S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

FinTech részvényharc: Lemonade VS Sofi

Bertalan Görög
20. 6. 2023
6 min read

Mind a Lemonade $LMND+1.5%, mind a SoFi $SOFI+2.2% Technologies innovatív vállalatok, amelyek a biztosítási és banki piacra kívánnak belépni. Bár megvan bennük a potenciál, hogy valóban megváltoztassák a piacot, részvényeik jelentősen visszaestek az eddigi csúcsoktól, még azután is, hogy május eleje óta hatalmas árfolyam-emelkedést tapasztaltak. Jelenleg mindkét részvény "ébredezik", és nagyszerű lehetőségeket rejthetnek magukban a befektetők számára.

A Lemonade 2015-ben alakult azzal a céllal, hogy megújítsa és megváltoztassa a hagyományos biztosítási iparág működését. A Lemonade mesterséges intelligenciát és automatizált folyamatokat használ, hogy a biztosítások kezelését gyorsabbá és kényelmesebbé tegye.

Fő termékük a lakás- és társasházbérleti biztosítás, amely egyszerű és átlátható módot kínál a biztosítások megkötésére és kezelésére.

Az elmúlt hónapokban nem volt forróbb téma az üzleti és technológiai világban, mint a mesterséges intelligencia. A befektetők gyorsan mozognak, hogy megpróbálják azonosítani azokat a részvényeket, amelyek meglovagolják ezt a hullámot. A Lemonade már régóta beépíti a mesterséges intelligenciát a működésébe, és a modelljeik is a mesterséges intelligencián alapulnak.

LMND
$17.97 $0.27 +1.53%

1. Lemonade $LMND+1.5%

Az adatok, a technológia és amesterséges intelligencia kihasználásával aLemonade mindössze 90 másodperc alatt képes jóváhagyni az új kötvényeket, míg az összegek jóváhagyása és kifizetése mindössze három perc alatt történik.

Ez a közvetlenül a fogyasztónak szóló felállás szöges ellentétben áll a hagyományos biztosítási modellel, amely egy sereg értékesítőre és az országban szétszórt fizikai irodákra támaszkodik, ami az örökölt rendszerek miatt lelassítja a dolgokat.

A Lemonade első digitális modellje még nem termelt nyereséget, de a növekedés rendkívüli. Az első negyedévet 1,9 millió ügyféllel zárta, ami 23%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A bevételek 115%-kal nőttek, a meglévő biztosítási díjak pedig 56%-kal emelkedtek 2022 első negyedévéhez képest.

Az, hogy mindhárom mutató továbbra is gyorsan növekszik, különösen azért, mert sok vállalatnál a növekedés lassulása tapasztalható, pozitív jel.

A vállalat számos biztosítási terméket kínál, bérlők, lakástulajdonosok, autó, kisállat és életbiztosításokat.

A Lemonade stratégiájának kulcsa a fiatalabb fogyasztók megnyerése, akik idővel több terméket vásárolnak. A vállalat jelentése szerint ügyfeleinek kevesebb mint 4%-a rendelkezik több termékkel, de a meglévő biztosítók esetében ez a szám 60%. Ez hatalmas lehetőséget jelent a jövőbeli növekedés szempontjából.

2. SoFi $SOFI+2.2%

A Sofi-t 2011-ben alapították a diákhitelek refinanszírozásának online platformjaként. Azóta széles körű pénzügyi platformmá nőtte ki magát.

A Sofi számos pénzügyi szolgáltatást kínál, többek között diákhitelek refinanszírozását, személyi kölcsönöket, jelzáloghiteleket, befektetési szolgáltatásokat, megtakarítási számlákat, hitelkártyákat és egyéb banki termékeket.

SOFI
$7.28 $0.16 +2.25%

Egy másik népszerű, bár meglehetősen negatív téma, ami 2023-ban a befektetők fejében van, a regionális bankválság. Mivel a Federal Reserve 2022-ben a történelem leggyorsabb ütemében emelte a kamatlábakat, egyes pénzintézeteknél számos általuk tartott hitel könyv szerinti értéke csökkent, ami szabályozói intézkedéseket váltott ki. E zűrzavar közepette a SoFi fényesen ragyog.

A SoFi hitelportfóliójának mintegy 98%-a (március 31-én) diákhitelekből és személyi kölcsönökből állt, amelyeket a hosszú lejáratú állampapírokkal ellentétben sokkal kevésbé befolyásolnak a kamatlábak változásai, mivel rövidebb futamidejűek.

Ez lehetővé teszi a SoFi számára, hogy hiteltermékeinek árát jobban hozzá tudja igazítani a Fed politikájához.

Emellett a digitális bank betétállománya a 2022. év végi 7,3 milliárd dollárról március 31-én 10,1 milliárd dollárra nőtt. A kizárólag online modell működtetése hihetetlenül zökkenőmentessé teszi az ügyfelek számára, hogy a SoFi-hoz vigyék a pénzüket.

A vállalat emellett az FDIC-biztosítási lehetőségeit 250 000 dollárról 2 millió dollárra bővítette a betétekben, így az ügyfelek láthatják a biztonságot abban, hogy a pénzüket a SoFi-hoz költöztetik.

A Lemonade-hoz hasonlóan a SoFi növekedése is figyelemre méltó. A "tagoknak" nevezett ügyfélkör 46%-kal nőtt az első negyedévben az előző évhez képest. A korrigált nettó nyereség pedig 43%-kal nőtt. A menedzsment optimista, és az egész évre vonatkozó kiigazított bevételi előrejelzését 27% és 31% közötti növekedésre emelte.

Annak ellenére, hogy mindkét vállalat egyelőre még veszteséges, küzdenek, és remek termékeik vannak. Ezek segíthetnek nekik abban, hogy a jövőben legalább részben kiváltsák a "régi banki" tevékenységet, és ismét egy lépéssel előrébb lépjenek. Bármi, ami az AI-t használja, még több értelme van ezekben az iparágközpontú időkben.

Itt nem a pénzügyi tanácsadásról van szó. Nyilvánosan elérhető adatokat közlök, és megosztom a véleményemet arról, hogy én magam hogyan kezelném a helyzeteket. A befektetés kockázatos, és mindenki felelős a döntéseiért.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.