S&P 500 ^GSPC
5,096.27
+0.52%
Amazon AMZN
$176.76
+2.08%
Nvidia NVDA
$791.12
+1.87%
Alphabet GOOG
$139.78
+1.71%
Microsoft MSFT
$413.64
+1.45%
Meta META
$490.13
+1.26%
Apple AAPL
$180.75
-0.37%
Tesla TSLA
$201.88
-0.08%

Odnosi med ZDA in Indijo so začeli novo poglavje.

V četrtek, 22. junija, sta Joe Biden in indijski premier Nerendra Modi nazdravila na skupni večerji v Beli hiši.

V zadnjem času smo se pogovarjali o Indiji in strinjam se, da je tam potencial. Čeprav je za nas težko, morda celo nerealno, da bi kupovali posamezne delnice, so vsaj dobre novice za trg, ki vstopa na to območje. Včeraj smo skupaj nazdravili novim tehnološkim in obrambnim sporazumom.

"Ko Indija in ZDA sodelujeta na področju polprevodnikov in mineralov, to pomaga svetu, da so dobavne verige bolj raznolike, odpornejše in zanesljivejše," je dejal Modi med nagovorom na skupnem zasedanju ameriškega kongresa. "Na prelomu stoletja nam je bilo obrambno sodelovanje tuje, zdaj pa so Združene države postale ena naših najpomembnejših obrambnih partneric." Dodal je še

Vendar je v članku opozoril, da to ni zavezništvo in da se bo njihov odnos zelo razlikoval od odnosa drugih držav v regiji z Washingtonom.

Prvi sporazumi so bili na primer sklenjeni za izdelavo motorjev General Electric F414 v Indiji in popravilo razporejenih ladij ameriške mornarice v indijskih ladjedelnicah. Dogovorili sta se tudi o sodelovanju na področju vesolja in umetne inteligence, obenem pa si skupaj prizadevata zagotoviti odporne dobavne verige mineralov.

V okviru tega obe strani predvidevata inovacije v različnih panogah. Poleg tega sta pripravljeni izboljšati svoje trgovinske odnose, kar vključuje končanje šestih nerešenih sporov pri Svetovni trgovinski organizaciji.

To verjetno ni preveč presenetljivo, ZDA so se vedno poskušale vtihotapiti, kjer so lahko, in če jim ne gre preveč dobro s Kitajsko, zakaj ne bi poskusile pri sosedih. 😁 Politike sicer sploh ne razumem, vendar je to zagotovo dobra novica za nas vlagatelje, saj se bodo zagotovo začela pojavljati podjetja, ki bodo imela od tega koristi. Kaj menite vi?


No comments yet