S&P 500 ^GSPC 5,304.72 +0.70%
Tesla TSLA $179.24 +3.17%
Meta META $478.22 +2.67%
Nvidia NVDA $1,064.69 +2.57%
Apple AAPL $189.98 +1.66%
Microsoft MSFT $430.16 +0.74%
Alphabet GOOG $176.33 +0.73%
Amazon AMZN $180.75 -0.17%

Tökéletes csapda a befektetők számára vagy remek befektetési lehetőség?

Ferkó Joó
22. 6. 2023
9 min read

Ahogy a nyitókép is sugallja, ma a 3M-ről fogunk beszélni, egy olyan vállalatról, amelyet hatalmas perek sújtanak, de továbbra is új rajongókat és befektetőket nyer. Mi nyomasztja egyébként az MMM részvényt, milyen lehetőségek vannak, és miért hisznek a befektetők a visszatérésben? Ezt fogjuk ma megvizsgálni.

Az amerikai anyaggyártó 3M $MMM+0.2% több ezer perrel néz szembe a víz és a környezet állítólagos szennyezése miatt, amelyet a PFOA és PFOS vegyi anyagok okoznak, amelyeket korábban egyes termékei előállításához használt. Ha a vállalat elbukik ezekben a perekben, az nem csak a pénzügyi eredményére, hanem az üzletmenetére és a jövőbeni növekedésének irányára is komoly hatással lehet.

A 3M tartós tartályaiban és bevonataiban használt PFOA és PFOS vegyi anyagokkal kapcsolatos perek például az elmúlt években egyre csak halmozódtak. Egyes esetekben magánszemélyek és csoportok a 3M-et vádolták a víz és a környezet szennyezéséért ezekkel az anyagokkal, ami állítólag egészségügyi problémákhoz vezetett. A 3M azt állítja, hogy évtizedek óta minden előírásnak megfelelően használja ezeket a vegyi anyagokat, és nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy normális expozíciós szint mellett károsítják az emberi egészséget.

Egy másik, és egyben a legfontosabb per a hibás füldugókkal kapcsolatos. Több mint 200 000 katona és veterán perli a 3M-et, azt állítva, hogy a Combat Arms füldugók nem védték meg őket a halláskárosodástól.

MMM

3M

MMM
$99.67 $0.16 +0.16%
Capital Structure
Market Cap
55.2B
Enterpr. Val.
66.4B
Valuation
P/E
-7.8
P/S
1.7
Dividends
Yield
5.2%
Payout
-47.1%

Ha a bíróság a 3M ellen dönt, akkor több milliárd dolláros kártérítéssel, környezeti helyreállításiköltségekkel és a veteránok kártalanításával kellszembenéznie. Ez korlátozná a vállalat növekedése szempontjából kritikus fontosságú új termékek kutatására és fejlesztésére fordítható forrásokat. A 3M további költségekkel és korlátozásokkal is szembesülhet, ha a bíróság további intézkedéseket rendel el az állítólagos környezeti károk orvoslására. Összességében ez arra kényszerítheti a 3M-et, hogy átértékelje és kiigazítsa üzleti gyakorlatát olyan módon, amely messzemenő hatással lehet az egész vállalatra.

(610) Miért perli több mint 200 ezer katona és veterán a 3M-et - YouTube

Bár e perek végső kimenetele bizonytalan, azzal fenyegetnek, hogy alapvetően átformálják a 3M-et. A vállalatra nyomás nehezedik, hogy ne csak a múltbeli károkat orvosolja, hanem olyan messzemenő lépéseket is tegyen, amelyek messzemenően befolyásolhatják a működését a jövőben is. Ez hatással lehet mind magára a 3M-re, mind pedig a tágabb iparágakra, amelyekben tevékenykedik.

Ez több dologhoz is vezethet. Ahhoz, hogy megértsük a helyzetet, választ kell adnunk a kérdésre: Mi vonzza a befektetőket a 3M-be? A stabilitás? A pénzügyi teljesítmény? Az áttörő termékek? Nem, nem és nem. Az egyik fő ok a rendszeres és stabil osztalék. De mi történik akkor, ha egy vállalatnak változtatnia kell az üzleti stílusán? A költségek emelkedni fognak, és a pénzt valahonnan el kell venni, így az osztalék lehet az első, ami eltűnik.

Így egyes elemzők arra számítanak, hogy a 3M csökkenteni fogja az évi 3,4 milliárd dollár körüli részvényosztalékát, mert kisebb céggé válik, és éppen a sok intézkedés következményei miatt több adóssággal fog rendelkezni. Így az osztalék, amely tavaly közel 6 dollár volt részvényenként, sok befektető számára a tartás egyik fő oka. Ráadásul befektetőként azt is figyelembe kell vennünk, hogy a 3M már nem lesz az, ami volt, hiszen a vállalat tavaly júliusban közölte, hogy egészségügyi részlegét - a legerősebb egységét - még idén vagy 2024 elején külön részvénytársaságként tervezi kivonni a részvényeseknek.

Visszatérve a témához. A 3M részvények fokozatos csökkenésének fő oka a füldugó per volt. Egyes elemzők 10-15 milliárd dollárra becsülik a füldugóper rendezésének költségeit. Becsléseik szerint csak az önkormányzatokkal való megegyezés az ivóvízben lévő PFAS miatt 10 milliárd dollárba vagy még többe kerülhet.

