S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Tega velikana telekomunikacijskih dividend vsi spregledajo

Željko Kos
21. 6. 2023
4 min read

Kanadske delnice so med vlagatelji zelo priljubljene. To pa zato, ker je to gospodarstvo znano po svoji stabilnosti in osredotočenosti na dividende. Še bolj zanimivo za vlagatelje je morda dejstvo, da je tu mogoče najti razmeroma neznane delnice. Eno takšnih delnic si bomo ogledali tukaj.

Ne verjemite mi na besedo. S tržno kapitalizacijo več kot 40-0.7% milijard dolarjev-0.7% družba $BCE-0.7% zagotovo ni majhno in neznano podjetje. Po drugi strani pa ostaja, vsaj v tej državi, razmeroma v senci svojih konkurentov - $VZ+0.8% in $T+0.2%.

Sektor

Preden se lotimo samega podjetja, si oglejmo sektor telekomunikacij, ki je za vlagatelje pogosto izjemno privlačen. Vendar ima tudi svoja tveganja. Razlogov za to je več.

Veliki kapitalski izdatki - telekomunikacijska podjetja morajo nenehno vlagati velike zneske v izgradnjo in nadgradnjo omrežij, da lahko sledijo novim tehnologijam. To vodi v veliko zadolženost in odvisnost od dolžniškega financiranja.

Predpisi - vlada močno regulira telekomunikacijski trg, kar vpliva na oblikovanje cen, konkurenco in obveznosti podjetij. Predpisi se nenehno spreminjajo.

Hiter tehnološki napredek - Telekomunikacijska podjetja morajo nenehno nadgrajevati in širiti svoja omrežja, da lahko sledijo napredku - npr. trenutno prehajajo na 5G. To zahteva velike naložbe.

Konkurenčno okolje - Telekomunikacijski trg je običajno oligopol z nekaj prevladujočimi akterji, kar pritiska na nizke marže in služi kot varovalo pred visokimi cenami. Večinoma.

Odvisnost od dobaviteljev - Telekomunikacijska podjetja so odvisna od dobaviteljev strojne opreme in omrežne tehnologije. Težave pri dobaviteljih lahko vplivajo na njihovo lastno poslovanje.

Cikličnost - upadanje gospodarske aktivnosti običajno povzroči manjše povpraševanje po telekomunikacijskih storitvah, kar vpliva na prihodke in dobiček.

$BCE-0.7%

BCE je kanadski telekomunikacijski velikan z dolgo zgodovino. Podjetje posluje že od leta 1880 in je v tem času postalo največji ponudnik telekomunikacijskih storitev v Kanadi. Družba BCE zagotavlja storitve, kot so fiksni telefonski priključki, internet, televizija in mobilna telefonija, milijonom strank po vsej Kanadi.

BCE

BCE Inc.

BCE
$33.57 -$0.22 -0.65%

Zaradi svoje velikosti in prevladujočega položaja na trgu ima družba BCE stabilen in zanesljiv poslovni model. Prihodki in dobiček družbe so se dolgoročno povečevali za več odstotkov na leto ali pa so ostali razmeroma stabilni. Poleg tega ima družba BCE močno blagovno znamko in preverjeno vodstveno ekipo. Vse to se odraža v dolgoročno stabilni zgodovini dividend. Družba BCE je od leta 1976 vsako leto povečala dividende in zdaj delničarjem ponuja približno 4,66-odstotni dividendni donos.

Prihodki BCE

V prihodnje naj bi rast družbe BCE podpirale naložbe v širitev optičnih omrežij za hitri internet in mobilnih omrežij 5G. To naj bi prineslo hitrejši internet in boljšo pokritost na oddaljenih območjih. Po drugi strani pa se družba BCE sooča z vse večjo konkurenco alternativnih ponudnikov in tehnološkimi spremembami v panogi na splošno. Drugo tveganje je morebitna upočasnitev kanadskega gospodarstva, ki bi negativno vplivala na porabo gospodinjstev za telekomunikacijske storitve.

Delnice BCE so še posebej primerne za konservativne vlagatelje, ki iščejo stabilno in zanesljivo delnico z dividendami. Možnosti za visoko rast delničarske vrednosti niso velike, po drugi strani pa tudi tveganja niso velika zaradi močnega tržnega položaja podjetja in preverjenega modela. Za vlagatelja je še posebej privlačna stabilna in rastoča dividenda, ki lahko ustvari soliden donos tudi ob minimalni rasti same delnice.

Dolgoročno rastoča dividenda je za vlagatelje privlačna.

BCE je največje kanadsko telekomunikacijsko podjetje pred podjetji, kot sta Rogers Communications in Shaw Communications. Podjetje je bilo ustanovljeno pred skoraj 40 leti z združitvijo podjetij Bell Canada, Northern Telecom in drugih podružnic.

BCE se od svojih konkurentov razlikuje po tem, da ima poleg tradicionalnih širokopasovnih, brezžičnih in fiksnih storitev tudi pomemben medijski oddelek s kanali, kot so CTV, V, TSN in RDS. Prav tako licencira ameriške vsebine, kot so HBO, Showtime in Starz.

Družba BCE je nedavno poročala o dobrih rezultatih v četrtem četrtletju s 330 tisoč aktivacijami, vključno s 123 tisoč mobilnimi naročniki, 104 tisoč mobilnimi napravami in 63/40 tisoč internetnimi naročniki.

EBITDA $BCE-0.7%

BCE s svojim optičnim omrežjem pokriva tri četrtine Kanadčanov. Vodstvo družbe je poudarilo napovedi za optična vlakna in 5G - do leta 2023 bodo vložili 4,8 milijarde kanadskih dolarjev.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. Gre zgolj za moj povzetek in analizo, ki temeljita na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.