S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Отношенията между САЩ и Индия навлязоха в нова глава.

В четвъртък, 22 юни, Джо Байдън и индийският министър-председател Нерендра Моди вдигнаха тост на съвместна вечеря в Белия дом.

Напоследък говорим за Индия и съм съгласен, че там има потенциал. Въпреки че е трудно, може би нереалистично за нас да купуваме отделни акции, поне са добри новини за пазара, който навлиза в тази територия. Вчера заедно вдигнахме тост за нови технологични и отбранителни сделки.

"Когато Индия и САЩ работят заедно в областта на полупроводниците и минералите, това помага на света да направи веригите за доставки по-разнообразни, по-устойчиви и по-надеждни", каза Моди, докато се обръщаше към съвместното заседание на Конгреса на САЩ. "В началото на века сътрудничеството в областта на отбраната ни беше чуждо, но сега Съединените щати се превърнаха в един от най-важните ни партньори в областта на отбраната." Той добави

Но в статията се предупреждава, че това не е съюз и отношенията им ще бъдат много различни от тези на други държави в региона с Вашингтон.

В началото бяха сключени споразумения, например за производство на двигатели F414 на General Electric в Индия и за ремонт на разположени кораби на ВМС на САЩ в индийски корабостроителници. Те се договориха също така да си сътрудничат в областта на космоса и изкуствения интелект, като същевременно работят заедно за осигуряване на устойчиви вериги за доставка на минерали.

В рамките на това двете страни предвиждат иновации в различни отрасли. Освен това изразяват готовност да подобрят търговските си отношения, което включва прекратяване на 6 нерешени спора в Световната търговска организация.

Вероятно това не е твърде изненадващо, САЩ винаги са се опитвали да навлязат там, където могат, и ако не могат да се справят твърде добре с Китай, защо да не опитат със съседите. 😁 Изобщо не разбирам от политика, но това със сигурност е добра новина за нас, инвеститорите, тъй като със сигурност ще започнат да се появяват компании, които ще се възползват от това. Какво мислите вие?


No comments yet