S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Обобщение на новините от последните няколко дни в САЩ.

Рецесия, рецесия, рецесия. Чуваме го отново и отново, дори ако си запушите ушите. Напоследък го чувам често, така че нека видим какво е положението. Последните изявления на икономическите стратези.

Джоузеф Литъл, глобален главен стратег в HSBC Asset Management: "Сценарият за предстоящата рецесия ще прилича повече на рецесията от началото на 90-те години на миналия век, като основният ни сценарий е спад на БВП с 1-2%."

Марко Коланович, главен стратег в JPMorgan Chase: "Очакваме по-предизвикателен фон за акциите... предвид забавянето на икономиката и вероятната рецесия, започваща през 4Q23/1Q24."

Главният изпълнителен директор на Baupost Group Сет Кларман: "Целта на Фед е да намали топлината в икономиката и един от начините да го направи е да предизвика някакъв вид рецесия... така че може би това ще стане в началото на 2024 г."

Сега икономическите данни от САЩ показват устойчива икономика, която, при късмет, в крайна сметка може да се противопостави на тези прогнози -->

Доверието на потребителите се повиши повече от очакваното, достигайки най-високото си ниво от януари 2022 г. насам; делът на анкетираните, които очакват рецесия, спадна с четири процентни пункта (въпреки че все още е висок - 69,3%).

Жилищният пазар, който по принцип е първият индикатор за спад, също показа изненадваща сила. Продажбите на нови жилища през май нараснаха с 12,2 % спрямо април - икономистите очакваха спад от 1,2 %. Цените на жилищата се повишиха с 1,3 % на месечна база през април според индекса Case-Shiller, който е внимателно наблюдаван индикатор.

Търсенето на стоки за дълготрайна употреба , които обикновено представляват големи покупки като телевизори и транспортно оборудване, изискващи дългосрочни плащания, се ускори с 1,7% през май. Това е по-бързо от увеличението с 1,2% през април и много повече от оценката на Dow Jones за спад с 1%.

Всички тези данни показват, че американският потребител все още не се е поддал на по-високите лихвени проценти и (привидно) по-слабите икономически перспективи. И ако очакванията на главния инвестиционен стратег Крис Сеняк от Wolfe Research, че "американският потребител ще бъде двигател № 1 на икономическите перспективи", се окажат верни, то тази потребителска сила може да позволи на американската икономика да се възстанови от рецесията въпреки множеството гласове.

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,303.27 $6.17 +0.12%

Просто бъдете спокойни, ако на някого са му омръзнали разнопосочните послания, приемайте ги със зрънце сол. Когато тръгнем надолу, наслаждавайте се на разпродажбите и пазарувайте с намаления. Междувременно 😁 Чудесно е да видим зелените месеци досега от началото на годината. От друга страна, въпреки че пазарът показва сила, внимавайте за покупки по върховете. Лично аз действам така, че все още не продавам печалби и задържам. В момента не правя много покупки, само малки покупки в компании като $DIS-0.1% $O-0.1% $WPC+0.9% $ENB+0.0% или $CVS+0.3%, след което намирам хубаво изрязани акции от Топ 10 на Бъфет като $BAC+0.2% или $OXY+0.9%, където също обмислям да купя. Въпреки това, както беше споменато и тук, внимавайте за сектора на REIT, където офис площите са силно представени. Желая ви приятен ден и очаквам вашите мнения. 😊


No comments yet