S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

To podjetje z dividendami bi lahko postalo velika past za vlagatelje. Na kaj moramo biti pozorni?

Primoz Krajnc
27. 6. 2023
6 min read

Sektor telekomunikacij je že dolgo priljubljen med vlagatelji v dividende. Predvsem zaradi visokih in rednih dividend ter relativno stabilnega poslovanja. Vendar je en igralec v težavah.

AT&T Inc. je ameriško telekomunikacijsko in medijsko podjetje, ki ponuja široko paleto storitev, kot so mobilne in fiksne storitve, širokopasovni internet, kabelska televizija, pretočne storitve, razvoj in raziskave omrežij naslednje generacije ter rešitve IT za podjetja.

Korenine podjetja segajo v leta 1885 ustanovljeno podjetje American Telephone & Telegraph, ki je zgradilo in upravljalo prva telefonska omrežja v ZDA. Danes ima podjetje AT&T več kot 100 milijonov mobilnih uporabnikov in zagotavlja storitve fiksne telefonije v 22 milijonih domov. Zaradi sodelovanja z medijskimi podjetji, kot so HBO, Warner Bros. in CNN, ima močan položaj tudi v zabavni in medijski industriji.

T

AT&T

T
$17.40 $0.10 +0.58%

AT&T se ne osredotoča le na zagotavljanje storitev končnim strankam, temveč je pomemben del njegovega poslovanja usmerjen v poslovne stranke, ki jim ponuja širok nabor storitev IT, vključno z upravljanjem hibridnega oblaka, omrežji, kibernetsko varnostjo, internetom stvari in podatkovno analitiko.

Podjetje ima več kot 250.000 zaposlenih po vsem svetu in je eno največjih telekomunikacijskih in medijskih podjetij na svetu s tržno kapitalizacijo več kot 112 milijard dolarjev. Podjetje letno vlaga milijarde dolarjev v raziskave in razvoj omrežij naslednje generacije, kot so omrežja 5G in optična omrežja, da bi še naprej zagotavljalo najširši nabor storitev za podjetja in končne stranke.

Velik izziv

Kljub razmeroma dobri dobičkonosnosti ter močnemu programu operativnih in kapitalskih izdatkov je družba AT&T letos precej zaostajala za trgom in konkurenti. Cena delnice se je znižala za več kot 15 %, predvsem zaradi slabšega prostega denarnega toka od pričakovanega, kar vzbuja zaskrbljenost glede tveganj pri doseganju cilja 16 milijard dolarjev prostega denarnega toka za letošnje leto. To škodi zmožnosti podjetja AT&T za izplačilo dividend. Špekulacije o Amazonovem vstopu na trg mobilnih storitev so še dodatno znižale ceno, čeprav je družba AT&T to zanikala.

FCF je pod ciljno vrednostjo 16 milijard

Zaradi tega se je dividendni donos delnice vrnil na 7 %. Čeprav bo delnica morda kratkoročno ostala pod pritiskom zaradi zaskrbljenosti vlagateljev glede denarnega toka in dividend, je osnovno poslovanje podjetja AT&T še vedno močno in odporno na ciklično upočasnitev. Podjetje AT&T ima še naprej ključno vlogo pri zagotavljanju povezljivosti in preudarno upravlja cene, da bi ostalo konkurenčno. To dokazuje tudi skok četrtletnega dobička.

Z dividendnim donosom okoli 7 % in vzdržljivim poslovnim modelom kljub recesiji so delnice AT&T kljub kratkoročnim izzivom privlačna dolgoročna možnost za vlagatelje, ki so usmerjeni v donosnost.

Družba AT&T je v prvem četrtletju presegla pričakovanja in kljub neugodnim makroekonomskim razmeram potrdila napoved prostih denarnih tokov v višini 16 milijard USD. Njena baza strank prav tako raste hitreje kot pri konkurentih. To kaže, da so temelji poslovanja družbe AT&T močni.

Vendar trg še vedno podcenjuje podjetje AT&T v primerjavi s podjetjema Verizon $VZ-0.5% in T-Mobile $TMUS+0.3%. Čeprav imata primerljive ali boljše možnosti za rast in dobičkonosnost. To kaže, da na slabše rezultate delnice še vedno vpliva negativno razpoloženje vlagateljev, ki dvomijo, da bo družba AT&T sposobna ustvariti dovolj denarnega toka, da bo lahko vzdrževala sedanjo dividendo.

Če bo družba AT&T lahko predložila dokaze, da bo lahko letos ponovno izplačala dividende, bi to lahko pozitivno vplivalo na vrednost njene delnice. Zlasti ko se pričakuje, da bo Fed upočasnil ali ustavil dvigovanje obrestnih mer, kar bi moralo podpreti rast delnic AT&T.Njen dividendni donos bi se nato znižal na konkurenčno raven.

Na konferenci banke Bank of America je finančni direktor družbe AT&T Pascal Desroches govoril o rasti na področju 5G, omrežij in prostega denarnega toka družbe. Ključna ugotovitev je bila, da se bo v drugem četrtletju število postpaid strank povečalo za 300.000, kar je manj od pričakovanih 476.000. Čeprav to ni majhna številka, ima trg precej kritičen pogled.

Družba AT&T je v zadnjih četrtletjih beležila med 424 000 in 928 000 novih strank. Zdi se, da se rast upočasnjuje - tako kot pri konkurenci. Segment mobilnosti, ki vključuje predplačniške telefone, je največji del poslovanja in predstavlja 68 % prihodkov. Vendar je bila rast prihodkov v zadnjem času zelo zmerna.

Trenutni položaj je torej takšen - vse je odvisno od ene stvari. USD+0.6% mora dokazati, da je družba AT&T sposobna doseči ciljni prosti denarni tok in ohraniti dividende. Potem se bo vrednost delnice verjetno povečala in razmere bi se lahko stabilizirale.

Dolg se je zmanjšal

Družba AT&T je pred kratkim prodala nekaj svojih enot in strateških podjetij, da bi zmanjšala dolg. Za 7,1 milijarde dolarjev je prodala 30-odstotni delež v svoji enoti DirecTV. Za 40,4 milijarde dolarjev v gotovini je izločila podjetje WarnerMedia. Zdaj naj bi AT&T iskal kupca za svojo enoto za kibernetsko varnost, ki jo je leta 2018 kupil za 600 milijonov dolarjev.

Družbi AT&T je tako do leta 2022 uspelo zmanjšati neto dolg za približno 24 milijard dolarjev. Do leta 2025 želi dolg zmanjšati na približno 100 milijard dolarjev.

Odplačevanje dolga je ključno za ohranjanje dividend družbe AT&T in nadaljnjo rast na področju optičnih vlaken in omrežij 5G. Družba je zato prodala nekatera sredstva, čeprav to pomeni izstop iz strateško pomembnih sektorjev. Vendar to pomaga pri zmanjševanju dolga, ključno pa ostaja ohranjanje dividend in osredotočanje na razvoj omrežij.

Kako mislite, da se bodo stvari odvijale pri družbi $T+0.6%? Ali se je trg pretirano odzval?

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih iz interneta in drugih virov. Naložbe na finančnih trgih so tvegane in vsak naj vlaga na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.