S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Този гигант в областта на дивидентите на телекомите е пренебрегван от всички

Teodor Aleksandrov
21. 6. 2023
1 min read

Канадските акции са много популярни сред инвеститорите. Това е така, защото тази икономика е известна със своята стабилност и фокус върху дивидентите. Още по-интересен за инвеститорите може да бъде фактът, че тук могат да се намерят сравнително непознати акции. И тук ще разгледаме една такава акция.

Не вярвайте на думите ми. С пазарна капитализация от над 40-0.7% млрд. долара, $BCE-0.7% със сигурност не е малка и непозната компания. От друга страна, тя остава, поне в тази страна, сравнително засенчена от своите конкуренти - $VZ+0.8% и $T+0.2%.

Сектор

Преди да преминем към самата компания, нека разгледаме сектора на телекомуникациите, който често е изключително привлекателен за инвеститорите. Но той има своите рискове. Това се дължи на няколко причини.

Големи капиталови разходи - Телекомуникационните компании трябва непрекъснато да инвестират големи суми в изграждането и модернизирането на мрежи, за да бъдат в крак с новите технологии. Това води до голяма задлъжнялост и зависимост от дългово финансиране.

Регулиране - Пазарът на телекомуникации е силно регулиран от правителството, което влияе върху ценообразуването, конкуренцията и задълженията на компаниите. Регулацията непрекъснато се развива.

Бърз технологичен напредък - Телекомуникационните компании трябва постоянно да модернизират и разширяват мрежите си, за да са в крак с напредъка - напр. в момента преминават към 5G. Това изисква големи инвестиции.

Конкурентна среда - Пазарът на телекомуникационни услуги обикновено е олигопол с няколко доминиращи играчи, което налага ниски маржове и служи като предпазна мярка срещу високи цени. В повечето случаи.

Зависимост от доставчиците - Телекомуникационните фирми са зависими от доставчиците на хардуер и мрежови технологии. Проблемите при доставчиците могат да се отразят на техните собствени операции.

Цикличност - Спадът в икономическата активност обикновено води до по-ниско търсене на телекомуникационни услуги, което се отразява на приходите и печалбите.

$BCE-0.7%

BCE е канадски телекомуникационен гигант с дълга история. Компанията развива дейност от 1880 г. и за това време се е превърнала в най-големия доставчик на телекомуникационни услуги в Канада. BCE предоставя услуги като стационарни телефони, интернет, телевизия и клетъчни услуги на милиони клиенти в цяла Канада.

BCE

BCE Inc.

BCE
$33.57 -$0.22 -0.65%

Благодарение на своя размер и пазарна доминация BCE има стабилен и надежден бизнес модел. Приходите и печалбите на компанията нарастват с няколко процента годишно в дългосрочен план или остават относително стабилни. Освен това BCE има силна марка и доказан управленски екип. Всичко това се отразява в дългосрочната история на стабилни дивиденти. От 1976 г. насам BCE е увеличавало дивидента си всяка година и сега предлага на акционерите си дивидентна доходност от около 4,66%.

Приходи на BCE

В бъдеще растежът на BCE следва да бъде подкрепен от инвестиции в разширяването на оптичните мрежи за високоскоростен интернет и 5G мобилните мрежи. Това би трябвало да доведе до по-бърз интернет, както и до по-добро покритие в отдалечените райони. От друга страна, BCE е изправена пред нарастваща конкуренция от страна на алтернативни доставчици и технологични промени в индустрията като цяло. Друг риск е потенциалното забавяне на канадската икономика, което би се отразило негативно на разходите на домакинствата за телекомуникационни услуги.

Акциите на BCE са особено подходящи за консервативни инвеститори, които търсят стабилна и надеждна дивидентна акция. Потенциалът за висок ръст на стойността за акционерите не е голям, но от друга страна, рисковете също не са високи поради силната пазарна позиция и доказания модел на компанията. За инвеститора е особено привлекателен стабилният и растящ дивидент, който може да генерира солидна доходност дори при минимален ръст на самата акция.

Дългосрочният растящ дивидент е привлекателен за инвеститорите.

BCE е най-голямата телекомуникационна компания в Канада, изпреварваща компании като Rogers Communications и Shaw Communications. Компанията е създадена на днешния ден преди почти 40 години чрез сливането на Bell Canada, Northern Telecom и други филиали.

BCE се различава от своите конкуренти по това, че има значително медийно подразделение с канали, включително CTV, V, TSN и RDS, в допълнение към традиционните широколентови, безжични и фиксирани услуги. Тя също така лицензира американско съдържание като HBO, Showtime и Starz.

Наскоро BCE отчете добри резултати за четвъртото тримесечие с 330 хил. активации, включително 123 хил. мобилни абонати, 104 хил. мобилни устройства и 63/40 хил. интернет абонати.

EBITDA $BCE-0.7%

Оптичната мрежа на BCE покрива три четвърти от канадците. Ръководството изтъкна перспективите на компанията за оптичните мрежи и 5G - до 2023 г. ще инвестират 4,8 млрд. канадски долара.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.