S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

3 ETF-а, които могат да ви донесат много пари в бъдеще

Teodor Aleksandrov
23. 6. 2023
1 min read

Миналия път се спрях на дивидентните ETF-и, които могат да ви осигурят пасивен доход само чрез редовното си изплащане. Но днес ще разгледаме противоположния край на спектъра - ETF-и за растеж, които имат солидни перспективи за бъдещ растеж.

Днес ще разгледаме 3 ETF-а, които имат солиден потенциал за бъдещ растеж. И което е по-важно - предпоставките, които трябва да го осъществят.

iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF $EQDS

ETF iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS е добре позициониран за растеж в бъдеще по няколко причини:

Той се фокусира върху качествени европейски компании, които са добре позиционирани, за да генерират устойчиви дивиденти в дългосрочен план, като същевременно осигуряват потенциал за повишаване на цената на акциите. Тази стратегия на подбор на оценка и качество може да подкрепи този фонд да надмине пазара в дългосрочен план. Фондът има диверсифицирана експозиция към компании с голяма и средна капитализация на 16 разнообразни европейски пазара. Този географски и секторен обхват предлага на инвеститорите по-големи възможности за растеж предвид различната регионална и секторна динамика. Той може също така да помогне на фонда да намали волатилността, като компенсира слабостите на отделните пазари.

Европейските капиталови пазари имат тенденция да увеличават относителната си ефективност в дългосрочен план, тъй като нарастващата търговска интеграция на Еврозоната, напредъкът във финансите и увеличените геополитически рискове за пазарите извън Европа предлагат привлекателна перспектива за инвестиране в тези акции. Въпреки че няма гаранция, че Фондът ще запази предишните си резултати, със стратегия като тази, предлагана от този Фонд, този положителен дългосрочен растеж е фундаментално подкрепен. Поне анализаторите и историческите данни са съгласни с това.

iShares MSCI Europe UCITS ETF $IMEU

ETF iShares MSCI Europe UCITS има няколко характеристики, които му дават потенциал за дългосрочен растеж.

Първо, той проследява индекса MSCI Europe, който измерва представянето на 500 компании с голяма и средна капитализация на 16 различни европейски пазара. Тази широка база предлага на инвеститорите възможност да постигнат растеж чрез секторна и географска диверсификация. Въпреки че текущите резултати на фонда не са гаранция за бъдещи резултати, в дългосрочен план тази диверсификация би трябвало да предвещава добър потенциал за растеж.

Второ, европейските акции показват способност да увеличават относителната си доходност в дългосрочен план, особено поради нарастващата взаимосвързаност на европейските икономики, напредъка в цифровата интеграция и пазарните движения, причинени от политически вълнения извън Европа. Въпреки краткосрочните цикли, индексът MSCI Europe има дълга история на по-добри резултати.

Трето, малките и средните европейски компании, в които Фондът има голяма експозиция, обикновено показват по-висок потенциал за растеж от големите компании. Те могат да се възползват в по-голяма степен от демографските тенденции и шоковете в търсенето.

Въпреки краткосрочната волатилност, свързана с дълговата криза в еврозоната или Брекзит, европейската икономика остава устойчива, като дългосрочната инерция се подкрепя от структурните реформи и продължаващата глобализация. Това би трябвало да подкрепи положително дългосрочния растеж на европейските акции.

HSBC MSCI Europe Ex-UK UCITS ETF

HSBC MSCI Europe Ex-UK UCITS ETF е доста специфичен.

Той проследява индекса MSCI Europe ex-UK NR, който проследява компании с голяма и средна пазарна капитализация в 17 европейски държави извън Обединеното кралство. Тази широка диверсификация в региони с различна икономическа динамика може да помогне за намаляване на волатилността и за улавяне на възможностите за растеж.

Според проспекта акциите извън Обединеното кралство обикновено показват по-висок относителен растеж в сравнение с пазара на Обединеното кралство. Това отчасти се дължи на факта, че европейските държави от еврозоната отбелязват по-висок ръст на БВП от този на Обединеното кралство поради тясната им търговска интеграция.

Трето, фондът е фокусиран върху големи и средни компании.Те обикновено предлагат по-висок стабилен растеж от малките компании с по-голяма непредсказуемост. Комбинацията от растеж и стабилност, осигурена от големите компании, може да подкрепи дългосрочния потенциал на този фонд.

Това е сравнително нов ETF, поради което историята му е кратка

Имате ли фаворит тук? Вярвате ли в европейските акции и TEF?

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.