S&P 500 ^GSPC 5,311.22 +0.15%
Nvidia NVDA $947.43 +2.45%
Tesla TSLA $174.47 -1.68%
Microsoft MSFT $424.84 +1.10%
Apple AAPL $191.43 +0.82%
Amazon AMZN $183.65 -0.57%
Meta META $469.22 -0.57%
Alphabet GOOG $178.12 +0.47%

Je JNJ podjetje z dividendami, ki ga lahko obdržite za vedno?

Primoz Krajnc
25. 6. 2023
5 min read

Iz zgodovine vemo, da nekaterim podjetjem v slabih časih dobro uspeva. Ne glede na to, ali gre za naravo njihovega poslovanja ali njihovo finančno moč. Toda ali se lahko ta podjetja obdržijo za vedno? Mislim, posebej verjetno najbolj stabilna med njimi?

Podjetje Johnson je znano po številnih svojih izdelkih

Številni vlagatelji se sprašujejo o vprašanju - ali se lahko neko podjetje obdrži "za vedno"? Seveda bi bilo to lepo, vendar univerzalnega odgovora seveda ni. Če pogledamo konkretno zgodovino družbe $JNJ-0.8%, se ponuja pritrdilen odgovor na to vprašanje. Toda ali je res tako?

Oglejmo si nekaj dejavnikov, ki lahko vplivajo na to. Navsezadnje je Johnson & Johnson solidno podjetje z dolgo zgodovino, vendar ima tudi nekaj tveganj, ki jih morate upoštevati, če ga obravnavate kot dolgoročno naložbo v dividende.

JNJ
$152.22 -$1.18 -0.77%

Družba JNJ že 59 let neprekinjeno povečuje izplačilo dividend, zaradi česar je ena izmed najbolj doslednih izplačevalk dividend na trgu. Družba ima močan položaj v svojih glavnih segmentih zdravstvenega varstva - farmacevtskih izdelkih, medicinskih pripomočkih in potrošniškem zdravstvenem varstvu. Njegova bilanca stanja je zdrava in lahko ustvari dovolj denarnih sredstev za trajno financiranje dividend.

Zgodovina dividend za $JNJ-0.8%

Na drugi strani se družba JNJ sooča s številnimi tožbami, povezanimi z njenimi vsadki, telesnimi praški in zdravili na recept, ki lahko v prihodnosti vplivajo na rast družbe. V farmacevtski industriji je tudi veliko konkurence, zato je težko napovedati prihodnjo rast in dobičkonosnost. Delnica se je v zadnjih letih gibala bolj vstran, kar kaže na zaskrbljenost vlagateljev glede obetov podjetja JNJ.

Na splošno je treba kljub odlični zgodovini izplačevanja dividend zaradi tveganj, povezanih s sodnimi postopki in konkurenco v panogi, biti previden in skrbno spremljati dogajanje.

Konkurenca in sektor

Družba Johnson & Johnson deluje v zdravstvenem sektorju, ki velja za razmeroma stabilnega in odpornega. Družba deluje na treh ključnih področjih:

Farmacevtski izdelki predstavljajo največji del prometa družbe JNJ, in sicer približno 50 %. Podjetje JNJ proizvaja vrsto zdravil, vključno z zdravili za zdravljenje nevroloških bolezni, nalezljivih bolezni, visokega krvnega tlaka, depresije in številnih drugih terapevtskih področij. V tem delu poslovanja se sooča z močno konkurenco velikih farmacevtskih podjetij, kot so Pfizer, Roche, Novartis in Merck & Co.

Medicinski pripomočki so še en pomemben del poslovanja družbe JNJ, saj predstavljajo približno 30 % prihodkov. Podjetje JNJ je ključni igralec na področju medicinskih vsadkov, kot so krvodajalci, umetna kolena in kolki, ter očesnih vsadkov, kirurških instrumentov in tehnologije slikanja. V tem segmentu tekmujejo podjetja, kot so Abbott, Medtronic, Stryker, Boston Scientific in Becton Dickinson.

Preostalih 20 % prihodkov izhaja iz potrošniškega zdravstvenega varstva, in sicer iz nege kože, osebne nege in individualnih življenjskih potreb. Tu so glavni konkurenti velikani, kot so Procter & Gamble, Unilever, Colgate-Palmolive in Reckitt Benckiser.

Trenutne stimulacije

Prodaja družbe Johnson & Johnson se je v prvem četrtletju leta 2023 na letni ravni povečala za 5,6 % na 24,8 milijarde USD. Pričakuje se, da se bo prodaja v drugem četrtletju še naprej povečevala. Večino rasti prihodkov predstavljajo intervencijske rešitve in zdravila proti raku. Vendar bi lahko bil farmacevtski segment od leta 2024 dalje pod pritiskom. Razlog za to je skorajšnja uvedba podobnih bioloških zdravil Stelara, ki so pomemben vir prihodkov družbe J&J. Patenti za zdravilo Stelara potečejo med letoma 2023 in 2024, več podjetij pa pripravlja podobne biološke različice.

Družba JNJ namerava izločiti segment izdelkov za široko porabo. To bo podjetju JNJ omogočilo, da se osredotoči na raziskave in razvoj novih terapij in razširi svoj segment medicinskih pripomočkov. Čeprav vodstvo ni predstavilo natančne strategije, izločitev segmenta potrošniških izdelkov in 16,6 milijarde USD vreden prevzem podjetja Abiomed pomenita prelomnico za podjetje JNJ.

Kljub pravnim oviram je družba JNJ močna in dobra dolgoročna izbira za vlagatelje, usmerjene v dividende.

Rahlo zmanjšanje FCF

Kot sem omenil v uvodu - Glavno tveganje, s katerim se sooča družba JNJ, so tekoči pravni postopki, povezani z nekaterimi izdelki. Eden od njih je bil onesnažen z azbestom in je bil v 20 letih umaknjen iz prodaje. To lahko znatno vpliva na finančno poslovanje družbe JNJ. Družba JNJ je predvideni znesek poravnave povečala na 9 milijard USD. To bi na podjetje vplivalo v obliki dodatne izgube v višini 2 milijard USD v vsakem četrtletju, ko bi bila poravnava realizirana. Družba JNJ je poskušala ublažiti pravni vpliv na glavno poslovno enoto tako, da je povezane zahtevke prenesla v posebej ustanovljeno poslovno enoto in vložila predlog za stečaj. Za ta manever je potrebno soglasje 75 % obstoječih tožnikov, tj. približno 60 000 oseb, vendar na sodišču morda ne bo vzdržal. Družba JNJ trdi, da so zahtevki neutemeljeni, vendar trdi, da je zavlačevanje zadeve povzročilo negotovost glede izida.

Ali je torej družba $JNJ-0.8% podjetje, ki je primerno, da se ga zadrži za vedno? Tega seveda ni mogoče trditi z gotovostjo. Je izjemno močno in stabilno podjetje. Vendar pa verjetno ni naložba, ki bi jo bilo mogoče priporočiti za ignoriranje. Vedno je priporočljivo pozorno spremljati svoje pozicije.

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.