehnologic, Applied Materials va continua să fie o parte importantă a lanțului de aprovizionare pentru fabricarea semiconductorilor. Cipurile din ce în ce mai complexe au nevoie de tehnologii de fabricație din ce în ce mai sofisticate, pe care Applied Materials le oferă. De asemenea, compania se concentrează pe noi tehnologii, cum ar fi cipurile 3D, care ar putea aduce o creștere suplimentară în viitor.

Este probabil ca Applied Materials să nu domine piața globală, dar va fi un furnizor cheie pentru companii precum Intel, TSMC și Samsung, care produc ele însele cipurile. Fără tehnologia Applied Materials, multe inovații în materie de cipuri nu ar fi posibile. Prin urmare, este probabil ca în următorii ani compania să își consolideze poziția de furnizor specializat unic pentru întregul ecosistem de semiconductori.

De la 1,06 miliarde de acțiuni în circulație în 2017 la 845 de milioane de acțiuni în prezent. Reducerea cu 20% a numărului de acțiuni din 2017 a făcut o treabă excelentă în menținerea unei creșteri constante a câștigurilor pe acțiune. Aceasta este o companie care cu siguranță are în vedere câștiguri de capital pentru investitor. Reducerea numărului de acțiuni în circulație nu ar trebui decât să ajute la creșterea dividendelor în viitor.

Numărul de acțiuni de $AMAT+0.0% în circulație. Sursa:

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.