S&P 500 ^GSPC 5,310.85 +0.14%
Nvidia NVDA $950.34 +2.76%
Tesla TSLA $174.48 -1.68%
Microsoft MSFT $424.60 +1.05%
Apple AAPL $191.34 +0.77%
Alphabet GOOG $178.45 +0.66%
Meta META $469.35 -0.54%
Amazon AMZN $183.82 -0.48%

Евтини китайски акции, които обещават висока възвръщаемост

Vladimir Mihaylov
26. 6. 2023
1 min read

След три години на интензивни ограничения китайската икономика най-накрая започна да преодолява ограниченията на пандемията COVID-19 в началото на 2023 г. Инвеститорите, виждайки как се представят акциите на други пазари след отмяната на ограниченията на пандемията, започнаха да купуват китайски акции с надеждата, че компаниите ще започнат отново да подобряват финансите си. Това би могло да бъде възможност за други инвеститори. Китай е интересен пазар, но ако решите да инвестирате там, трябва да сте наясно с рисковете, които са тясно свързани с китайската геополитика.

По време на пандемията COVID-19 онлайн продажбите в световен мащаб отбелязаха бум, но на някои места има признаци на забавяне на растежа с повторното отваряне на икономиката. Забавното е, че китайският пазар на електронна търговия продължава да расте и се очаква през 2023 г. продажбите му да достигнат 3,3 трилиона долара, а през 2024 г. - 3,56 трилиона до лара. Това е най-големият пазар за електронна търговия в света и на него се падат над 50 % от световните обеми на плащанията в този сектор.

1. JD.com $JD-2.4%

От създаването си през 1998 г. JD.com се превърна в един от най-големите играчи на пазара и спечели лоялността на милиони клиенти.

Основан от Ричард Лиу, JD.com започва като малък магазин за електроника в Чжунгуанкун, Пекин. Постепенно той се разраства и включва широка гама от продукти, включително електроника, дрехи, козметика, храни и други стоки. По-късно JD.com се трансформира в онлайн платформа и установи силни позиции в това отношение.

JD
$34.44 -$0.83 -2.36%

Един от основните фактори за успеха на JD.com е ангажиментът му да предоставя качествени стоки и услуги на клиентите. Компанията притежава собствена логистична инфраструктура, която осигурява бърза и надеждна доставка на продуктите до прага на клиента. JD също така се фокусира върху иновациите и използва съвременни технологии като изкуствен интелект и роботика, за да подобри бизнес процесите си и преживяването на клиентите.

Изграждането на дългосрочни партньорства с водещи марки и доставчици също е важна част от стратегията на JD.com. Компанията предлага платформа за продажба на стоки на тези партньори и им помага да получат достъп до огромен брой клиенти. JD също така участва активно в сътрудничество със световни марки и разширява обхвата си на международните пазари.

Компанията генерира много приходи, но с минимални маржове. През последните 12 месеца JD генерира 153 млрд. долара приходи и 2,87 млрд. долара нетна печалба, което се равнява на нетен марж от едва 1,9%. Акциите се търгуват на сравнително нисък коефициент на съотношение цена/печалба (P/E) от 20,6, но за инвеститорите би било добре да постигнат устойчиво увеличение на маржовете или допълнителен ръст на приходите, за да бъде инвестицията в JD.com рентабилна в дългосрочен план.

2. Pinduoduo $PDD+0.1%

Pinduoduo е иновативна китайска платформа за електронна търговия, която е специализирана в колективното пазаруване. От създаването си през 2015 г. тя бързо се превърна в една от най-изявените компании в китайската индустрия за онлайн търговия на дребно и придоби огромна популярност сред потребителите.

Pinduoduo се различава от традиционните платформи за електронна търговия, като свързва потребителите в групи и им позволява да купуват продукти в големи количества на по-добри цени. Тази концепция за колективно пазаруване се оказа много привлекателна за китайските потребители, особено за тези, които търсят изгодни оферти и обичат да пазаруват със семейството, приятелите или съседите си.

PDD
$146.28 $0.09 +0.06%

От момента на излизането си на борсата приходите на PDD са нараснали с близо 8 000 %, изпреварвайки ръста на JD.com от 215 % за същия период . Потребителите в Китай са приели пазара Pinduoduo заради неговите социални функции и богат избор на продукти. През последните 12 месеца Pinduoduo реализира продажби на стойност 21 млрд. щатски долара и нетна печалба от 5,4 млрд. щатски долара, което му осигурява много по-висок марж на печалбата от JD.com. Това се дължи на факта, че PDD не извършва продажби от първа страна за електронна търговия, а просто обработва част от транзакциите, преминаващи през неговия пазар.

Компанията има огромни амбиции, като наскоро разшири дейността си на западните пазари с пускането на Temu. От месеци Temu е най-изтегляното приложение в САЩ и други западни страни, което предполага, че Pinduoduo ще успее с плановете си за международна експанзия.

Днес PDD се търгува при P/E от 19,4, което всъщност е по-евтино от JD.com. Тази компания е изключително печеливша. В сравнение с JD тя има над 20 пъти по-високи печалби. Ето защо инвеститорите изглежда я харесват все повече и повече.

Това не е услуга за финансово консултиране. Предоставям публично достъпни данни и споделям мнението си за това как бих постъпил в дадени ситуации. Инвестирането е рисково и всеки носи отговорност за решенията си.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.