MMM

3M

MMM
$99.67 $0.16 +0.16%
Capital Structure
Market Cap
55.2B
Enterpr. Val.
66.4B
Valuation
P/E
-7.8
P/S
1.7
Dividends
Yield
5.2%
Payout
-47.1%

Mi tehát azoknak a befektetőknek a befektetési tézise, akik ilyen körülmények között a 3M részvényeibe fektettek? Nézzük a dolgot a következőképpen: ha a 3M valóban 20-25 milliárd dollár vagy annál is több dollár értékben állapodik meg ezekben a perekben, ahogyan azt egyes elemzők becsülik, akkor ez végül is segíthet a 3M részvényeinek talpra állni, több okból is:

1. A perek rendezésével járó károk és költségek, bár rövid távon csökkentenék a 3M nyereségét, megszüntetnék azt a bizonytalanságot, amely most a részvényeket terheli. A befektetők tisztább képet kapnának a pénzügyi következményekről, és jobban fel tudnák mérni a jövőbeli kilátásokat.

2. Bár az összegek milliárdos nagyságrendűek, a 3M erős mérleggel rendelkezik, és évente több milliárd dollárt meghaladó működési cash flow-t termel.

3. A megegyezés megszüntetné a jogi bizonytalanságot, és lehetővé tenné a 3M számára, hogy teljes mértékben a működésre, az innovációra és a növekedésre összpontosítson a költséges pereskedés zavaró tényezői nélkül. Ez pozitívan hathat a részvényre.

4. A 3M részvényárfolyama már most is jelentősen nyomott, így a rossz hírek nagy része valószínűleg már be van árazva. A megegyezés ezért lehetőséget jelenthet azon befektetők számára, akik nem aggódnak a potenciális kockázatok miatt.

Természetesen, ha a kártérítés és a megegyezés tényleges költségei meghaladják az elemzők becsléseit, az viszont tovább gyengítheti a 3M részvényeit. Az is bizonytalan, hogy a befektetők milyen gyorsan képesek lennének helyreállítani a 3M-be vetett bizalmat a peres ügyek rendezése után is. Összességében azonban e jogi bizonytalanságok megszűnése inkább pozitív lehet a 3M részvények számára, mivel az alapfeltevés az, hogy az MMM részvényeket a peres ügyek alapján nagyobb csapás érte, mint amekkorát kellett volna. A legnagyobb kérdőjel tehát a bizonytalanság, amellyel minden befektetőnek meg kell küzdenie, és fel kell mérnie, hogy valóban megéri-e a kockázat.

Ami viszont figyelemre méltó, az a cég nagy részvényeseinek nyugalma, lássuk a reakcióikat a perekre és a lehetséges kockázatokra 👇.

Kinloch Capital

Az osztalék, amely tavaly közel 6 dollár volt részvényenként, az egyik fő ok, amiért érdemes a vállalat részvényeit tartani. Amíg a kifizetés rendszeres és kielégítő, addig a legcsekélyebb okunk sincs az eladásra.

Clifford Capital Partners

Ryan Batchelor, a Utah állambeli Clifford Capital Partners befektetési igazgatója elmondta, hogy cége úgy véli, hogy a 3M képes elviselni az esetleges nagy veszteségeket anélkül, hogy veszélyeztetné az üzletmenetét. A 3M hagyományosan kiváló készpénztermelő, több ezer termékkel rendelkezik olyan üzleti területeken, amelyek magas haszonkulccsal rendelkeznek.

"Úgy gondoljuk, hogy ez egy részvénypánik, nem pedig vállalati pánik" - mondta.

Következtetés

A magam részéről $MMM+0.2% részvényt tartok, és azt a tézist is vallom, hogy amíg az osztalékot rendesen fizetik, a vállalat egy óriás, és ami még fontosabb, jelentős adót fizet az USA-nak, addig nincs okom az aggodalomra. Tehát továbbra is azzal az elképzeléssel dolgozom, hogy a 3M részvények elvesztése túl nagy volt, és amint a végleges kártérítési összegek tisztázódnak, számíthatunk a fellendülésre. Persze ez kockázatos, az összeg lehet magasabb, a peres ügyek befolyásolhatják az üzletet, és az osztalék csökkenését okozhatják, de a nagy képet tekintve még mindig van értelme számomra.

A peres ügyekkel kapcsolatban azonban még mindig nincs bizonyosságunk. Folyamatosan jönnek ki új jelentések, amelyek a legtöbb esetben csak összezavarják a befektetőket. Ami a füldugó-ügyet illeti, az ideális forgatókönyv az lett volna, ha a 3M-nek sikerült volna keresztülvinnie az akaratát - azaz, hogy a füldugók nem károsítják a hallást, amit már többször állítottak, vagy ha gyakorlatilag "sértetlenül" megúszták volna az ügyet az Aearo Technologies leányvállalat csődjének köszönhetően. De itt is sok a bizonytalanság, az MMM ezt már megpróbálta a bíróságon, és az indítványt elutasították - jelenleg újabb tárgyalásra várnak, mivel a 3M fellebbezett a csődeljárás elutasítása ellen.

Felhívjuk a figyelmet, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás.


Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.