S&P 500 ^GSPC
5,137.08
+0.80%
Nvidia NVDA
$822.79
+4.00%
Meta META
$502.30
+2.48%
Alphabet GOOG
$138.10
-1.20%
Amazon AMZN
$178.22
+0.83%
Apple AAPL
$179.63
-0.62%
Microsoft MSFT
$415.50
+0.45%
Tesla TSLA
$202.64
+0.38%

3 ETF-uri interesante din sectoarele care vor domina lumea în următorii 10 ani

Mihai Dragavei
28. 6. 2023
5 min read

Investițiile în ETF-uri sunt populare pentru pasivitatea lor. Dar, uneori, se poate dori să se parieze pe sectoare care au un potențial viitor promițător. Vom analiza astăzi 3 dintre acestea.

First Trust Cloud Computing ETF $SKYY+2.1%

First Trust Cloud Computing ETF este un fond care se concentrează pe serviciile de afaceri legate de cloud computing.

SKYY
$96.80 $2.01 +2.12%
1 Day
+0.02%
5 Days
-2.62%
1 Month
+0.83%
6 Months
+17.82%
YTD
+7.74%
1 Year
+42.34%
5 Years
+62.13%
Max.
+352.34%

-Cloud computing - proliferarea software-ului, a serviciilor și a spațiului de stocare pe internet. Acesta permite clienților să acceseze informații și aplicații din resurse virtuale.

-Securitatea cloud - securizarea serviciilor cloud împotriva virușilor, atacurilor de phishing și a altor amenințări. Securitatea este esențială pentru încrederea clienților în cloud.

-Infrastructura cloud - baza pentru operarea și furnizarea serviciilor cloud, cum ar fi stocarea datelor, serverele, rețelele, platformele de aplicații etc.

-Managementul cloud - instrumente pentru gestionarea, monitorizarea și optimizarea cloud-ului și a serviciilor cloud.

- Servicii legate de cloud, cum ar fi găzduirea în cloud și externalizarea în cloud.

Pozițiile din acest ETF sunt nume de software destul de cunoscute. Sursa

Fondul urmărește indicele Prime Cloud Computing Index, care acoperă cele mai mari companii furnizoare de servicii cloud. Printre acestea se numără lideri precum Microsoft, Amazon, Intel, SAS Institute.

În general, SKYY oferă o expunere largă la piața de cloud computing în creștere rapidă. Potrivit studiului, dimensiunea pieței sale crește cu 15-20% anual și se așteaptă să ajungă la o sumă impresionantă de 707 miliarde de dolari până în 2025. Chiar și cu pandemia, serviciile cloud au devenit vitale pentru funcționarea economiei digitale și a întreprinderilor.

Segmentul cloud în general este în plină expansiune

Prin urmare, Fondul SKYY reprezintă o excelentă oportunitate de investiție pe termen lung într-o companie de servicii cloud, care, fără îndoială, va continua să crească în importanță. Aceasta cu o bună diversificare printr-o abordare bazată pe un indice care acoperă întreaga piață dintr-o singură investiție.

Vanguard Information Technology ETF $VGT+1.9%

VGT este unul dintre cele mai mari fonduri din lume axat pe sectorul tehnologic. Cu aproximativ 50 de miliarde de dolari în administrare, acesta oferă investitorilor posibilitatea de a beneficia de creșterea tehnologiei informației fără a fi nevoie de o selecție complexă a acțiunilor.

VGT
$527.68 $9.90 +1.91%
1 Day
+0.02%
5 Days
-0.07%
1 Month
+1.95%
6 Months
+18.95%
YTD
+9.26%
1 Year
+44.18%
5 Years
+165.87%
Max.
+949.14%

Fondul urmărește performanța indicelui MSCI US Investable Market Information Technology 25/50 MSCI US Investable Market Information Technology Index 25/50, care include peste 120 dintre cele mai mari companii de tehnologie din SUA. Printre investițiile majore se numără giganți precum Microsoft, Apple, Oracle, Intel, IBM, Cisco Systems și alții.
Fondul acoperă întreaga gamă a sectorului tehnologic, de la producătorii de hardware și cipuri la companii de software, servicii IT și servicii de internet. Prin urmare, oferă investitorilor o expunere largă la creșterea întregului sector dintr-o singură investiție.

Fondul nu urmărește în mod activ să depășească performanța pieței. Acest lucru are avantajul unei reacții imediate la mișcările pieței și, cel mai important, al unor costuri reduse de doar 0,10% pe an.

Sectorul tehnologic este considerat sectorul cu cea mai rapidă creștere și cel mai perturbator din economie. Companiile din domeniul IT conduc inovația și digitalizarea în aproape toate domeniile. VGT permite investitorilor să beneficieze de creșterea pe termen lung a tehnologiei informației, inclusiv de tendințe precum cloud computing, inteligența artificială și Internetul lucrurilor. La bază se află companii de tehnologie de înaltă calitate, profitabile și cu o acoperire globală.

În cele din urmă, VGT oferă o oportunitate unică de a participa la creșterea tehnologiei informației la un cost foarte scăzut, printr-o singură investiție bine diversificată.

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF $BOTZ+1.8%

Acest ETF pur și simplu nu poate lipsi din lista mea în aceste zile. Acest fond se concentrează exclusiv pe robotică și inteligență artificială, care vor fi, de asemenea, tehnologii disruptive cheie pentru anii următori.

O creștere chiar mai abruptă decât cea a cloud-ului. Sursa

Acoperă companii din întregul lanț valoric - producători de sisteme robotice, senzori, software de inteligență artificială, cloud, etc. Folosește sisteme robotice și soluții de inteligență artificială în sănătate, industrie, logistică și alte sectoare.

Se estimează că numărul de roboți din lume se va dubla până în 2030, ceea ce îi va face mult mai accesibili și va accelera răspândirea lor în întreaga economie. Acest lucru va fi, de asemenea, pozitiv pentru companiile din acest bazin. Ca să nu mai spunem că, foarte probabil, alte companii mari, precum $TSLA+0.4%, vor veni cu AI și roboții lor.

BOTZ
$31.74 $0.56 +1.80%
1 Day
+0.02%
5 Days
+1.52%
1 Month
+5.89%
6 Months
+17.81%
YTD
+11.01%
1 Year
+31.12%
5 Years
+52.88%
Max.
+108.4%

Există o șansă mai mare ca robotica și IA să fie cu adevărat disruptive și să ofere profituri mari decât unele dintre tehnologiile speculative pe care pariază, să zicem, fondul mai generalist $ARKK-0.3%. Fondul BOTZ se concentrează mai mult pe tehnologii și aplicații tangibile.

Rezultatul ar trebui să fie un număr mai mare de companii fiabile și profitabile care vor beneficia de pe urma adoptării roboților și a inteligenței artificiale. Cu mai puține riscuri decât bioingineria sau blockchain, de exemplu. Cu toate acestea, depinde de fiecare să decidă ce tehnologie va fi descoperirea viitorului.

Disclaimer: Aceasta nu este în niciun caz o recomandare de investiții. Este pur și simplu rezumatul și analiza mea bazată pe date de pe internet și din alte surse. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Eu sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.