S&P 500 ^GSPC 5,306.04 +0.02%
Nvidia NVDA $1,140.59 +7.13%
Tesla TSLA $176.75 -1.39%
Alphabet GOOG $178.02 +0.96%
Amazon AMZN $182.15 +0.77%
Meta META $479.92 +0.36%
Microsoft MSFT $430.32 +0.04%
Apple AAPL $189.99 +0.01%

Тази дивидентна компания може да се превърне в гигантски капан за инвеститорите. За какво да внимаваме?

Grozdan Iliev
27. 6. 2023
1 min read

Секторът на телекомуникациите отдавна е популярен сред инвеститорите в дивиденти. Особено заради високите и редовни дивиденти, както и заради относително стабилния характер на бизнеса. Но един от играчите е в затруднение.

AT&T Inc. е американска телекомуникационна и медийна компания, която предоставя широк спектър от услуги, като мобилни и фиксирани услуги, широколентов интернет, кабелна телевизия, стрийминг услуги, разработване и изследване на мрежи от следващо поколение и корпоративни ИТ решения.

Компанията води началото си от основаното през 1885 г. дружество American Telephone & Telegraph, което изгражда и управлява първите телефонни мрежи в САЩ. Днес AT&T има над 100 милиона мобилни клиенти и предоставя стационарни услуги на 22 милиона домове. Тя има силни позиции и в развлекателната и медийната индустрия благодарение на връзките си с медийни компании като HBO, Warner Bros. и CNN.

T

AT&T

T
$17.27 -$0.23 -1.31%

AT&T се фокусира не само върху предоставянето на услуги на крайни клиенти, но значителна част от дейността ѝ е насочена към корпоративни клиенти, на които предлага широка гама от ИТ услуги, включително управление на хибридни облаци, мрежи, киберсигурност, интернет на нещата и анализ на данни.

Компанията има над 250 000 служители по целия свят и е една от най-големите телекомуникационни и медийни компании в света с пазарна капитализация от над 112 млрд. долара. Компанията инвестира милиарди долари годишно в научноизследователска и развойна дейност на мрежи от следващо поколение като 5G и оптични мрежи, за да продължи да предоставя най-широкото портфолио от услуги както на бизнеса, така и на крайните клиенти.

Голямото предизвикателство

Въпреки сравнително добрата рентабилност и силната програма за оперативни и капиталови разходи, AT&T изостава значително от пазара и своите конкуренти през тази година. Цената на акциите е спаднала с повече от 15%, главно поради по-слабия от очакваното свободен паричен поток, което поражда опасения относно рисковете при постигането на целта за 16 млрд. долара свободен паричен поток за тази година. Това вреди на способността на AT&T да изплаща дивиденти. Спекулациите за навлизането на Amazon на пазара на мобилни услуги допълнително понижиха цената, въпреки че AT&T отрича това.

FCF е под целта от 16 млрд.

В резултат на това дивидентната доходност на акцията се върна на 7%. Въпреки че акцията може да остане под натиск в краткосрочен план поради опасенията на инвеститорите относно паричния поток и дивидентите, основните операции на бизнеса на AT&T остават силни и устойчиви на цикличен спад. AT&T продължава да играе ключова роля в осигуряването на свързаност и разумно управлява цените, за да запази конкурентоспособността си. Скокът в тримесечните приходи доказва това.

С дивидентна доходност от около 7% и устойчив бизнес модел въпреки рецесията, акциите на AT&T представляват атрактивен дългосрочен вариант за инвеститорите, ориентирани към доходност, въпреки краткосрочните предизвикателства.

Въпреки неблагоприятните макроикономически условия AT&T надхвърли очакванията през първото тримесечие, като потвърди прогнозата си за свободен паричен поток от 16 млрд. щ.д. Клиентската база на компанията също расте по-бързо от тази на конкурентите. Това предполага, че основите на бизнеса на AT&T са силни.

Въпреки това пазарът все още подценява AT&T в сравнение с Verizon $VZ-1.0% или T-Mobile $TMUS+0.8%. Въпреки че те имат сравними или по-добри перспективи за растеж и рентабилност. Това предполага, че по-слабото представяне на акциите все още е повлияно от негативните настроения на инвеститорите, които се съмняват в способността на AT&T да генерира достатъчно парични потоци, за да поддържа текущия си дивидент.

Ако AT&T успее да представи доказателства, че ще може да изплаща дивиденти и през тази година, това би могло да повлияе положително на стойността на акциите ѝ. Особено когато се очаква Фед да забави или да спре повишаването на лихвените проценти, което би трябвало да подкрепи растежа на акциите на AT&T.Тогава дивидентната й доходност ще се понижи до конкурентни нива.

На конференцията на Bank of America финансовият директор на AT&T Паскал Дерош говори за растежа в 5G, мрежите и свободния паричен поток на компанията. Ключовият извод беше, че добавянето на постоплатени клиенти през второто тримесечие ще бъде в диапазона от 300 000, което е по-малко от очакваните 476 000. Въпреки че това не е малко число, пазарът гледа доста критично на него.

През последните тримесечия AT&T е увеличила броя на клиентите си с между 424 000 и 928 000. Този ръст изглежда се забавя - точно както и този на конкуренцията. Сегментът за мобилност, който включва предплатените телефони, е най-голямата част от бизнеса и съставлява 68 % от приходите. Напоследък обаче ръстът на приходите е много умерен.

Така че настоящата ситуация е следната - всичко зависи от едно нещо. $T-1.3% трябва да покаже способността на AT&T да постигне целта си за свободен паричен поток и да поддържа дивидентите. Тогава стойността на акциите вероятно ще се повиши и ситуацията може да се стабилизира.

Дългът е намалял

AT&T наскоро продаде някои от своите подразделения и стратегически бизнеси, за да намали дълга. Тя продаде 30% дял в своето подразделение DirecTV за 7,1 млрд. долара. Тя отдели WarnerMedia за 40,4 млрд. долара в брой. Сега се съобщава, че AT&T търси купувач за своето звено за киберсигурност, което придоби през 2018 г. за 600 млн. долара.

По този начин AT&T е успяла да намали нетния си дълг с около 24 млрд. долара през 2022 г. Тя иска да намали дълга до около 100 млрд. долара до 2025 г.

Изплащането на дълга е от ключово значение за запазване на дивидента на AT&T и за продължаване на растежа в областта на оптичните мрежи и 5G мрежите. Поради това компанията продаде някои активи, дори ако това означава излизане от стратегически важни сектори. Това обаче помага за намаляване на дълга, а ключово остава запазването на дивидента и фокусирането върху развитието на мрежите.

Как мислите, че ще се развият нещата с $T-1.3%? Дали пазарът реагира прекалено остро?

Отказ от отговорност: Това в никакъв случай не е инвестиционна препоръка. Това е единствено мое обобщение и анализ, основани на данни от интернет и други източници. Инвестирането на финансовите пазари е рисково и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.