S&P 500 ^GSPC 5,321.41 +0.25%
Tesla TSLA $186.60 +6.66%
Meta META $464.63 -0.90%
Microsoft MSFT $429.04 +0.87%
Apple AAPL $192.35 +0.69%
Nvidia NVDA $953.86 +0.64%
Alphabet GOOG $179.54 +0.61%
Amazon AMZN $183.15 -0.21%

Popolna past za vlagatelje ali odlična naložbena priložnost?

Mladen Rudonja
22. 6. 2023
7 min read

Kot nakazuje uvodna fotografija, bomo danes govorili o podjetju 3M, ki ga pestijo velike tožbe, vendar še vedno pridobiva nove oboževalce in vlagatelje. Kaj sploh teži delnice družbe MMM, kakšne so priložnosti in zakaj vlagatelji verjamejo v povratek? To si bomo ogledali danes.

Ameriški proizvajalec materialov 3M $MMM-2.0% se sooča z več tisoč tožbami zaradi domnevnega onesnaženja vode in okolja s kemikalijama PFOA in PFOS, ki ju je prej uporabljal za izdelavo nekaterih svojih izdelkov. Če podjetje v teh tožbah ne bo uspelo, lahko to močno vpliva ne le na njegove finančne rezultate, temveč tudi na način poslovanja in smer njegove prihodnje rasti.

V zadnjih letih se na primer kopičijo tožbe, povezane s kemikalijama PFOA in PFOS, ki ju 3M uporablja v trajnih posodah in premazih. V nekaterih primerih so posamezniki in skupine obtožili podjetje 3M za onesnaženje vode in okolja s temi snovmi, kar naj bi povzročilo zdravstvene težave. Družba 3M trdi, da te kemikalije že desetletja uporablja v skladu z vsemi predpisi in da ni prepričljivih dokazov, da pri običajnih ravneh izpostavljenosti škodujejo zdravju ljudi.

Druga in glavna tožba se nanaša na pomanjkljive čepke za ušesa. Več kot 200.000 vojakov in veteranov toži družbo 3M in trdi, da jih ušesni čepki Combat Arms niso zaščitili pred poškodbami, ki bi lahko povzročile izgubo sluha.

MMM

3M

MMM
$103.14 -$2.07 -1.97%
Capital Structure
Market Cap
57.1B
Enterpr. Val.
68.3B
Valuation
P/E
-8.1
P/S
1.7
Dividends
Yield
4.4%
Payout
-47.1%

Če bodo sodišča odločila v škodo družbe 3M, bi ji lahko grozila odškodnina v višini več milijard dolarjev, stroški sanacije okolja in odškodnine za veterane. To bi omejilo sredstva za raziskave in razvoj novih izdelkov, ki so ključnega pomena za rast podjetja. 3M bi se lahko soočil tudi z dodatnimi stroški in omejitvami, če bi sodišča odredila nadaljnje ukrepe za odpravo domnevne okoljske škode. Na splošno bi to lahko družbo 3M prisililo v ponovno oceno in prilagoditev poslovnih praks na način, ki bi lahko imel daljnosežne posledice za celotno podjetje.

(610) Zakaj več kot 200 tisoč pripadnikov vojske in veteranov toži družbo 3M - YouTube

Čeprav je končni izid teh tožb negotov, grozi, da bodo temeljito spremenile podjetje 3M. Podjetje se sooča s pritiskom, da ne le popravi preteklo škodo, temveč tudi sprejme daljnosežne ukrepe, ki bi lahko vplivali na njegovo poslovanje tudi v prihodnosti. To bi lahko imelo posledice tako za družbo 3M kot tudi za širše industrije, v katerih deluje.

To bi lahko privedlo do več stvari. Da bi razumeli razmere, moramo odgovoriti na vprašanje: Kaj privlači vlagatelje v podjetje 3M? Ali je to stabilnost? Ali je to finančna uspešnost? Prelomni izdelki? Ne, ne in ne. Eden glavnih razlogov je redna in stabilna dividenda. Toda kaj se zgodi, ko mora podjetje spremeniti svoj poslovni slog? Stroški se bodo povečali in denar bo treba nekje vzeti, zato bo dividenda morda prva, ki jo bo treba izplačati.

Zato nekateri analitiki pričakujejo, da bo družba 3M zmanjšala dividendo za delnice, ki stane približno 3,4 milijarde dolarjev na leto, ker bo postala manjše podjetje z več dolga prav zaradi posledic številnih ukrepov. Tako je dividenda, ki je lani znašala skoraj 6 dolarjev na delnico, ključni razlog za imetje številnih vlagateljev. Poleg tega moramo kot vlagatelji upoštevati, da 3M ne bo več to, kar je bil, saj je podjetje julija lani sporočilo, da namerava delničarjem kot ločeno javno podjetje še letos ali v začetku leta 2024 izločiti svoj oddelek za zdravstveno varstvo, ki je njegova najmočnejša enota.

