S&P 500 ^GSPC
5,088.8
+0.03%
Tesla TSLA
$191.97
-2.76%
Apple AAPL
$182.52
-1.00%
Meta META
$484.03
-0.43%
Nvidia NVDA
$788.17
+0.36%
Microsoft MSFT
$410.34
-0.32%
Amazon AMZN
$174.99
+0.23%
Alphabet GOOG
$145.29
-0.02%

Ez az osztalékcég óriási befektetői csapdává válhat. Mire kell figyelni?

György Sárosi
27. 6. 2023
8 min read

A távközlési szektor régóta népszerű az osztalékbefektetők körében. Különösen a magas és rendszeres osztalék, valamint az üzletág viszonylag stabil jellege miatt. Egy szereplő azonban bajban van.

Az AT&T Inc. amerikai távközlési és médiavállalat, amely szolgáltatások széles skáláját nyújtja, például mobil- és vezetékes szolgáltatásokat, szélessávú internetet, kábeltévét, streaming szolgáltatásokat, újgenerációs hálózatfejlesztést és kutatást, valamint vállalati informatikai megoldásokat.

A vállalat gyökerei az 1885-ben alapított American Telephone & Telegraph nevű vállalatból erednek, amely az Egyesült Államok első telefonhálózatát építette ki és működtette. Ma az AT&T-nek több mint 100 millió mobilügyfele van, és 22 millió háztartásban nyújt vezetékes szolgáltatást. A szórakoztatóiparban és a médiában is erős pozíciót foglal el, mivel olyan médiavállalatokkal áll kapcsolatban, mint az HBO, a Warner Bros. és a CNN.

T

AT&T

T
$16.82 $0.22 +1.36%
1 Day
+0.01%
5 Days
-2.12%
1 Month
-3.49%
6 Months
+17.16%
YTD
-3.83%
1 Year
-14.26%
5 Years
-29.43%
Max.
+327.58%

Az AT&T nemcsak a végfelhasználóknak nyújtott szolgáltatásokra összpontosít, hanem üzleti tevékenységének jelentős része a vállalati ügyfelekre összpontosít, akiknek az IT-szolgáltatások széles skáláját kínálja, beleértve a hibrid felhőkezelést, a hálózatépítést, a kiberbiztonságot, az IoT-t és az adatelemzést.

A vállalat világszerte több mint 250 000 alkalmazottat foglalkoztat, és több mint 112 milliárd dolláros piaci kapitalizációjával a világ egyik legnagyobb távközlési és médiavállalata. A vállalat évente több milliárd dollárt fektet be a következő generációs hálózatok, például az 5G és az optikai hálózatok kutatásába és fejlesztésébe, hogy továbbra is a legszélesebb körű szolgáltatási portfóliót nyújthassa mind a vállalkozások, mind a végfelhasználók számára.

A nagy kihívás

A viszonylag jó nyereségesség és az erős működési és beruházási program ellenére az AT&T idén jelentősen elmaradt a piactól és a versenytársaktól. A részvények árfolyama több mint 15%-ot esett, főként a vártnál gyengébb szabad cash flow miatt, ami aggodalomra ad ok ot az idei évre kitűzött 16 milliárd dolláros szabad cash flow cél elérésének kockázataival kapcsolatban . Ez pedig rontja az AT&T osztalékfizetési képességét. Az Amazon mobilszolgáltatások piacára való belépéséről szóló spekulációk tovább nyomják az árfolyamot, bár az AT&T ezt tagadta.

Az FCF a 16 milliárdos cél alatt van

Ennek eredményeképpen a részvény osztalékhozama visszatért 7%-ra. Bár a részvény rövid távon nyomás alatt maradhat a cash flow-val és az osztalékkal kapcsolatos befektetői aggodalmak miatt, az AT&T alaptevékenysége továbbra is erős és ellenálló a ciklikus visszaeséssel szemben. Az AT&T továbbra is kulcsszerepet játszik az összeköttetések biztosításában, és az árképzést körültekintően kezeli, hogy versenyképes maradjon. Ezt bizonyítja a negyedéves nyereség megugrása is.

