S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Ezt a távközlési osztalékóriást mindenki figyelmen kívül hagyja.

Ferkó Joó
21. 6. 2023
6 min read

A kanadai részvények nagyon népszerűek a befektetők körében. Ennek oka, hogy ez a gazdaság híres a stabilitásáról és az osztalékra való összpontosításáról. A befektetők számára még érdekesebb lehet az a tény, hogy itt viszonylag ismeretlen részvények is találhatók. Mi pedig itt most egy ilyen részvényt veszünk szemügyre.

Ne higgyenek nekem! A 40+0.1% milliárd dollárt+0.1% meghaladó piaci kapitalizációval a $BCE+0.1% biztosan nem egy kicsi és ismeretlen vállalat. Másrészt viszont - legalábbis itthon - továbbra is viszonylag háttérbe szorul versenytársai - a $VZ-1.0% és a $T-1.3%- mellett.

Szektor

Mielőtt rátérnénk magára a vállalatra, vessünk egy pillantást a távközlési szektorra, amely gyakran rendkívül vonzó a befektetők számára. De ennek is megvannak a maga kockázatai. Ennek több oka is van.

Nagy tőkekiadások - A távközlési vállalatoknak folyamatosan nagy összegeket kell befektetniük a hálózatok kiépítésébe és korszerűsítésébe, hogy lépést tudjanak tartani az új technológiákkal. Ez magas adósságterhekhez és az adósságfinanszírozástól való függőséghez vezet.

Szabályozás - A távközlési piacot erősen szabályozza a kormány, ami hatással van az árképzésre, a versenyre és a vállalatok kötelezettségeire. A szabályozás folyamatosan fejlődik.

Gyors technológiai fejlődés - A távközlési vállalatoknak folyamatosan frissíteniük és bővíteniük kell hálózataikat, hogy lépést tartsanak a fejlődéssel - pl. jelenleg az 5G-re való áttérés. Ez komoly beruházásokat igényel.

Versenykörnyezet - A távközlési piac jellemzően oligopólium, néhány domináns szereplővel, ami alacsonyra szorítja az árréseket, és a magas árak elleni védelmet szolgálja. Többnyire.

Függés a beszállítóktól - A távközlési cégek függnek a hardver- és hálózati technológia beszállítóitól. A beszállítóknál jelentkező problémák kihatnak a saját működésükre.

Ciklikusság - A gazdasági tevékenység visszaesése általában a távközlési szolgáltatások iránti alacsonyabb kereslethez vezet, ami kihat a bevételekre és a nyereségre.

$BCE+0.1%

A BCE egy nagy múltú kanadai távközlési óriásvállalat. A vállalat 1880 óta működik, és ez idő alatt Kanada legnagyobb távközlési szolgáltatójává nőtte ki magát. A BCE olyan szolgáltatásokat nyújt, mint a vezetékes telefon, internet, televízió és mobiltelefon, több millió ügyfélnek szerte Kanadában.

BCE

BCE Inc.

BCE
$33.61 $0.04 +0.12%

Méretének és piaci dominanciájának köszönhetően a BCE stabil és megbízható üzleti modellel rendelkezik. A vállalat bevételei és nyeresége hosszú távon évente több százalékkal nőttek, illetve viszonylag stabilak maradtak. Emellett a BCE erős márkával és bevált menedzsmentcsapattal rendelkezik. Mindezek hosszú távon stabil osztaléktörténetben tükröződnek. A BCE 1976 óta minden évben növelte osztalékát, és jelenleg mintegy 4,66%-os osztalékhozamot kínál a részvényeseknek.

Bevételek BCE

A BCE növekedését a jövőben a nagy sebességű internetet biztosító optikai szálas hálózatok és az 5G mobilhálózatok bővítésébe történő beruházásoknak kell támogatniuk. Ez gyorsabb internetet, valamint jobb lefedettséget hozhat a távoli területeken. Másfelől a BCE-nek szembe kell néznie az alternatív szolgáltatók növekvő versenyével és általában az iparágban bekövetkező technológiai változásokkal. További kockázatot jelent a kanadai gazdaság esetleges lassulása, ami negatívan befolyásolná a háztartások távközlési szolgáltatásokra fordított kiadásait.

A BCE részvényei különösen alkalmasak olyan konzervatív befektetők számára, akik stabil és megbízható osztalékot fizető részvényt keresnek. A részvényesi érték nagymértékű növekedésének lehetősége nem nagy, másrészt azonban a vállalat erős piaci pozíciója és bevált modellje miatt a kockázatok sem magasak. A befektető számára különösen vonzó a stabil és növekvő osztalék, amely még magának a részvénynek a minimális növekedése mellett is szilárd hozamot képes generálni.

A hosszú távon növekvő osztalék vonzó a befektetők számára.

A BCE Kanada legnagyobb távközlési vállalata, megelőzve olyan cégeket, mint a Rogers Communications és a Shaw Communications. A vállalat ma közel 40 éve alakult a Bell Canada, a Northern Telecom és más leányvállalatok egyesüléséből.

A BCE abban különbözik versenytársaitól, hogy a hagyományos szélessávú, vezeték nélküli és vezetékes szolgáltatások mellett jelentős média részleggel is rendelkezik, olyan csatornákkal, mint a CTV, V, TSN és RDS. Emellett olyan amerikai tartalmakat is licencel, mint az HBO, a Showtime és a Starz.

A BCE nemrégiben erős negyedik negyedéves eredményekről számolt be, 330 ezer aktiválással, beleértve 123 ezer mobil előfizetőt, 104 ezer mobilkészüléket és 63/40 ezer internet-előfizetőt.

EBITDA $BCE+0.1%

A BCE üvegszálas hálózata a kanadaiak háromnegyedét fedi le. A menedzsment kiemelte a vállalat üvegszálas és 5G kilátásait - 2023-ig 4,8 milliárd CAD-ot fognak befektetni.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen nem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.