S&P 500 ^GSPC
5,069.53
-0.38%
Alphabet GOOG
$138.75
-4.50%
Tesla TSLA
$199.40
+3.87%
Apple AAPL
$181.16
-0.75%
Microsoft MSFT
$407.54
-0.68%
Meta META
$481.74
-0.47%
Nvidia NVDA
$790.92
+0.35%
Amazon AMZN
$174.73
-0.15%

O capcană perfectă pentru investitori sau o mare oportunitate de investiție?

Nicolae Lupu
22. 6. 2023
8 min read

După cum sugerează fotografia de deschidere, astăzi vom vorbi despre 3M, o companie care este afectată de procese uriașe, dar care continuă să câștige noi fani și investitori. Ce apasă totuși asupra acțiunilor MMM, care sunt oportunitățile și de ce cred investitorii într-o revenire? Iată la ce ne vom uita astăzi.

Producătorul american de materiale 3M $MMM+0.0% se confruntă cu mii de procese legate de presupusa contaminare a apei și a mediului de către substanțele chimice PFOA și PFOS pe care le-a folosit anterior la fabricarea unora dintre produsele sale. În cazul în care compania nu reușește să obțină câștig de cauză în aceste procese, acest lucru ar putea avea un impact major nu numai asupra rezultatelor sale financiare, ci și asupra modului în care își desfășoară activitatea și asupra direcției pe care o va lua creșterea sa viitoare.

De exemplu, procesele legate de substanțele chimice PFOA și PFOS utilizate în recipientele și acoperirile durabile ale 3M s-au acumulat în ultimii ani. În unele cazuri, persoane și grupuri au acuzat 3M de contaminarea apei și a mediului cu aceste substanțe, care ar fi dus la probleme de sănătate. 3M susține că a folosit aceste substanțe chimice timp de zeci de ani, respectând toate reglementările și că nu există dovezi concludente că acestea ar dăuna sănătății umane la niveluri normale de expunere.

Un alt proces, și cel principal, implică dopuri de urechi defecte. Peste 200.000 de soldați și veterani au dat în judecată compania 3M, susținând că dopurile de urechi Combat Arms nu i-au protejat împotriva deteriorării până la pierderea auzului.

MMM

3M

MMM
$91.79 -$0.79 -0.85%
Capital Structure
Market Cap
51.2B
Enterpr. Val.
61.9B
Valuation
P/E
-7.3
P/S
1.6
Dividends
Yield
6.5%
Payout
-47.3%

În cazul încare instanțele de judecată vor da câștig de cauză companiei 3M, aceasta s-ar putea confrunta cu daune de miliarde de dolari, costuri de remediere a mediului și despăgubiri pentru veterani. Acest lucru ar limita resursele pentru cercetare și dezvoltare de noi produse, care sunt esențiale pentru creșterea companiei. 3M s-ar putea confrunta, de asemenea, cu costuri și restricții suplimentare dacă instanțele de judecată vor dispune măsuri suplimentare pentru remedierea presupuselor daune aduse mediului. În general, acest lucru ar putea forța 3M să își reevalueze și să își ajusteze practicile de afaceri în moduri care ar putea avea un impact profund asupra întregii companii.

(610) De ce peste 200 de mii de membri ai serviciilor și veterani dau în judecată 3M - YouTube

Deși rezultatul final al acestor procese este incert, ele amenință să remodeleze în mod fundamental 3M. Compania se confruntă cu presiuni nu doar pentru a repara daunele din trecut, ci și pentru a lua măsuri de anvergură care ar putea afecta operațiunile sale mult timp în viitor. Acest lucru ar putea avea implicații atât pentru 3M însăși, cât și pentru industriile mai largi în care activează.

Acest lucru ar putea duce la mai multe lucruri. Pentru a înțelege situația, trebuie să răspundem la întrebare: Ce îi atrage pe investitori la 3M? Este vorba de stabilitate? Este performanța financiară? Produsele revoluționare? Nu, nu și nu. Unul dintre principalele motive este dividendul regulat și stabil. Dar ce se întâmplă atunci când o companie trebuie să își schimbe stilul de afaceri? Costurile vor crește, iar banii trebuie luați de undeva, astfel încât dividendele pot fi primele care dispar.

Astfel, unii analiști se așteaptă ca 3M să își reducă dividendul în acțiuni, care costă aproximativ 3,4 miliarde de dolari pe an, pentru că va deveni o companie mai mică, cu mai multe datorii, tocmai din cauza consecințelor multor măsuri. Astfel, dividendul, care a fost de aproape 6 dolari pe acțiune anul trecut, este un motiv cheie pentru multe dintre deținerile investitorilor. În plus, ca investitori, trebuie să luăm în considerare faptul că 3M nu va mai fi ceea ce a fost, deoarece compania a declarat în iulie anul trecut că intenționează să scindeze divizia de sănătate - cea mai puternică unitate a sa - către acționari ca o companie publică separată, în cursul acestui an sau la începutul anului 2024.

