S&P 500 ^GSPC 5,319.73 -0.03%
Tesla TSLA $179.99 -3.54%
Alphabet GOOG $176.94 -1.45%
Meta META $470.09 +1.18%
Apple AAPL $191.24 -0.57%
Nvidia NVDA $949.00 -0.51%
Microsoft MSFT $429.98 +0.22%
Amazon AMZN $183.12 -0.02%

3 érdekes ETF olyan szektorokból, amelyek a következő 10 évben uralni fogják a világot

Adorján Fülöp
28. 6. 2023
6 min read

Az ETF-ekbe való befektetés a passzivitása miatt népszerű. Néha azonban az ember olyan ágazatokra szeretne fogadni, amelyek ígéretes jövőbeli potenciállal rendelkeznek. Ezek közül ma hármat fogunk itt megvizsgálni.

First Trust Cloud Computing ETF $SKYY-0.1%

A First Trust Cloud Computing ETF egy olyan alap, amely a felhővel kapcsolatos üzleti szolgáltatásokra összpontosít.

SKYY
$96.48 -$0.14 -0.14%

-Cloud computing - a szoftverek, szolgáltatások és tárolás elterjedése az interneten keresztül. Lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy virtuális erőforrásokból férjenek hozzá információkhoz és alkalmazásokhoz.

-Felhőbiztonság - a felhőszolgáltatások védelme a vírusok, adathalász-támadások és egyéb fenyegetések ellen. A biztonság kulcsfontosságú az ügyfelek felhőbe vetett bizalmához.

-Felhőinfrastruktúra - a felhőszolgáltatások - például az adattárolás, a szerverek, a hálózatok, az alkalmazásplatformok stb. - működtetésének és nyújtásának alapja.

-Felhőkezelés - a felhő és a felhőszolgáltatások kezelését, felügyeletét és optimalizálását szolgáló eszközök.

- Felhővel kapcsolatos szolgáltatások, mint például a felhőalapú tárhely és a felhőalapú kiszervezés.

Az ebben az ETF-ben szereplő pozíciók meglehetősen jól ismert szoftvernevek. Forrás:

Az alap a Prime Cloud Computing Indexet követi, amely a legnagyobb felhőszolgáltatásokat nyújtó vállalatokat fedi le. Ezek között olyan vezető vállalatok vannak, mint a Microsoft, az Amazon, az Intel, a SAS Institute.

Összességében az SKYY széleskörű kitettséget biztosít a gyorsan növekvő felhőalapú számítástechnikai piacon. A tanulmány szerint a piac mérete évente 15-20%-kal növekszik, és 2025-re várhatóan eléri az elképesztő 707 milliárd dollárt. A felhőszolgáltatások a világjárvány ellenére is létfontosságúvá váltak a digitális gazdaság és a vállalkozások működéséhez.

A felhőszegmens általában véve virágzik

Az SKYY Alap tehát kiváló hosszú távú befektetési lehetőséget kínál egy felhőszolgáltató vállalatba, amelynek jelentősége kétségtelenül tovább fog nőni. Mindezt jó diverzifikációval egy olyan index-megközelítés révén, amely egyetlen befektetésből a teljes piacot lefedi.

Vanguard információtechnológiai ETF $VGT+0.2%

A VGT a világ egyik legnagyobb technológiai szektorra fókuszáló alapja. A mintegy 50 milliárd dollárnyi kezelt összeggel lehetőséget nyújt a befektetőknek, hogy komplex részvényválasztás nélkül részesüljenek az információs technológia növekedéséből.

VGT
$541.12 $1.31 +0.24%

Az alap az MSCI US Investable Market Information Technology 25/50 Index teljesítményét követi, amely több mint 120 legnagyobb amerikai technológiai vállalatot tartalmaz. A főbb befektetések között olyan óriáscégek szerepelnek, mint a Microsoft, az Apple, az Oracle, az Intel, az IBM, a Cisco Systems és mások.
Az alap a technológiai szektor teljes spektrumát lefedi, a hardver- és chipgyártóktól a szoftver-, IT-szolgáltató és internetszolgáltató vállalatokig. Ennek eredményeképpen egyetlen befektetéssel széles körű kitettséget kínál a befektetőknek az egész ágazat növekedése iránt.

Nem törekszik aktívan a piacot felülmúló teljesítményre. Ennek előnye, hogy azonnal reagál a piaci mozgásokra, és ami a legfontosabb, alacsony, mindössze évi 0,10%-os költségekkel jár.

A technológiai ágazatot a gazdaság leggyorsabban növekvő és a leginkább diszruptív ágazatának tartják. Az informatikai vállalatok gyakorlatilag minden területen az innováció és a digitalizáció motorjai. A VGT lehetővé teszi a befektetők számára, hogy hasznot húzzanak az információs technológia hosszú távú növekedéséből, beleértve az olyan trendeket, mint a felhőalapú számítástechnika, a mesterséges intelligencia és a dolgok internete. A középpontban magas színvonalú, nyereséges, globális hatókörrel rendelkező technológiai vállalatok állnak.

Végső soron a VGT egyedülálló lehetőséget kínál arra, hogy egyetlen, jól diverzifikált befektetésen keresztül nagyon alacsony költséggel részesedjen az információs technológia növekedéséből .

Global X Robotics & Artificial Intelligence ETF $BOTZ-0.6%

Ez az ETF mostanában egyszerűen nem hiányozhat a listámról. Ez az alap kizárólag a robotikára és a mesterséges intelligenciára összpontosít, amelyek az elkövetkező években is kulcsfontosságú, diszruptív technológiák lesznek.

Még a felhőnél is meredekebb növekedés. Forrás:

A teljes értékláncot lefedő vállalatokat - robotikai rendszerek, érzékelők, AI-szoftverek, felhő stb. gyártói. Robotrendszereket és AI-megoldásokat használ az egészségügyben, az iparban, a logisztikában és más ágazatokban.

Az előrejelzések szerint 2030-ra megduplázódik a robotok száma a világon, így sokkal megfizethetőbbé válnak, és elterjedésük a gazdaságban jelentősen felgyorsul. Ez az ebben a körben működő vállalatok számára is kedvező lesz. Arról nem is beszélve, hogy nagy valószínűséggel más nagyvállalatok, mint a $TSLA-3.5% is jönnek majd az AI-jukkal és robotjaikkal.

BOTZ
$31.38 -$0.19 -0.60%

Nagyobb az esélye annak, hogy a robotika és az AI valóban bomlasztó lesz és magas profitot hoz, mint néhány olyan spekulatív technológia, amelyekre mondjuk az általánosabb $ARKK+0.6% fogad. A BOTZ alap inkább a kézzelfogható technológiákra és alkalmazásokra koncentrál.

Az eredmény várhatóan több megbízható és nyereséges vállalat lesz, amelyek profitálni fognak a robotok és a mesterséges intelligencia bevezetéséből. Kevesebb kockázattal, mint például a biotechnológia vagy a blokklánc. Azt azonban mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy melyik technológia lesz a jövő áttörése.

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről és más forrásokból származó adatokon alapul. A pénzügyi piacokon való befektetés kockázatos, és mindenkinek a saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.