S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

De ce dividendele în acest sector ajung uneori la 70%?

Mihai Dragavei
24. 6. 2023
5 min read

Dividendele mari sunt tentante. Dar ce se întâmplă dacă sunt atât de mari încât se aprinde o lumină de avertizare pentru toată lumea? Mai sunt aceste cifre uluitoare realiste și sustenabile?

Sectorul transportului maritim este poate puțin mai complicat la prima vedere, așa că, pentru a înțelege dividendele mari, trebuie să ne uităm mai întâi la modul în care funcționează sectorul în sine.

Sectorul transportului maritim funcționează pe principiul transportului de mărfuri pe mare cu ajutorul navelor maritime. Există două moduri de bază în care funcționează această activitate:

Transportatori - Acestea sunt companii care dețin propria flotă de nave. Acestea se ocupă de operarea, întreținerea și gestionarea acestor nave și de organizarea transportului de mărfuri pentru clienții lor. Aceștia colectează tarifele de transport pentru fiecare încărcătură. Astfel, profiturile lor depind direct de gradul de ocupare a navelor lor.

Companiile de transport maritim (armatori) - Acestea dețin flote de nave, dar în loc să le exploateze, le oferă "în regim de închiriere" prin navlosire maritimă. Compania proprietară nu asigură transportul. Ceea ce este important pentru ele este chiria pentru navlosirea maritimă pe care trebuie să o încaseze de la transportatorii de marfă. Profiturile lor depind de cererea de închiriere de nave închiriate pe mare, mai degrabă decât de gradul de ocupare a unei anumite nave.

Prin urmare, principala diferență constă în faptul că armatorii obțin profituri în mod indirect din navlosirea navelor, în timp ce transportatorii obțin profituri direct din transportul maritim al mărfurilor pe propriile nave.

Astfel, ambele grupuri beneficiază în mare măsură de natura ciclică a pieței. Atunci când cererea de transport maritim de marfă și de închiriere de nave charter este ridicată, profiturile cresc. În schimb, atunci când cererea scade, profiturile scad sau sunt zero.

De ce obțin dividende mari?

Din mai multe motive.

Costul scăzut al capitalului: companiile de transport maritim au, în general, acces ușor la împrumuturi și credite ieftine, deoarece activele lor (navele) sunt considerate foarte lichide. Acest lucru le permite să mențină un cost relativ scăzut al capitalului și conduce la dividende ridicate.

Natura ciclică a pieței: Piața transportului maritim este foarte ciclică, cu fluctuații frecvente. În timpul vârfurilor ciclice, companiile constituie rezerve de capital pentru a le ajuta să depășească perioadele de scădere. Apoi, acestea apelează adesea la aceste rezerve sub forma unor dividende mai mari în perioadele bune. Este o sabie cu două tăișuri.

Natura ciclică a transportului maritim înseamnă că, atunci când condițiile sunt proaste, randamentele pot scădea rapid sau chiar pot anula cu totul dividendele. Sectorul a suferit istoric de neregularitate și volatilitate.

Acum, când condițiile de transport maritim se îmbunătățesc în sfârșit, cifrele zboară în sus. DAR!

investitorii ar trebui să fie precauți. În timp ce randamentele pot fi tentante, rămâne un risc considerabil, mai ales dacă condițiile economice se înrăutățesc. Analizați cu atenție dacă randamentele ridicate merită riscul.

Cheltuieli de capitalmai mici: companiile de transport maritim au cheltuieli de capital relativ scăzute în comparație cu alte industrii, deoarece se concentrează în principal pe închirierea de nave. Acest lucru le permite să distribuie o proporție mai mare din profituri sub formă de dividende.

Prioritatea dividend elor: Unele companii de transport maritim au un model de afaceri cu dividende ridicate în mod explicit, vizând adesea un grup specific de investitori. Acestea pot avea o țintă ridicată pentru plata dividendelor ca procent din profituri.

Combinația dintre împrumuturile cu rate scăzute ale dobânzii, natura ciclică a pieței, cheltuielile de capital reduse și o prioritate ridicată a dividendelor poate determina companiile de transport maritim să distribuie până la 70% din profituri sub formă de dividende. Cu toate acestea, depinde foarte mult de fiecare companie în parte și de prioritățile sale. Și, desigur, este foarte probabil ca o astfel de cifră să fie total nesustenabilă pe termen lung.

Ce spune istoria?

În 2006, lucrurile păreau promițătoare pentru companiile de transport maritim. China se dezvolta rapid și avea nevoie să transporte materii prime. Companiile de transport prosperau și se extindeau. Apoi, economia mondială a încetinit, iar companiile de transport s-au deteriorat. Supracapacitatea excesivă a dus la scăderea profiturilor. Multe companii nu au fost profitabile timp de cinci ani. Profiturile au fost extrem de volatile.

Din punct de vedere istoric, companiile de transport au oferit dividende mari. Investitorii au cerut randamente mai mari pentru a compensa riscul, ceea ce a însemnat vânzarea de acțiuni. Acest lucru a făcut ca dividendele să crească și mai mult. Nu s-au schimbat prea multe. Iar istoria se repetă.

Exemplu

În cele din urmă, aș dori să menționez 2 companii din acest sector pentru interes. Acesta nu este în niciun caz un sfat sau o recomandare - mai degrabă, vreau să dau un exemplu a ceea ce am vorbit aici.

ZIM
$21.25 -$0.82 -3.72%
SBLK
$26.95 -$0.01 -0.04%

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.