Revenind la subiect. Principalul motiv pentru care acțiunile 3M au scăzut treptat a fost procesul privind dopurile de urechi. Unii analiști estimează costul soluționării litigiului privind dopurile de urechi la 10-15 miliarde de dolari. O înțelegere cu municipalitățile numai pentru PFAS în apa potabilă ar putea costa 10 miliarde de dolari sau mai mult, estimează aceștia.

MMM

3M

MMM
$91.79 -$0.79 -0.85%
Capital Structure
Market Cap
51.2B
Enterpr. Val.
61.9B
Valuation
P/E
-7.3
P/S
1.6
Dividends
Yield
6.5%
Payout
-47.3%

Așadar, care este teza de investiție a investitorilor care au investit în acțiunile 3M în aceste circumstanțe? Să privim lucrurile în felul următor: dacă 3M ajunge într-adevăr la o înțelegere în aceste procese pentru un total de 20-25 de miliarde de dolari sau mai mult, așa cum estimează unii analiști, aceasta ar putea ajuta în cele din urmă acțiunile 3M să se redreseze, din mai multe motive:

1. Daunele și costurile soluționării proceselor, deși ar reduce profiturile 3M pe termen scurt, ar elimina incertitudinea care apasă acum asupra acțiunilor. Investitorii ar avea o imagine mai clară a consecințelor financiare și ar putea evalua mai bine perspectivele viitoare.

2. Deși sumele sunt de ordinul miliardelor de dolari, 3M are un bilanț solid și generează un flux de numerar operațional de peste miliarde de dolari în fiecare an.

3. O înțelegere ar elimina incertitudinea juridică și ar permite companiei 3M să se concentreze pe deplin asupra operațiunilor, inovației și creșterii fără a fi distrasă de litigii costisitoare. Acest lucru ar putea fi un aspect pozitiv pentru acțiuni.

4. Prețul acțiunilor 3M este deja semnificativ deprimat, astfel încât o mare parte din veștile proaste sunt probabil deja evaluate. Prin urmare, o înțelegere ar putea reprezenta o oportunitate pentru investitorii care nu sunt preocupați de riscurile potențiale.

Desigur, dacă costurile reale ale despăgubirilor și ale decontării depășesc estimările analiștilor, acest lucru ar putea, la rândul său, să slăbească și mai mult acțiunile 3M. De asemenea, nu se știe cât de repede ar putea investitorii să restabilească încrederea în 3M chiar și după soluționarea litigiului. Dar, în general, sfârșitul acestor incertitudini juridice ar putea fi mai degrabă pozitiv pentru acțiunile 3M, deoarece ipoteza de bază este că acțiunile MMM au fost afectate mai mult decât ar fi trebuit pe baza litigiului. Așadar, cel mai mare semn de întrebare este incertitudinea cu care fiecare investitor trebuie să se confrunte și să evalueze dacă riscurile merită cu adevărat.

Ceea ce este remarcabil însă este calmul principalilor acționari ai companiei, să vedem reacțiile lor la procese și la potențialele riscuri 👇.

Kinloch Capital

Dividendul, care a fost de aproape 6 dolari pe acțiune anul trecut, este un motiv cheie pentru a deține acțiunile companiei. Atâta timp cât plata este regulată și satisfăcătoare, nu avem nici cel mai mic motiv să vindem.

Clifford Capital Partners

Ryan Batchelor, director de investiții la Clifford Capital Partners, cu sediul în Utah, a declarat că firma sa crede că 3M poate absorbi pierderi potențial mari fără a-și pune în pericol activitatea. 3M a fost în mod tradițional un generator de numerar extraordinar, cu mii de produse în domenii de activitate care au marje de profit ridicate.

"Credem că este o panică a acțiunilor, nu o panică corporatistă", a spus el.

Concluzie

În ceea ce mă privește, dețin acțiuni $MMM+0.0% și, de asemenea, susțin teza că, atâta timp cât dividendele sunt plătite corespunzător, compania este un gigant și, mai important, un plătitor de impozite substanțiale pentru SUA, nu am niciun motiv de îngrijorare. Așadar, continui să lucrez cu ideea că lovitura dată acțiunilor 3M a fost prea mare și, odată ce sumele finale ale compensațiilor vor deveni clare, ne putem aștepta la o revenire. Desigur, este riscant, suma poate fi mai mare, litigiile pot afecta activitatea și pot determina scăderea dividendelor, dar, în ansamblu, pentru mine are sens.

Cu toate acestea, încă nu avem nicio certitudine în ceea ce privește litigiile. Tot timpul apar noi rapoarte, care, în majoritatea cazurilor, nu fac decât să deruteze investitorii. În ceea ce privește cazul dopurilor pentru urechi, scenariul ideal ar fi fost ca 3M să fi reușit să obțină ceea ce dorea - adică faptul că dopurile pentru urechi nu dăunează auzului, lucru pe care l-au susținut de multe ori, sau dacă ar fi ieșit practic "nevătămați" din acest caz datorită falimentului filialei Aearo Technologies. Dar și aici există multă incertitudine, MMM a încercat deja acest lucru în instanță, iar cererea a fost respinsă - în prezent se așteaptă un alt proces, deoarece 3M a făcut apel la respingerea falimentului.

Vă rugăm să rețineți că aceasta nu este o consiliere financiară.


Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.