S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

3 ETF-ji, ki vam lahko v prihodnosti prinesejo veliko denarja

Mladen Rudonja
23. 6. 2023
4 min read

Zadnjič sem se osredotočil na dividendne ETF-je, ki vam lahko zagotavljajo pasivni dohodek že zaradi rednih izplačil. Danes pa si bomo ogledali nasprotni del spektra - ETF-je za rast, ki imajo dobre možnosti za prihodnjo rast.

Danes si bomo ogledali 3 ETF-je, ki imajo dobre možnosti za prihodnjo rast. In kar je še pomembneje - predpostavke, zaradi katerih naj bi se to zgodilo.

iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF $EQDS

ETF iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF je iz več razlogov v dobrem položaju za rast v prihodnosti:

Osredotoča se na kakovostna evropska podjetja, ki so v dobrem položaju, da dolgoročno ustvarjajo trajnostne dividende, hkrati pa zagotavljajo možnost rasti cene delnic. Ta strategija izbire vrednotenja in kakovosti bi lahko temu skladu dolgoročno pomagala pri doseganju boljših rezultatov od tržnih. Sklad je razpršeno izpostavljen podjetjem z veliko in srednjo tržno kapitalizacijo na 16 različnih evropskih trgih. Ta geografski in sektorski razpon ponuja vlagateljem večje možnosti za rast glede na različne regionalne in sektorske dinamike. Prav tako lahko pomaga skladu zmanjšati nestanovitnost z izravnavo slabosti na posameznih trgih.

Evropski delniški trgi dolgoročno povečujejo svojo relativno uspešnost, saj vse večja trgovinska integracija evroobmočja, napredek na področju financ in večja geopolitična tveganja za trge zunaj Evrope ponujajo privlačne obete za naložbe v te delnice. Čeprav ni nobenega zagotovila, da bo sklad ohranil svojo preteklo uspešnost, je s strategijo, kot jo ponuja ta sklad, ta pozitivna dolgoročna rast temeljno podprta. Vsaj analitiki in zgodovinski podatki se s tem strinjajo.

iShares MSCI Europe UCITS ETF $IMEU

ETF iShares MSCI Europe UCITS ima več značilnosti, zaradi katerih ima potencial za dolgoročno rast.

Prvič, sledi indeksu MSCI Europe, ki meri uspešnost 500 velikih in srednje velikih podjetij na 16 različnih evropskih trgih. Ta široka osnova vlagateljem ponuja možnost, da s sektorsko in geografsko razpršenostjo dosežejo rast. Čeprav trenutna uspešnost sklada ni zagotovilo za prihodnjo uspešnost, bi morala ta razpršitev dolgoročno dobro vplivati na potencial rasti.

Drugič, evropske delnice so pokazale sposobnost dolgoročnega povečanja relativne uspešnosti, zlasti zaradi vse večje medsebojne povezanosti evropskih gospodarstev, napredka na področju digitalne integracije in tržnih gibanj, ki jih povzročajo politični nemiri zunaj Evrope. Kljub kratkoročnim ciklom ima indeks MSCI Europe dolgoletno zgodovino, v kateri je dosegal boljše rezultate.

Tretjič, mala in srednje velika evropska podjetja, v katerih je sklad močno izpostavljen, imajo običajno večji potencial rasti kot velika podjetja. Imajo lahko več koristi od demografskih trendov in šokov na področju povpraševanja.

Kljub kratkoročnim nihanjem, povezanim z dolžniško krizo v euroobmočju ali brexitom, ostaja evropsko gospodarstvo odporno, z dolgoročnim zagonom, ki ga podpirajo strukturne reforme in nadaljnja globalizacija. To bi moralo pozitivno podpirati dolgoročno rast evropskih delnic.

HSBC MSCI Europe Ex-UK UCITS ETF

Sklad HSBC MSCI Europe Ex-UK UCITS ETF je precej specifičen.

Sledi indeksu MSCI Europe ex-UK NR, ki spremlja velika in srednje velika podjetja v 17 evropskih državah zunaj Združenega kraljestva. Ta široka razpršitev po regijah z različno gospodarsko dinamiko lahko pomaga zmanjšati nestanovitnost in izkoristiti priložnosti za rast.

V skladu s prospektom imajo delnice zunaj Združenega kraljestva na splošno višjo relativno rast v primerjavi s trgom Združenega kraljestva. To je deloma posledica tega, da imajo evropske države euroobmočja zaradi tesne trgovinske povezanosti višjo rast BDP kot Združeno kraljestvo.

Tretjič, sklad je osredotočen na velika in srednje velika podjetja.Ta na splošno zagotavljajo višjo stabilno rast kot majhna podjetja z večjo nepredvidljivostjo. Kombinacija rasti in stabilnosti, ki jo zagotavljajo velika podjetja, bi lahko podprla dolgoročni potencial tega sklada.

To je razmeroma nov ETF, zato je njegova zgodovina kratka

Imate najljubšega? Ali verjamete v evropske delnice in TEF?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.