S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

ИНВЕСТИЦИОННАТА КОМПАНИЯ BERNSTEIN ПОНИЖАВА РЕЙТИНГА НА ALPHABET И ALIBABA

Bernstein казва, че е време да се оттеглим, тъй като конкуренцията се засилва.

В понеделник фирмата понижи рейтинга на технологичния гигант от Outperform на Market Perform с целева цена от 125 долара на акция - което представлява или приблизително 6% ръст през следващата година.

GOOGL
$176.92 $0.86 +0.49%
Capital Structure
Market Cap
2.2T
Enterpr. Val.
2.2T
Valuation
P/E
27.2
P/S
6.9
Dividends
Yield
-
Payout
-

Възходът на изкуствения интелект помогна на Alphabet да вдигне акциите си с над 31% от януари насам. Но понижаването на рейтинга от Bernstein следва подобен ход от UBS, която ден по-рано цитира подобни опасения.

"Макар че заглавията са фокусирани върху изкуствения интелект, ние виждаме нарастваща конкуренция от страна на медиите на дребно, връщане на дела към Meta и, да, известен натиск от Gen AI, който ограничава растежа на търсенето в краткосрочен план", пише анализаторът Марк Шмулик.

Шмулик добави, че според него Alphabet $GOOGL+0.5% може би настоява твърде силно да слее генеративния AI с основния си бизнес в областта на търсенето. "Агресивният стремеж на Google да интегрира генеричния ИИ в основните резултати от търсенето може да създаде краткосрочен въздушен джоб за цените на рекламата в търсенето", отбеляза той.

Друг проблем, който може да ограничи печалбите на Alphabet, е нейната оценка, каза анализаторът.

"За много инвеститори (и продавачи) акциите на Google приличат на топла прегръдка", каза Шмулик. "И все пак, от време на време, акциите на Google изглеждат справедливо оценени, точно както са днес, с балансирано съотношение риск-печалба и разказ, който бързо настига фундаменталните показатели, благодарение на което акциите на Google се повишиха с +40% от най-ниските стойности през ноември. Време е да се преместите встрани."

Bernstein понижава рейтинга на Alibaba поради опасения за "устойчив нисък растеж"

Според Bernstein ниският растеж на Alibaba $BABA-0.3% може да се окаже по-дългосрочен насрещен вятър, отколкото се смяташе досега.

Във вторник фирмата понижи рейтинга на акциите на Alibaba от Outperform на Market Perform. Тя също така намали целевата си цена от 130 долара на 98 долара за акция. Новата прогноза на Bernstein предполага близо 15% увеличение спрямо цената на затваряне от понеделник, която е 85,47 USD.

"Преди година повишихме Alibaba на базата на това, че акциите дисконтират вечно ниския растеж и че повторното отваряне ще помогне за подкрепа на растежа чрез по-добър микс от категории. Оттогава акциите на Alibaba се търгуват в диапазон - но макар да остават евтино оценени, вечно ниският растеж вече не действа като агресивен мечи казус", заяви анализаторът Робин Жу.

Жу добави, че Alibaba е изправена и пред други предизвикателства, освен ниската ангажираност на потребителите, и посочи по-високите разходи за търсене, произтичащи от струпването на търговци, което се отразява на възвръщаемостта на инвестициите на търговците.

"Решението на Alibaba да харчи за потребителско време и ангажираност повдига въпроси относно монетизацията и генерирането на основни FCF [свободни парични потоци]", каза Жу.

Междувременно Жу отбеляза, че макар акциите на Alibaba да остават сравнително евтини, което подкрепи повишаването на стойността на компанията през миналата година, засилената конкуренция може да се окаже твърде силна сила, на която да се противодейства с усилия като обратно изкупуване на акции и увеличаване на печалбата на акция.

BABA

Alibaba

BABA
$88.26 -$0.28 -0.32%
Capital Structure
Market Cap
201.7B
Enterpr. Val.
1.3T
Valuation
P/E
20.4
P/S
1.6
Dividends
Yield
0.2%
Payout
22.5%

"Акциите на Alibaba остават умерено оценени, а обратното изкупуване означава, че броят на акциите в края на финансовата година 23 е намалял с 2,4% на годишна база", каза той. "Бъдещето обаче е дълго и ние не сме убедени, че ниските множители и скромното нарастване на печалбата на акция могат да осигурят устойчиво представяне на цената на акциите, ако проблемът с конкуренцията в основната сфера на електронната търговия остане нерешен."


No comments yet