S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Това са 3 ETF, които могат да ви осигурят редовен пасивен доход

Grozdan Grigorov
22. 6. 2023
1 min read

ETF-ите могат да изпълняват много роли. Една от тях е да осигуряват пасивен доход - или чрез изплащане на дивиденти, или чрез продажба на част от натрупаните средства. Днес ще разгледаме 3, които разглезват инвеститорите си само с тлъсти дивиденти.

iShares Stoxx Global Select Dividend 100 UCITS ETF $SDGP

ETF iShares Stoxx Global Select Dividend 100 UCITS $SDGP е един от най-популярните глобални ETF с дивидент и европейска регистрация. Той инвестира в 100-те компании с най-висока очаквана дивидентна доходност на развитите пазари в Европа и Северна Америка според индекса STOXX Global Select Dividend 100.

Този ETF има за цел да генерира относително стабилна дългосрочна дивидентна доходност от около 3,5 до 5 % годишно. ETF е достатъчно диверсифициран поради глобалната си насоченост, което му осигурява по-нисък рисков профил. Друг много добър фактор на този фонд са ниските му такси, които са само 0,4% от активите годишно, което е под нивото на пазара.

По този начин, въпреки глобалния си обхват, той може надеждно да генерира пасивен доход под формата на дивиденти, което може да помогне на инвеститорите да диверсифицират портфейла си. През последните години представянето му е стабилно, като се справя дори с икономически ситуации като пандемичната криза.

SPDR MSCI Europe Dividend Growers UCITS ETF $EUDG-0.6%

EUDG
$33.02 -$0.19 -0.56%

SPDR MSCI Europe Dividend Growers UCITS ETF е пасивен европейски ETF с фокус върху компаниите с растящи дивиденти. Той инвестира в 100-те най-големи европейски компании с нарастващи дивиденти, измерени чрез индекса MSCI Europe Dividend Masters. Сред основните му активи са Nestle, AstraZeneca, TotalEnergies и други.

Този фонд се фокусира върху компании, които увеличават изплащането на дивиденти в дългосрочен план. В резултат на това той е в състояние да генерира относително стабилна дивидентна доходност от около 3-4% годишно.

Поради фокуса си върху континентална Европа фондът е по-малко корелиран със световните пазари, което спомага за диверсифициране на натоварването на западните акции. Други интересни характеристики на този ETF са таксите от 0,58% годишно и доброто историческо представяне, което е на нивото на индекса MSCI Europe в дългосрочен план.

Основният недостатък може да бъде неговата тясна насоченост, но ако търсите европейски ETF за дивидентен растеж, EUDG е един от най-добрите варианти. Той може да ви помогне да създадете пасивен източник на доход под формата на устойчиво растящи дивиденти в европейския регион.

Amundi MSCI Europe High Dividend Factor ETF $EHDG

Amundi MSCI Europe High Dividend Factor ETF е дивидентен ETF, фокусиран върху европейския пазар. Той инвестира в 100-те компании с най-висока дивидентна доходност на развитите европейски пазари според индекса MSCI Europe High Dividend Yield. Сред притежаваните компании са Nestlé, Novartis, Royal Dutch Shell, TotalEnergies, BASF и др.

Стратегията на компанията е да генерира висок и стабилен поток от дивиденти. Понастоящем те са между 4 и 4,5 % годишно.

Други характеристики на този ETF включват:

  • ниски такси от 0,23% годишно, което е много изгодно.
  • Достатъчна диверсификация с експозиция към 100 компании в европейския регион
  • Покритие на всички сектори на европейския пазар, включително здравеопазване, потребителски сектор, комунални услуги, промишлени предприятия и др.
  • Добри резултати, които следват или превъзхождат индекса MSCI Europe

Следователно основното предимство на този фонд е генерирането на пасивен доход под формата на високи и стабилни дивиденти. Неговият тесен фокус върху европейския пазар предлага различна експозиция в сравнение с глобалните фондове за дивиденти. Недостатъците включват по-малка диверсификация в рамките на региона и възможни колебания в дивидентите в зависимост от икономическата ситуация.

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, базирани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.