S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.96 -1.97%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

INVESTICIJSKA DRUŽBA BERNSTEIN ZNIŽALA BONITETNO OCENO DRUŽBAM ALPHABET IN ALIBABA

Bernstein pravi, da je zaradi vse večje konkurence čas, da se premaknemo na stranski tir.

Podjetje je v ponedeljek znižalo oceno tehnološkega velikana z Outperform na Market Perform s ciljno ceno 125 USD na delnico, kar predstavlja ali približno 6-odstotno rast v naslednjem letu.

GOOGL
$176.13 $1.95 +1.12%
Capital Structure
Market Cap
2.2T
Enterpr. Val.
2.2T
Valuation
P/E
27.0
P/S
6.8
Dividends
Yield
-
Payout
-

Vzpon umetne inteligence je podjetju Alphabet od januarja pomagal dvigniti vrednost delnice za več kot 31 %. Vendar je znižanje bonitetne ocene podjetja Bernstein sledilo podobni potezi podjetja UBS, ki je dan prej navedlo podobne pomisleke.

"Medtem ko so naslovi osredotočeni na umetno inteligenco, vidimo vse večjo konkurenco maloprodajnih medijev, premik deleža nazaj na Meto in, da, nekaj pritiska umetne inteligence Gen, ki omejuje kratkoročno rast iskanja," je zapisal analitik Mark Shmulik.

Shmulik je dodal, da po njegovem mnenju družba Alphabet $GOOGL+1.1% morda preveč pritiska na združitev generativne umetne inteligence s svojo osnovno dejavnostjo iskanja. "Googlova agresivna prizadevanja za vključitev generične umetne inteligence v osrednje rezultate iskanja bi lahko ustvarila kratkoročni zračni žep za cene oglaševanja v iskalniku," je zapisal.

Drugo vprašanje, ki bi lahko omejilo dobiček podjetja Alphabet, je njegovo vrednotenje, je dejal analitik.

"Za mnoge vlagatelje (in prodajalce) so Googlove delnice podobne toplemu objemu," je dejal Shmulik. "Vendar se enkrat na čas delnice Googla zdijo pošteno ovrednotene, tako kot so danes, z uravnoteženim razmerjem med tveganjem in donosom ter zgodbo, ki je hitro dohitela temelje, zaradi česar so se delnice Googla od novembrskih najnižjih vrednosti povečale za +40 %. Čas je, da se premaknete na stranski tir."

Družba Bernstein je znižala bonitetno oceno podjetja Alibaba zaradi zaskrbljenosti zaradi "trajno nizke rasti"

Po mnenju družbe Bernstein je nizka rast družbe Alibaba $BABA+2.1% morda dolgoročnejši nasprotni veter, kot se je prej zdelo.

Podjetje je v torek znižalo oceno delnic Alibabe z Outperform na Market Perform. Prav tako je znižala ciljno ceno s 130 dolarjev na 98 dolarjev za delnico. Bernsteinova nova napoved pomeni skoraj 15-odstotno povišanje v primerjavi s ponedeljkovo zaključno ceno 85,47 dolarja.

"Pred letom dni smo Alibabo zvišali na podlagi tega, da je delnica diskontirala večno nizko rast in da bo ponovno odprtje pripomoglo k podpori rasti z boljšo mešanico kategorij. Od takrat se delnice Alibabe trgujejo v razponu - a čeprav ostajajo poceni vrednotene, večno nizka rast ne deluje več kot agresiven medvedji primer," je dejal analitik Robin Zhu.

Zhu je dodal, da se Alibaba poleg nizke vključenosti uporabnikov sooča še z drugimi izzivi, in opozoril na višje stroške iskanja, ki so posledica gneče trgovcev, kar vpliva na donosnost naložb trgovcev.

"Odločitev podjetja Alibaba, da bo trošilo za čas uporabnikov in njihovo vključenost, sproža vprašanja glede monetizacije in ustvarjanja osnovnega FCF [prostega denarnega toka]," je dejal Zhu.

Medtem je Zhu opozoril, da so delnice družbe Alibaba sicer še vedno razmeroma poceni, kar je podprlo lansko nadgradnjo podjetja, vendar je povečana konkurenca morda premočna sila, da bi se ji lahko zoperstavili s prizadevanji, kot sta odkup delnic in povečanje dobička na delnico.

BABA

Alibaba

BABA
$88.54 $1.84 +2.12%
Capital Structure
Market Cap
184.9B
Enterpr. Val.
1.4T
Valuation
P/E
20.5
P/S
1.6
Dividends
Yield
0.2%
Payout
0.0%

"Delnice družbe Alibaba ostajajo zmerno cenjene, njeni odkupi pa so pomenili, da se je število delnic ob koncu leta 23 v primerjavi z letom prej zmanjšalo za 2,4 %," je dejal. "Vendar je prihodnost še dolga in nismo prepričani, da lahko nizki mnogokratniki in skromno povečanje dobička na delnico zagotovijo trajno uspešnost cene delnice, če konkurenčni problem v glavnem sektorju e-trgovine ostane nerešen."


No comments yet