S&P 500 ^GSPC 5,296.91 -0.15%
Nvidia NVDA $1,141.62 +7.23%
Tesla TSLA $176.36 -1.61%
Alphabet GOOG $177.45 +0.64%
Amazon AMZN $181.60 +0.47%
Meta META $477.00 -0.26%
Microsoft MSFT $429.28 -0.21%
Apple AAPL $189.79 -0.10%

5 акции, които може никога повече да не продадете

Grozdan Iliev
23. 6. 2023
1 min read

Технологичният сектор може да бъде предизвикателство за дългосрочни инвестиции поради постоянните иновации, които застрашават пазарните лидери. Тези акции са най-добрите в това, което правят сега, и все още предлагат потенциално солидна инвестиционна възвръщаемост през следващите десетилетия, тъй като технологиите продължават да се развиват и тези лидери може да са тези, които ще се възползват от това.

1. Nvidia $NVDA+7.2%

Акциите на компаниите с изкуствен интелект са на мода в наши дни и никоя от тях не е получила по-голямо признание от Nvidia. Компанията за полупроводници изгради бизнеса си върху графични процесори за игри (GPU), но зае пазарен дял във всички индустрии, които изискват специализирани графични процесори за нуждите на високопроизводителни изчисления. Това включва и приложенията за изкуствен интелект, където по оценки на анализаторите Nvidia има 80-95% пазарен дял.

NVDA

Nvidia

NVDA
$1,141.62 $76.93 +7.23%

Това е голяма възможност, като се има предвид, че глобалната индустрия за изкуствен интелект може да струва трилиони с течение на времето. Макар че акциите на компанията са поскъпнали с невероятните 200% от януари насам, те все още се търгуват на форуърдно съотношение цена/печалба от 55, което е сравнимо с това от миналото лято, въпреки много по-добрите перспективи за ръст на приходите. Инвеститорите, които държат акциите години, а не месеци, могат да видят по-нататъшен растеж на компанията през следващото десетилетие.

2. Apple $AAPL-0.1%

Всички познават гиганта в областта на потребителската електроника Apple като нещо повече от производител на iPhone. Неотдавнашното представяне на Vision Pro на конференцията за разработчици WWDC постави компанията в списъка на тези, които ще се борят да бъдат лидер на пазара на VR. Хедсетът за добавена/виртуална реалност бележи съвсем нова продуктова категория за компанията, която традиционно мащабира много продукти (iPhone, Apple Watch, AirPods), които с времето се превърнаха в многомилиардни бизнеси.

AAPL

Apple

AAPL
$189.79 -$0.19 -0.10%

Но засега iPhone все още доминира в бизнеса на Apple. Компанията генерира близо 100 млрд. долара годишно свободен паричен поток, който Apple може да използва за дивиденти и обратно изкупуване на акции. iPhone замени безброй ежедневни инструменти и устройства, а хората прекарват часове наред на телефоните си всеки ден. Докато това не се промени, инвеститорите на Apple могат да спят спокойно.

3. Tesla $TSLA-1.6%

Tesla, която произвежда електрически автомобили, изправи автомобилната индустрия на крака и стана пионер в производството на електрически автомобили, утвърждавайки електрическата технология като бъдещето на транспорта. Въпреки че стойността на Tesla нарасна до близо 800 млрд. долара, историята на компанията далеч не е приключила. Електрическите превозни средства все още представляват малък едноцифрен процент от активните превозни средства в световен мащаб. Въпреки че през годините конкуренцията е размила пазарния дял на Tesla, компанията все още е готова да запази и постепенно да разшири своя дял.

TSLA

Tesla

TSLA
$176.36 -$2.88 -1.61%

Това надхвърля настоящите продукти на Tesla като Model 3 и Model Y. Tesla има няколко "други" продукта, като Cybertruck, Tesla Semi и разширяващо се автономно управление, както и нови усъвършенствани технологии (софтуер), като AI и Tesla. Бот. При толкова много железа в огъня само няколко успеха могат да изведат Tesla и портфейлите на нейните акционери до нови висоти.

4. Тайвански полупроводник $TSM-0.8%

Ако полупроводниковите чипове са градивните елементи на технологиите, Taiwan Semiconductor е инвестиция " pick-and-shovel" за технологичния сектор. Компанията е водещ световен производител на полупроводници, който отговаря за производството на чипове за много от най-големите производители на полупроводници в света, включително Nvidia и Apple. Taiwan Semiconductor произвежда близо 60% от световните доставки на полупроводникови чипове.

TSM

TSMC

TSM
$158.80 -$1.20 -0.75%
Capital Structure
Market Cap
715.9B
Enterpr. Val.
22.3T
Valuation
P/E
30.8
P/S
10.3
Dividends
Yield
0.0%
Payout
34.3%

С такъв огромен производствен капацитет компанията може да произвежда чипове по-добре и за по-малко пари от повечето си конкуренти. Освен това се очаква през следващото десетилетие световното търсене на полупроводници да расте непрекъснато. Световният пазар на полупроводници е на стойност приблизително 600 милиарда долара. До края на десетилетието той може да надхвърли 1 трилион долара, което може да означава години на растеж за водещия световен производител на чипове.

5. Broadcom $AVGO-0.2%

Свързаността в личните устройства, центровете за данни и промишлеността нарасна неимоверно през последното десетилетие, което тласна бизнеса на Broadcom към нови върхове. Компанията за полупроводници и корпоративен софтуер е специализирана в мрежи, свързани устройства и почти всичко, което изпраща или получава данни. Тази зададена тенденция може да продължи да се засилва в бъдеще, тъй като автономните превозни средства, 5G и интернет на нещата потенциално носят нови пазарни възможности през следващите години.

AVGO

Broadcom

AVGO
$1,404.49 -$3.35 -0.24%

Broadcom агресивно инвестира в изграждането на корпоративен софтуер , за да не се налага да разчита единствено на бизнеса си с чипове. Компанията е в очакване на придобиването на бизнеса с облачни услуги VMware на стойност 61 млрд. долара, което ще разшири съществуващия й пакет от корпоративни софтуерни продукти. Продуктите на Broadcom са от правилната страна на дългосрочната тенденция за сигурно пренасяне на информация по света, така че бъдещето изглежда светло и за акциите на компанията.

Всички тези компании в момента са на или малко под най-високите си стойности за всички времена. Може би единственото изключение е $TSM-0.8%, но и те не са паднали допълнително много. Ако вече притежавате тези акции, няма нужда да се притеснявате, но сега не е най-подходящият момент да ги купувате. Все пак ще трябва да изчакаме по-добри цени В перспектива тези акции може да не са толкова скъпи...

Това не е финансов съвет. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как аз самият бих се справил със ситуацията. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.