S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

2 dividendni delnici iz sektorja, ki bo v naslednjih 10 letih prevladoval na trgu

Mladen Rudonja
20. 6. 2023
4 min read

Tehnološki sektor se običajno povezuje predvsem z rastočimi podjetji, ki vlagateljem obljubljajo več sto- in večtisočodstotno povečanje vrednosti. Vendar pa so v tem vročem sektorju tudi tišja podjetja, ki lahko vlagatelje nekako bolj navdušijo na dolgi rok.

Ni nujno, da sta vsako tehnološko podjetje in vsaka delnica osredotočena izključno na drastično rast. Nekateri velikani so se odločili za drugačno pot - mirno in z izplačilom dividend. Seveda pa je potencial celotne panoge ogromen in rast cen delnic je lahko prijeten bonus.

Microsoft $MSFT+0.0%

Microsoft je eno največjih tehnoloških podjetij na svetu in eden vodilnih na področju programske opreme, računalništva v oblaku in strojne opreme. Podjetje ponuja široko paleto izdelkov, predvsem operacijski sistem Windows in pisarniški paket.

MSFT

Microsoft

MSFT
$407.54 -$2.80 -0.68%
1 Day
+0.01%
5 Days
+0.9%
1 Month
+3.2%
6 Months
+25.89%
YTD
+11%
1 Year
+61.58%
5 Years
+268.9%
Max.
+423,312.4%

Kar zadeva dividende, jih je Microsoft začel izplačevati leta 2004 in jih od takrat vsako leto povečuje. Trenutno je dividendni donos približno 0,77 %, kar ni veliko, vendar kaže, da podjetje izplačilo dividend obravnava kot pomemben del politike podjetja. Microsoft ima razmeroma majhen dolg in stabilen denarni tok, kar omogoča povečevanje dividend. Pričakuje se, da bo dolgoročno lahko dividende povečeval v povprečju za 10 % na leto.

V prihodnosti bo Microsoft vse pomembnejše podjetje, zlasti z računalništvom v oblaku, tj. javno dostopnimi storitvami v oblaku, kot je Azure. Microsoft je na tem področju, ki je prihodnost IT, že v ospredju pred podjetji, kot sta Amazon in Google.

Microsoft bo verjetno še naprej narekoval trende na področju programske opreme - Windows in Office bosta še naprej med najbolje prodajanimi. Zato bo Microsoft verjetno še leta ostal vodilni med tehnološkimi podjetji.

V zadnjem času opažamo povečano zanimanje vlagateljev za tehnološka podjetja, ki se osredotočajo na umetno inteligenco. Številna podjetja so v svojih rezultatih začela poudarjati umetno inteligenco, kar je pritegnilo vlagatelje. To je privedlo do rasti delnic teh tehnoloških podjetij. Vendar je ta rast bistveno višja od rasti drugih podjetij v indeksu S&P 500. Sedem največjih tehnoloških podjetij v indeksu, kot je Microsoft, je letos doseglo povprečno 60-odstotno rast, medtem ko so druga podjetja dosegla le 3-odstotno rast. Tehnološka podjetja tako predstavljajo 30 % indeksa.

Vendar je to morda nevzdržno. Indeksi se ponavadi vračajo k povprečju. Vsakemu obdobju, ko so tehnološka podjetja presegla druga podjetja, je sledilo daljše obdobje, ko so zaostajala. To se lahko zgodi tudi zdaj. Zato bodite pozorni na to.

Applied Materials $AMAT+0.0%

Tehnološki sektor ni nujno samo proizvajalec strojne ali programske opreme. Vanj lahko varno vključimo tudi podjetja, ki se skrivajo nekje v dobavni verigi.

Applied Materials je ameriško tehnološko podjetje, ki se osredotoča na proizvodnjo opreme in storitev za industrijo polprevodnikov. Izdelki Applied Materials se uporabljajo za izdelavo čipov za elektroniko, kot so mobilni telefoni, računalniki in celo avtomobili.

AMAT
$203.55 $6.39 +3.24%
1 Day
+0.03%
5 Days
-1.13%
1 Month
+19.56%
6 Months
+34.95%
YTD
+29.38%
1 Year
+76.89%
5 Years
+403.61%
Max.
+209,072.03%

Družba Applied Materials je začela izplačevati dividende leta 2012 in jih od takrat vsako leto povečuje. Trenutno je dividendni donos približno 0,79 %. Podjetje ima stabilen denarni tok, ki mu omogoča financiranje dividend in ponovno vlaganje v prihodnjo rast. Vodstvo pričakuje, da bo lahko dividende povečevalo po stopnji od 10 % do 15 % na leto.

Za prihodnji razvoj tehnološkega sektorja bo Applied Materials še naprej pomemben del dobavne verige za proizvodnjo polprevodnikov. Vedno bolj zapleteni čipi potrebujejo vedno bolj izpopolnjene proizvodne tehnologije, ki jih ponuja Applied Materials. Podjetje se osredotoča tudi na nove tehnologije, kot so 3D-čipi, ki lahko v prihodnosti prinesejo nadaljnjo rast.

Podjetje Applied Materials verjetno ne bo prevladovalo na celotnem trgu, vendar bo ključni dobavitelj podjetjem, kot so Intel, TSMC in Samsung, ki sama izdelujejo čipe. Brez tehnologije družbe Applied Materials številne inovacije na področju čipov ne bi bile mogoče. Zato bo podjetje v prihodnjih letih verjetno utrdilo svoj položaj edinstvenega specializiranega dobavitelja za celoten ekosistem polprevodnikov.

1,06 milijarde delnic v obtoku leta 2017 do 845 milijonov delnic trenutno. Z 20-odstotnim zmanjšanjem števila delnic od leta 2017 je bilo opravljeno odlično delo pri ohranjanju stabilne rasti dobička na delnico. To je podjetje, ki ima za vlagatelja zagotovo v mislih kapitalske dobičke. Zmanjšanje števila delnic v obtoku bi moralo v prihodnosti le prispevati k rasti dividend.

Število delnic družbe $AMAT+0.0% v obtoku. Vir:

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.