A 7% körüli osztalékhozammal és a recesszió ellenére rugalmas üzleti modellel az AT&T részvénye a rövid távú kihívások ellenére is vonzó hosszú távú opciót jelent a hozamorientált befektetők számára.

Az AT&T az első negyedévben felülmúlta a várakozásokat, és a kedvezőtlen makrogazdasági körülmények ellenére megerősítette 16 milliárd dolláros szabad cash flow előrejelzését. Ügyfélköre is gyorsabban növekszik, mint versenytársaié. Ez arra utal, hogy az AT&T üzleti tevékenységének alapjai erősek.

A piac azonban még mindig alulértékeli az AT&T-t a Verizon $VZ+0.0% vagy a T-Mobile $TMUS+0.0% vállalathoz képest. Annak ellenére, hogy hasonló vagy jobb növekedési és jövedelmezőségi kilátásokkal rendelkeznek. Ez arra utal, hogy a részvény gyengébb teljesítményét még mindig a negatív befektetői hangulat befolyásolja, akik kételkednek abban, hogy az AT&T képes-e elegendő cash flow-t generálni a jelenlegi osztalék fenntartásához.

Ha az AT&T bizonyítani tudja, hogy idén is képes lesz osztalékot fizetni, az pozitívan befolyásolhatja a részvények értékét. Különösen akkor, ha a Fed várhatóan lassítja vagy leállítja a kamatemelést, ami támogatná az AT&T részvények növekedését.Az osztalékhozama ekkor visszaesne a versenyképes szintre.

A Bank of America konferenciáján az AT&T pénzügyi igazgatója, Pascal Desroches az 5G, a hálózatok és a vállalat szabad cash flow növekedéséről beszélt. A legfontosabb mondanivaló az volt, hogy a második negyedévben a postpaid ügyfélbővülés 300 ezer körül lesz, ami kevesebb, mint a várt 476 ezer. Bár ez nem kis szám, a piac elég kritikusan áll hozzá.

Az AT&T az elmúlt negyedévekben 424 000 és 928 000 közötti új ügyfelet szerzett. Ez a növekedés lassulni látszik - akárcsak a versenytársaké. A mobilitási szegmens, amely az előre fizetett telefonokat foglalja magában, az üzletág legnagyobb része, és a bevételek 68%-át teszi ki. A bevételek növekedése azonban az utóbbi időben nagyon mérsékelt volt.

A jelenlegi helyzet tehát a következő - Minden egy dologtól függ. A $T-nek+0.0% be kell bizonyítania, hogy az AT&T képes teljesíteni a szabad cash flow célját és fenntartani az osztalékot. Akkor a részvények értéke valószínűleg emelkedni fog, és a helyzet stabilizálódhat.

Az adósság csökkent

Az AT&T a közelmúltban eladta néhány egységét és stratégiai üzletágát, hogy csökkentse adósságát. Eladta a DirecTV egységének 30%-os részesedését 7,1 milliárd dollárért. A WarnerMedia-t 40,4 milliárd dollár készpénzért kiváltotta. Most az AT&T állítólag vevőt keres kiberbiztonsági egységére, amelyet 2018-ban 600 millió dollárért vásárolt meg.

Az AT&T-nek így 2022-re mintegy 24 milliárd dollárral sikerült csökkentenie a nettó adósságot. Az adósságot 2025-re mintegy 100 milliárd dollárra akarja csökkenteni.

Az adósságcsökkentés kulcsfontosságú az AT&T osztalékának fenntartásához, valamint az optikai szálak és az 5G hálózatok folyamatos növekedéséhez. A vállalat ezért eladott néhány eszközt, még akkor is, ha ez a stratégiailag fontos ágazatokból való kilépést jelenti. Ez azonban segít az adósság csökkentésében, a lényeg pedig továbbra is az osztalék fenntartása és a hálózatfejlesztésre való összpontosítás.

Ön szerint hogyan alakulnak a dolgok a $T-vel+0.0%? Túlreagálta a piac a helyzetet?

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.