Nazaj k temi. Glavni razlog za postopno upadanje delnic družbe 3M je bila tožba zaradi čepkov za ušesa. Nekateri analitiki ocenjujejo, da bodo stroški poravnave spora v zvezi s čepki za ušesa znašali od 10 do 15 milijard dolarjev. Samo poravnava z občinami zaradi PFAS v pitni vodi bi lahko stala 10 milijard dolarjev ali več, ocenjujejo.

MMM

3M

MMM
$103.14 -$2.07 -1.97%
Capital Structure
Market Cap
57.1B
Enterpr. Val.
68.3B
Valuation
P/E
-8.1
P/S
1.7
Dividends
Yield
4.4%
Payout
-47.1%

Kakšna je torej naložbena teza vlagateljev, ki so v teh okoliščinah vlagali v delnice 3M? Poglejmo na to takole: če družba 3M res doseže poravnavo v teh tožbah v skupni vrednosti 20-25 milijard USD ali več, kot ocenjujejo nekateri analitiki, bi to lahko na koncu pomagalo delnicam družbe 3M, da si opomorejo, in sicer iz več razlogov:

1. Odškodnina in stroški poravnave tožb bi sicer kratkoročno zmanjšali dobiček družbe 3M, vendar bi odpravili negotovost, ki zdaj bremeni delnico. Vlagatelji bi imeli jasnejšo sliko o finančnih posledicah in bi lahko bolje ocenili prihodnje obete.

2. Čeprav so zneski v milijardah dolarjev, ima družba 3M močno bilanco stanja in vsako leto ustvari denarni tok iz poslovanja v višini več milijard dolarjev.

3. Poravnava bi odpravila pravno negotovost in družbi 3M omogočila, da se v celoti osredotoči na poslovanje, inovacije in rast brez odvračanja pozornosti zaradi dragih sodnih postopkov. To bi lahko bilo pozitivno za delnico.

4. Cena delnice družbe 3M je že precej znižana, zato je veliko slabih novic verjetno že ovrednotenih. Poravnava bi zato lahko predstavljala priložnost za vlagatelje, ki jih ne skrbijo morebitna tveganja.

Seveda, če bodo dejanski stroški odškodnine in poravnave presegli ocene analitikov, bi to lahko posledično še dodatno oslabilo delnico 3M. Prav tako ni gotovo, kako hitro bi vlagatelji lahko obnovili zaupanje v družbo 3M tudi po poravnavi spora. Na splošno pa bi lahko bilo prenehanje teh pravnih negotovosti precej pozitivno za delnice 3M, saj je osnovna predpostavka, da so bile delnice MMM na podlagi sodnega spora prizadete bolj, kot bi morale biti. Največji vprašaj je torej negotovost, s katero se mora spopasti vsak vlagatelj in oceniti, ali so tveganja res vredna.

Presenetljiva pa je mirnost glavnih delničarjev podjetja, poglejmo njihove odzive na tožbe in morebitna tveganja 👇

Kinloch Capital

Dividenda, ki je lani znašala skoraj 6 dolarjev na delnico, je ključni razlog za posedovanje delnic podjetja. Dokler bo izplačilo redno in zadovoljivo, nimamo niti najmanjšega razloga za prodajo.

Clifford Capital Partners

Ryan Batchelor, glavni naložbeni direktor podjetja Clifford Capital Partners iz Utaha, je dejal, da njegovo podjetje verjame, da lahko 3M absorbira potencialno velike izgube, ne da bi ogrozil svoje poslovanje. Podjetje 3M je tradicionalno odličen generator denarja s tisoči izdelkov na poslovnih področjih, ki imajo visoke stopnje dobička.

"Menimo, da gre za paniko na borzi in ne v podjetju," je dejal.

Zaključek

Kar zadeva mene, imam delnice družbe 3MM-2.0% v lasti in se prav tako držim teze, da dokler se dividende izplačujejo pravilno, družba je velikan in, kar je še pomembneje, plačnik znatnih davkov za ZDA, nimam razloga za skrb. Zato še naprej delam z idejo, da je bil udarec za delnice 3M prevelik in ko bodo jasni končni zneski nadomestil, lahko pričakujemo odboj. Seveda je to tvegano, znesek je lahko višji, sodni spori lahko vplivajo na poslovanje in povzročijo padec dividend, vendar se mi v širšem smislu še vedno zdi smiselno.

Vendar pa še vedno nimamo nobene gotovosti glede sodnih postopkov. Ves čas prihajajo nova poročila, ki v večini primerov vlagatelje le zmedejo. Kar zadeva primer z ušesnimi čepki, bi bil idealen scenarij, če bi družbi 3M uspelo doseči svoje, tj. da čepki ne škodujejo sluhu, kar so večkrat trdili, ali če bi zaradi stečaja hčerinske družbe Aearo Technologies iz zadeve izšli praktično "brez škode". Vendar je tudi tu veliko negotovosti, saj je družba MMM to že obravnavala na sodišču in predlog je bil zavrnjen - trenutno jo čaka še eno sojenje, saj se je družba 3M pritožila na zavrnitev v stečaju.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet.


Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.