S&P 500 ^GSPC 5,267.84 -0.74%
Nvidia NVDA $1,037.99 +9.32%
Tesla TSLA $173.74 -3.54%
Apple AAPL $186.88 -2.11%
Alphabet GOOG $175.06 -1.65%
Amazon AMZN $181.05 -1.14%
Microsoft MSFT $427.00 -0.82%
Meta META $465.78 -0.43%

Boj za delnice FinTech: Lemonade VS Sofi

Kristijan Kopitar
20. 6. 2023
4 min read

Lemonade $LMND-3.4% in SoFi $SOFI-2.7% Technologies sta inovativni podjetji, ki želita vstopiti na zavarovalniški in bančni trg. Čeprav imata potencial, da resnično spremenita trg, so njune delnice precej padle z najvišjih vrednosti, čeprav so od začetka maja doživele velik porast cen. Trenutno se obe delnici "prebujata" in sta lahko odlični priložnosti za vlagatelje.

Družba Lemonade je bila ustanovljena leta 2015, da bi uvedla inovacije in spremenila način delovanja tradicionalne zavarovalniške industrije. Lemonade uporablja umetno inteligenco in avtomatizirane procese, da bi upravljanje zavarovanj postalo hitro in priročno.

Njihov glavni izdelek je zavarovanje najema stanovanja in stanovanj, ki ponuja preprost in pregleden način urejanja in upravljanja zavarovanja.

V zadnjih mesecih v svetu poslovanja in tehnologije ni bilo bolj vroče teme od umetne inteligence. Vlagatelji se hitro premikajo, da bi poskušali prepoznati delnice, ki so na tem valu. Družba Lemonade že dlje časa vključuje umetno inteligenco v svoje poslovanje, njeni modeli pa temeljijo na umetni inteligenci.

LMND
$16.08 -$0.56 -3.37%

1. Lemonade $LMND-3.4%

Z izkoriščanjem podatkov, tehnologije inumetne inteligence lahko Lemonade odobri nove police že v 90 sekundah, odobritve in izplačila zneskov pa v zgolj treh minutah.

Takšna ureditev neposrednega stika s potrošnikom je v neposrednem nasprotju s tradicionalnim zavarovalniškim modelom, ki temelji na vojski prodajalcev in fizičnih pisarnah, razpršenih po vsej državi, kar upočasnjuje delo zaradi starih sistemov.

Prvi digitalni model podjetja Lemonade še ni prinesel dobička, vendar je bila rast izjemna. Prvo četrtletje je podjetje zaključilo z 1,9 milijona strank, kar je 23-odstotna medletna rast. Prihodki so se v primerjavi s prvim četrtletjem leta 2022 povečali za 115 %, premije v zavarovalnici pa za 56 %.

Dejstvo, da vsi trije ti kazalniki še naprej hitro rastejo, še posebej zato, ker številna podjetja opažajo upočasnitev rasti, je pozitiven znak.

Družba ponuja več zavarovalnih produktov, in sicer zavarovanje najemnikov, lastnikov stanovanj, avtomobilsko zavarovanje, zavarovanje hišnih ljubljenčkov in življenjsko zavarovanje.

Ključ strategije podjetja Lemonade je privabiti mlajše potrošnike, ki sčasoma kupijo več produktov. Podjetje poroča, da ima manj kot 4 % njegovih strank več produktov, pri obstoječih zavarovalnicah pa je ta številka 60 %. To predstavlja veliko priložnost za prihodnjo rast.

2. SoFi $SOFI-2.7%

Podjetje Sofi je bilo ustanovljeno leta 2011 kot spletna platforma za refinanciranje študentskih posojil. Od takrat se je razvila v široko zasnovano finančno platformo.

Sofi ponuja različne finančne storitve, vključno z refinanciranjem študentskih posojil, osebnimi posojili, hipotekarnimi posojili, naložbenimi storitvami, varčevalnimi računi, kreditnimi karticami in drugimi bančnimi produkti.

SOFI
$6.83 -$0.19 -2.71%

Še ena priljubljena, čeprav precej negativna tema, ki bo v mislih vlagateljev leta 2023, je regionalna bančna kriza. Ker je Federal Reserve leta 2022 najhitreje v zgodovini zvišal obrestne mere, se je pri nekaterih finančnih institucijah zmanjšala knjigovodska vrednost številnih posojil, ki so jih imele v lasti, kar je spodbudilo regulativne ukrepe. Sredi teh pretresov je družba SoFi zasijala v svetlem sijaju.

Približno 98 % portfelja posojil družbe SoFi (na dan 31. marca) sestavljajo študentska in osebna posojila, na katera spremembe obrestnih mer v nasprotju z dolgoročnimi državnimi vrednostnimi papirji veliko manj vplivajo, saj imajo krajšo zapadlost.

To družbi SoFi omogoča, da cene svojih posojilnih produktov bolje prilagodi politiki Fed.

Poleg tega je digitalna banka zabeležila rast svojih vlog, in sicer s 7,3 milijarde dolarjev konec leta 2022 na 10,1 milijarde dolarjev konec 31. marca. Zaradi delovanja modela, ki temelji samo na spletu, je prenos denarja v SoFi za stranke neverjetno enostaven.

Podjetje je tudi razširilo svoje možnosti zavarovanja FDIC z 250.000 dolarjev vlog na 2 milijona dolarjev, kar strankam omogoča, da se prepričajo o varnosti pri prenosu svojega denarja k SoFi.

Tako kot pri Lemonade je bila tudi pri SoFi rast izjemna. Njena baza strank, imenovana "člani", se je v prvem četrtletju na letni ravni povečala za 46 %. Prilagojeni čisti dobiček se je povečal za 43 %. Vodstvo je optimistično, saj je povišalo napoved celoletnih prilagojenih prihodkov na 27- do 31-odstotno rast.

Kljub temu, da obe podjetji za zdaj še vedno ustvarjata izgubo, se borita in imata odlične izdelke. Ti jima lahko v prihodnosti pomagajo nadomestiti vsaj del "starega bančništva" in ga spet popeljati korak naprej. Vse, kar uporablja umetno inteligenco, je v teh industrijsko usmerjenih časih še bolj smiselno.

Pri tem ne gre za finančno svetovanje. Zagotavljam javno dostopne podatke in delim svoje poglede na to, kako bi sam ravnal v teh situacijah. Naložbe so tvegane in vsak je odgovoren za svoje odločitve.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.