S&P 500 ^GSPC
5,069.82
-0.16%
Alphabet GOOG
$137.43
-1.91%
Nvidia NVDA
$776.63
-1.32%
Tesla TSLA
$202.04
+1.16%
Apple AAPL
$181.42
-0.66%
Meta META
$484.02
-0.62%
Amazon AMZN
$173.16
-0.22%
Microsoft MSFT
$407.72
+0.06%

Este JNJ o companie de dividende pe care o puteți păstra pentru totdeauna?

Mihai Dragavei
25. 6. 2023
6 min read

Știm din istorie că unele companii se descurcă bine în vremuri grele. Fie din cauza naturii afacerii lor, fie din cauza puterii lor financiare. Dar pot rezista la nesfârșit aceste companii anume? Adică, în mod special probabil cele mai stabile dintre ele?

Johnson este cunoscută pentru multe dintre produsele sale

Mulți investitori își pun întrebarea - poate o companie să fie ținută "pentru totdeauna"? Desigur, ar fi frumos, dar, desigur, nu există un răspuns universal. Dacă ne uităm în mod specific la istoria $JNJ+0.4%, se oferă un răspuns afirmativ la această întrebare. Dar oare este acesta cu adevărat?

Să aruncăm o privire asupra câtorva factori care pot influența acest lucru. La urma urmei, Johnson & Johnson este o companie solidă, cu o istorie îndelungată, dar are și unele riscuri pe care ar trebui să le luați în considerare dacă o luați în calcul ca investiție în dividende pe termen lung.

JNJ
$161.60 $0.62 +0.39%
1 Day
+0%
5 Days
+2.46%
1 Month
+0.4%
6 Months
-2.48%
YTD
+0.3%
1 Year
+1.72%
5 Years
+17.8%
Max.
+71,728.27%

JNJ are un istoric de 59 de ani de creștere continuă a plății dividendelor, ceea ce o face una dintre cele mai consistente companii plătitoare de dividende de pe piață. Compania se bucură de o poziție puternică în segmentele sale de bază din domeniul sănătății - produse farmaceutice, dispozitive medicale și asistență medicală de consum. Bilanțul său este sănătos și poate genera suficiente lichidități pentru a finanța în mod durabil dividendele.

Istoricul dividendelor pentru $JNJ+0.4%

Pe de altă parte, JNJ se confruntă cu o serie de procese legate de implanturile sale, de pulberile corporale și de medicamentele eliberate pe bază de rețetă, care ar putea avea un impact asupra creșterii companiei în viitor. Există, de asemenea, multă concurență în industria farmaceutică, ceea ce face dificilă predicția creșterii și profitabilității viitoare. Acțiunile au evoluat mai mult lateral în ultimii ani, ceea ce indică îngrijorarea investitorilor cu privire la perspectivele JNJ.

În general, în ciuda unui istoric excelent de plată a dividendelor, riscurile asociate cu litigiile și concurența din industrie ar trebui să conducă la prudență și la o monitorizare atentă.

Concurența și sectorul

Johnson & Johnson își desfășoară activitatea în sectorul sănătății, considerat relativ stabil și rezistent. Compania activează în trei domenii cheie:

Produsele farmaceutice reprezintă cea mai mare parte a cifrei de afaceri a JNJ, cu aproximativ 50%. JNJ produce o serie de medicamente, inclusiv cele pentru tratamentul bolilor neurologice, al bolilor infecțioase, al hipertensiunii arteriale, al depresiei și în multe alte domenii terapeutice. În această parte a activității, se confruntă cu o concurență puternică din partea marilor companii farmaceutice, precum Pfizer, Roche, Novartis și Merck & Co.

Dispozitivele medicale reprezintă o altă parte importantă a activității JNJ, reprezentând aproximativ 30% din venituri. JNJ este un jucător cheie în domeniul implanturilor medicale, cum ar fi gluga de sânge, genunchi și șolduri artificiale, precum și implanturi oculare, instrumente chirurgicale și tehnologie de imagistică. În acest segment concurează companii precum Abbott, Medtronic, Stryker, Boston Scientific și Becton Dickinson.

Restul de 20% din venituri provin din asistența medicală de consum prin intermediul îngrijirii pielii, îngrijirii personale și nevoilor de viață individuale. Aici, principalii concurenți sunt giganți precum Procter & Gamble, Unilever, Colgate-Palmolive și Reckitt Benckiser.

Stiuații actuale

Vânzările Johnson & Johnson au crescut cu 5,6% de la an la an, ajungând la 24,8 miliarde de dolari în primul trimestru din 2023. Se așteaptă ca vânzările să continue să crească în al doilea trimestru. Cea mai mare parte a creșterii veniturilor provine de la soluțiile intervenționale și medicamentele pentru cancer. Cu toate acestea, segmentul farmaceutic ar putea fi sub presiune începând cu 2024. Acest lucru se datorează lansării iminente a unor biosimilare pentru Stelara, care reprezintă o sursă semnificativă de venituri pentru J&J. Brevetele pentru Stelara expiră între 2023 și 2024, iar mai multe companii lucrează la versiuni biosimilare.

JNJ intenționează să se desprindă de segmentul produselor de consum. Acest lucru va permite JNJ să își concentreze activitatea de cercetare și dezvoltare pe noi terapii și să își extindă segmentul de dispozitive medicale. Deși strategia exactă nu a fost prezentată de conducere, separarea segmentului de produse de consum și achiziția Abiomed în valoare de 16,6 miliarde USD marchează un punct de cotitură pentru JNJ.

În ciuda obstacolelor juridice, JNJ este o alegere puternică și bună pe termen lung pentru investitorii orientați spre dividende.

Scădere ușoară a FCF

Așa cum am menționat în introducere - Principalul risc cu care se confruntă JNJ este reprezentat de procedurile juridice în curs legate de anumite produse. Unul dintre acestea a fost contaminat cu azbest și a fost retras de la vânzare în 20 de ani. Acest lucru are potențialul de a avea un impact semnificativ asupra operațiunilor financiare ale JNJ. JNJ a mărit suma prevăzută pentru soluționarea litigiului la 9 miliarde de dolari. Acest lucru ar avea un impact asupra companiei sub forma unei pierderi suplimentare de 2 miliarde de dolari în orice trimestru în care se realizează. JNJ a încercat să atenueze impactul juridic asupra unității principale de afaceri prin mutarea creanțelor aferente într-o unitate de afaceri special creată și prin depunerea cererii de faliment. Această manevră necesită consimțământul a 75 % din reclamanții existenți, adică aproximativ 60 000 de persoane, dar s-ar putea să nu reziste în instanță. JNJ susține că revendicările sunt neîntemeiate, dar afirmă că prelungirea cazului a dus la incertitudine în ceea ce privește rezultatul.

Așadar, este $JNJ+0.4% o companie potrivită pentru a fi deținută pentru totdeauna? Desigur, acest lucru nu poate fi spus cu certitudine. Este o companie extrem de puternică și stabilă. Dar probabil că nu este o investiție care poate fi recomandată pentru a fi ignorată. Este întotdeauna recomandabil să vă monitorizați îndeaproape pozițiile.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.