S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

3 акции, които имат потенциал да спечелят 5 пъти през следващите 2 години

Grozdan Iliev
25. 6. 2023
1 min read

Някои акции, които имат по-малка пазарна капитализация от големите технологични компании, са склонни да се движат повече. Под това се има предвид по-голямата волатилност на тези заглавия, тъй като са необходими много по-малко средства, за да се промени цената им. За да поскъпне една акция толкова много за 2 години, е необходим среден годишен темп на растеж от около 124%. Общата средна годишна печалба на фондовия пазар за много десетилетия е по-близо до 10%. Пет пъти за едно десетилетие все още надминава средната стойност за пазара, защото става дума за ръст от около 17,5% годишно. Числата са високи и поради това може да не са и 100% верни. Дори и така, в миналото няколко компании са успели да го направят за по-малко време, затова нека разгледаме днешните 3 акции.

1. Paycom Software $PAYC-2.3%

Paycom Software е американска компания, която предоставя софтуерни решения за управление на човешките ресурси (ЧР) и услуги за изплащане на заплати. Платформата им позволява на организациите да опростят и автоматизират процесите, свързани с набирането на персонал, данните за служителите, планирането, заплащането, отпуските и други операции в областта на човешките ресурси.

Софтуерът на Paycom дава възможност за публикуване на обяви за работа, търсене на кандидати, управление на кандидатури за работа и електронно подписване на трудови договори. Той също така позволява на работодателите да създават графици за смени, да следят присъствието на служителите, да управляват почивките и отпуските и да генерират хронограми и справки за заплати.

APTV

Aptiv PLC

APTV
$83.13 $0.58 +0.70%

Paycom Software наскоро достигна пазарна стойност от близо 19,5 млрд. долара, така че петкратен ръст би означавал близо 100 млрд. долара . Разумно ли е това? Е, на фондовия пазар всичко е възможно - стига да надмине очакванията, които предвиждат годишен ръст от близо 22% през следващите пет години.

Акциите наистина изглеждат подценени, с неотдавнашно съотношение цена-продажби от 12, което е доста под средното петгодишно съотношение от 20, и бъдещо съотношение цена-печалба (P/E) близо до 42 - също доста под средното петгодишно съотношение.

Компанията се развива добре, като продажбите през първото тримесечие са се увеличили с 28% на годишна база, а нетната печалба по GAAP - с 30%. Приходите за последните 12 месеца са се увеличили със 75% от началото на годината , а печалбата на акция (EPS) е нараснала повече от два пъти.

Компанията има много възможности за растеж и разширява дейността си в чужбина. Главният изпълнителен директор Чад Ричисън отбеляза:"Резултатите ни за първото тримесечие на 2023 г. бяха отлични, с огромен ръст на приходите от нови клиенти и нарастващи маржове, тъй като търсенето на автоматизация и нашите лесни за използване решения за управление на персонала продължава да расте..."

2. Aptiv $APTV+0.7%

Aptiv е глобална технологична компания, фокусирана върху разработването и производството на иновативни системи и компоненти за автомобилната индустрия. Нейните продукти и технологии са насочени към безопасността на превозните средства, свързаността и електрификацията. Първоначално Aptiv е част от Delphi Automotive, но през 2017 г. се отделя, за да създаде самостоятелна компания.

Aptiv работи с производители на автомобили и други партньори от автомобилната индустрия, за да внедри иновативни технологии в превозните средства по целия свят. Нейната цел е да допринесе за разработването на по-безопасни, по-екологични и свързани превозни средства на бъдещето.

APTV

Aptiv PLC

APTV
$83.13 $0.58 +0.70%

Главният изпълнителен директор Кевин Кларк обясни, че"Aptiv е технологична компания, която ще въведе следващото поколение активна безопасност, автономни превозни средства, интелигентни градове и свързаност. Ние носим десетилетия опит в решаването на най-трудните предизвикателства на нашите клиенти с духа и изобретателността на стартираща компания."

Aptiv се разраства бързо и през първото тримесечие постигна рекордни приходи по GAAP в размер на 4,8 млрд. долара, което е с 15% повече на годишна база, почти рекордни резервации и нетна печалба, която се удвои спрямо нивата от предходната година.

Това се случва въпреки преобладаващия недостиг на чипове и проблемите, предизвикани от инфлацията. Клиентите на Aptiv включват General Motors, Ford Motor Company, Tesla и Stellantis (която притежава марките Jeep и Dodge) - заедно с около 20 други големи автомобилни производители.

Пазарната стойност на Aptiv наскоро беше 27 млрд. долара, така че петкратно увеличение би означавало около 135 млрд. долара . Акциите на компанията изглеждат подценени на последните нива, като съотношението цена/продажби е 1,5, което е по-ниско от средното за петгодишен период от 1,9, а форуърдният P/E е 23, което е по-ниско от средното за петгодишен период от 27.

3. Redfin $RDFN+2.3%

Redfin е компания за недвижими имоти, която се фокусира върху иновативен подход при продажбата и покупката на недвижими имоти. Redfin предоставя онлайн платформа и мобилни приложения, които позволяват на потребителите да разглеждат наличните имоти, да намират агент по недвижими имоти, да разглеждат снимки и виртуални обиколки, да получават информация за цените и др.

Redfin позволява на собствениците на имоти да продават къщата или апартамента си чрез своята онлайн платформа. Тя предлага професионално заснемане, онлайн реклама и маркетингова подкрепа, за да увеличи максимално видимостта и продаваемостта на имотите.

RDFN
$6.15 $0.14 +2.33%

Акциите на Redfin са се сринали с близо 90% от най-високата си стойност в началото на 2021 г., но има много причини да бъдем оптимисти за нейното бъдеще.

От една страна, акциите ѝ изглеждат доста подценени, с неотдавнашно съотношение цена-продажби от 0,6, което е доста под петгодишната средна стойност от 3,2. Пазарът на недвижими имоти в момента е потиснат, отчасти поради инфлацията и по-високите лихвени проценти. Но това вероятно ще бъдат временни проблеми и когато пазарът се възстанови, Redfin ще може да се възползва от тях.

Резултатите за първото тримесечие бележат голям спад в приходите поради настоящата трудна пазарна среда. Компанията също така има по-малка от очакваното нетна загуба от 61 млн. долара, което е по-малко в сравнение с предишната година. Загуба в размер на 90 млн. Ръководството очаква компанията да излезе на печалба до края на 2023 г.

Това не е бизнес с финансови консултации. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как бих постъпил в тези ситуации. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.