S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Zakaj dividende v tem sektorju včasih dosegajo tudi do 70 %?

Primoz Krajnc
24. 6. 2023
4 min read

Visoke dividende so mamljive. Kaj pa, če so tako visoke, da se vsakomur prižge opozorilna lučka? So te osupljive številke sploh še realne in vzdržne?

Pomorski sektor je na prvi pogled morda nekoliko bolj zapleten, zato si moramo za razumevanje visokih dividend najprej ogledati, kako deluje sam sektor.

Ladijski sektor deluje po načelu prevoza tovora po morju s pomočjo čezoceanskih ladij. Ta dejavnost poteka na dva osnovna načina:

Prevozniki - to so podjetja, ki imajo v lasti floto ladij. Zadolžena so za upravljanje, vzdrževanje in vodenje teh ladij ter organizirajo prevoz tovora za svoje stranke. Za vsako pošiljko tovora pobirajo prevozne tarife. Njihov dobiček je tako neposredno odvisen od zasedenosti njihovih ladij.

Ladjarske družbe (lastniki ladij) - imajo v lasti flote ladij, vendar jih namesto da bi jih upravljale, dajejo "v najem" prek pomorskih zakupov. Družba lastnica ne zagotavlja prevoza. Zanje je pomembna najemnina, ki jo morajo pobrati od prevoznikov tovora. Njihov dobiček je odvisen od povpraševanja po najemu pomorskega čarterja in ne od zasedenosti določene ladje.

Glavna razlika je torej v tem, da lastniki ladij posredno ustvarjajo dobiček z najemom ladij, prevozniki pa neposredno s prevozom tovora po morju z lastnimi plovili.

Obe skupini imata tako veliko koristi od ciklične narave trga. Ko je povpraševanje po pomorskem prevozu in najemu ladij veliko, se dobiček poveča. Nasprotno pa se dobički zmanjšajo ali so enaki nič, ko povpraševanje upade.

Zakaj dosegajo visoke dividende?

Iz več razlogov.

Nizki stroški kapitala: ladjarske družbe imajo na splošno enostaven dostop do poceni posojil in kreditov, saj njihova sredstva (ladje) veljajo za zelo likvidna. To jim omogoča, da ohranjajo razmeroma nizke stroške kapitala, kar vodi do visokih dividend.

Cikličnost trga: Trg usposabljanja ladij je zelo cikličen, s pogostimi nihanji. Med cikličnimi vrhunci podjetja kopičijo kapitalske rezerve, ki jim pomagajo prebroditi padce. Te rezerve nato pogosto črpajo v obliki višjih dividend v obdobju konjunkture. To je dvorezen meč.

Ciklična narava ladijskega prometa pomeni, da lahko ob slabih razmerah donosi hitro padejo ali celo popolnoma ukinejo dividende. Sektor je v preteklosti trpel zaradi neenakomernosti in nestanovitnosti.

Zdaj, ko se razmere v ladijskem prometu končno izboljšujejo, številke naraščajo. ALI!

Vlagatelji morajo biti previdni. Čeprav so donosi morda mamljivi, ostaja veliko tveganje, zlasti če se gospodarske razmere poslabšajo. Skrbno razmislite, ali so visoki donosi vredni tveganja.

Manjši kapitalski izdatki: ladjarska podjetja imajo v primerjavi z drugimi panogami razmeroma nizke kapitalske izdatke, saj se osredotočajo predvsem na najem ladij. To jim omogoča, da večji delež dobička razdelijo v obliki dividend.

Prioriteta dividend: Nekatere ladjarske družbe imajo izrecno poslovni model z visokimi dividendami, ki je pogosto namenjen določeni skupini vlagateljev. Lahko imajo visok cilj za izplačilo dividend kot deleža dobička.

Kombinacija izposojanja po nizkih obrestnih merah, ciklične narave trga, nizkih kapitalskih izdatkov in visoke usmerjenosti k dividendam lahko pripelje do tega, da ladjarska podjetja razdelijo do 70 % dobička v obliki dividend. Vendar je to zelo odvisno od posameznega podjetja in njegovih prednostnih nalog. In seveda je zelo verjetno, da bo takšna številka dolgoročno popolnoma nevzdržna.

Kaj pravi zgodovina?

Leta 2006 je bilo za ladjarske družbe videti obetavno. Kitajska je hitro rasla in potrebovala prevoz surovin. Prevozna podjetja so bila uspešna in so se širila. Nato se je svetovno gospodarstvo upočasnilo in poslovanje prevoznih podjetij se je poslabšalo. Presežne zmogljivosti so povzročile manjše dobičke. Številna podjetja pet let niso bila dobičkonosna. Dobički so bili zelo nestanovitni.

V preteklosti so prevozna podjetja izplačevala visoke dividende. Vlagatelji so zahtevali višje donose kot nadomestilo za tveganje, kar je pomenilo prodajo delnic. Zaradi tega so se dividende še povečale. Ni se veliko spremenilo. Zgodovina se ponavlja.

Primer

Na koncu bi rad omenil še dve podjetji iz tega sektorja, ki sta zanimivi. Nikakor ne gre za nasvet ali priporočilo - raje želim podati primer tega, o čemer sem tu govoril.

ZIM
$18.73 -$0.22 -1.16%
SBLK
$26.05 $0.18 +0.70%

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.