S&P 500 ^GSPC 5,307.44 -0.01%
Tesla TSLA $181.23 +3.59%
Meta META $462.60 -1.33%
Amazon AMZN $181.62 -1.05%
Microsoft MSFT $429.63 +1.01%
Apple AAPL $192.20 +0.60%
Nvidia NVDA $948.11 +0.03%
Alphabet GOOG $178.47 +0.01%

Această companie de dividende ar putea deveni o capcană uriașă pentru investitori. La ce să fim atenți?

Mihai Dragavei
27. 6. 2023
7 min read

Sectorul telecomunicațiilor este de mult timp popular printre investitorii în dividende. Mai ales datorită dividendelor sale ridicate și regulate, dar și datorită naturii relativ stabile a activității. Dar un jucător are probleme.

AT&T Inc. este o companie americană de telecomunicații și media care oferă o gamă largă de servicii, cum ar fi servicii de telefonie mobilă și fixă, internet în bandă largă, televiziune prin cablu, servicii de streaming, dezvoltarea și cercetarea rețelelor de ultimă generație și soluții IT pentru întreprinderi.

Compania își are rădăcinile într-o companie fondată în 1885, denumită American Telephone & Telegraph, care a construit și operat primele rețele de telefonie din Statele Unite. În prezent, AT&T are peste 100 de milioane de clienți de telefonie mobilă și oferă servicii de telefonie fixă la 22 de milioane de locuințe. De asemenea, are o poziție puternică în industria de divertisment și mass-media datorită asocierii sale cu companii media precum HBO, Warner Bros. și CNN.

T

AT&T

T
$17.30 -$0.22 -1.28%

AT&T nu se concentrează doar pe furnizarea de servicii către clienții finali, ci o parte semnificativă a activității sale este axată pe clienții întreprinderi, cărora le oferă o gamă largă de servicii IT, inclusiv gestionarea cloud-ului hibrid, rețele, securitate cibernetică, IoT și analiză de date.

Compania are peste 250.000 de angajați la nivel mondial și este una dintre cele mai mari companii de telecomunicații și media din lume, cu o capitalizare de piață de peste 112 miliarde de dolari. Compania investește anual miliarde de dolari în cercetarea și dezvoltarea rețelelor de ultimă generație, cum ar fi 5G și rețelele optice, pentru a continua să ofere cel mai larg portofoliu de servicii atât companiilor, cât și clienților finali.

Marea provocare

În ciuda unei profitabilități relativ bune și a unui program solid de cheltuieli de exploatare și de capital, AT&T a rămas semnificativ în urma pieței și a concurenților săi în acest an. Prețul acțiunilor a scăzut cu peste 15%, în principal din cauza unui flux de numerar liber mai slab decât se aștepta, ceea ce ridică îngrijorări cu privire la riscurile legate de îndeplinirea obiectivului de 16 miliarde de dolari pentru acest an. Acest lucru dăunează capacității AT&T de a plăti dividende. Speculațiile cu privire la intrarea Amazon pe piața serviciilor mobile au scăzut și mai mult prețul, deși AT&T a negat acest lucru.

FCF este sub ținta de 16 miliarde de euro

Ca urmare, randamentul dividendelor acțiunii a revenit la 7%. Deși acțiunea poate rămâne sub presiune pe termen scurt din cauza îngrijorărilor investitorilor cu privire la fluxul de numerar și dividende, operațiunile de bază ale afacerii AT&T rămân puternice și rezistente la o încetinire ciclică. AT&T continuă să joace un rol cheie în furnizarea de conectivitate și gestionează prudent prețurile pentru a rămâne competitivă. Saltul veniturilor trimestriale dovedește acest lucru.

Cu un randament al dividendelor de aproximativ 7% și un model de afaceri rezistent în ciuda recesiunii, acțiunile AT&T reprezintă o opțiune atractivă pe termen lung pentru investitorii orientați spre randament, în ciuda provocărilor pe termen scurt.

AT&T a depășit așteptările în primul trimestru, confirmându-și orientarea privind fluxul de numerar liber de 16 miliarde USD, în ciuda condițiilor macroeconomice nefavorabile. De asemenea, baza sa de clienți crește mai rapid decât cea a concurenților săi. Acest lucru sugerează că elementele fundamentale ale afacerii AT&T sunt solide.

Cu toate acestea, piața încă subevaluează AT&T în comparație cu Verizon $VZ-1.3% sau T-Mobile $TMUS+0.1%. Chiar dacă acestea au perspective de creștere și profitabilitate comparabile sau mai bune. Acest lucru sugerează că performanța mai slabă a acțiunilor este încă influențată de sentimentul negativ al investitorilor, care se îndoiesc de capacitatea AT&T de a genera un flux de numerar suficient pentru a susține dividendele actuale.

Dacă AT&T poate furniza dovezi că va putea plăti dividende și în acest an, ar putea avea un impact pozitiv asupra valorii acțiunilor sale. Mai ales în condițiile în care se așteaptă ca Fed să încetinească sau să înceteze creșterea ratelor dobânzilor, ceea ce ar trebui să sprijine creșterea acțiunilor AT&T.Randamentul dividendelor sale ar reveni apoi la niveluri competitive.

În cadrul conferinței Bank of America, directorul financiar al AT&T, Pascal Desroches, a vorbit despre creșterea în 5G, despre rețele și despre fluxul de numerar liber al companiei. Principala concluzie a fost că numărul de clienți postplătiți în al doilea trimestru va fi de 300.000, mai puțin decât cei 476.000 așteptați. Deși nu este un număr mic, piața are o viziune destul de critică.

AT&T a avut adaosuri între 424.000 și 928.000 în ultimele trimestre. Această creștere pare să încetinească - la fel ca și cea a concurenței. Segmentul de mobilitate, care include telefoanele preplătite, este cea mai mare parte a afacerii și reprezintă 68% din venituri. Cu toate acestea, creșterea veniturilor a fost foarte moderată în ultima vreme.

Așadar, situația actuală este următoarea - Totul depinde de un singur lucru. $T-1.3% trebuie să demonstreze capacitatea AT&T de a-și atinge obiectivul de flux de numerar liber și de a menține dividendele. Atunci, valoarea acțiunilor va crește probabil și situația s-ar putea stabiliza.

Datoria a scăzut

AT&T a vândut recent o parte din unitățile și afacerile sale strategice pentru a reduce datoria. A vândut o participație de 30% din unitatea sa DirecTV pentru 7,1 miliarde de dolari. S-a desprins de WarnerMedia pentru 40,4 miliarde de dolari în numerar. Acum, se pare că AT&T caută un cumpărător pentru unitatea sa de securitate cibernetică, pe care a achiziționat-o în 2018 pentru 600 de milioane de dolari.

AT&T a reușit astfel să reducă datoria netă cu aproximativ 24 de miliarde de dolari în 2022. Vrea să reducă datoria la aproximativ 100 de miliarde de dolari până în 2025.

Reducerea datoriei este esențială pentru menținerea dividendelor AT&T și pentru continuarea creșterii în rețelele de fibră optică și 5G. Compania a vândut, prin urmare, unele active, chiar dacă acest lucru înseamnă ieșirea din sectoare importante din punct de vedere strategic. Cu toate acestea, acest lucru ajută la reducerea datoriei, iar elementul cheie rămâne menținerea dividendelor și concentrarea pe dezvoltarea rețelei.

Cum credeți că se vor rezolva lucrurile cu $T-1.3%? A reacționat piața în mod exagerat?

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.