S&P 500 ^GSPC 5,266.95 -0.74%
Meta META $474.36 -1.16%
Nvidia NVDA $1,148.25 +0.81%
Alphabet GOOG $177.40 -0.35%
Tesla TSLA $176.19 -0.32%
Microsoft MSFT $429.17 -0.27%
Apple AAPL $190.29 +0.16%
Amazon AMZN $182.02 -0.07%

Povzetek novic, ki so se v zadnjih dneh pojavile v ZDA.

Recesija, recesija, recesija. To slišimo vedno znova, tudi če si zatisnemo ušesa. V zadnjem času ga pogosto slišim, zato si poglejmo, kakšno je stanje. Nedavne izjave ekonomskih strategov.

Joseph Little, globalni glavni strateg pri družbi HSBC Asset Management: "Scenarij prihajajoče recesije bo bolj podoben recesiji z začetka 90. let prejšnjega stoletja, pri čemer je naš osrednji scenarij zmanjšanje BDP za 1-2 %."

Glavni strateg banke JPMorgan Chase Marko Kolanović: "Glede na upočasnjeno gospodarstvo in verjetni začetek recesije v 4. četrtletju leta 23/1. četrtletju leta 24 pričakujemo bolj zahtevno okolje za delnice ..."

Glavni izvršni direktor skupine Baupost Seth Klarman: "Cilj Feda je zmanjšati vročino v gospodarstvu, eden od načinov, kako to doseči, pa je sprožiti nekakšno recesijo ... tako da je to morda začetek leta 2024."

Zdaj gospodarski podatki iz ZDA kažejo na odporno gospodarstvo, ki bi lahko z nekaj sreče sčasoma kljubovalo tem napovedim -->

Zaupanje potrošnikov se je povečalo bolj, kot je bilo pričakovano, in doseglo najvišjo raven po januarju 2022; delež anketirancev, ki pričakujejo recesijo, se je zmanjšal za štiri odstotne točke (čeprav je še vedno visok, saj znaša 69,3 %).

Presenetljivo močan je bil tudi stanovanjski trg, ki je običajno prvi pokazatelj recesije. Prodaja novih stanovanj se je maja v primerjavi z aprilom povečala za 12,2 % - ekonomisti so pričakovali 1,2-odstotni padec. Cene stanovanj so se po Case-Shillerjevem indeksu, ki je pozorno spremljan kazalnik, aprila na mesečni ravni povečale za 1,3 %.

Povpraševanje po trajnih dobrinah , ki so običajno veliki nakupi, kot so televizorji in transportna oprema, ki zahtevajo dolgoročna plačila, se je maja povečalo za 1,7 %. To je hitreje od aprilskega 1,2-odstotnega povečanja in veliko več od ocene Dow Jonesa, ki je predvideval 1-odstotno zmanjšanje.

Vsi ti podatki kažejo, da ameriški potrošniki še niso podlegli višjim obrestnim meram in (na videz) slabšim gospodarskim napovedim. In če se bo izkazalo za pravilno pričakovanje glavnega naložbenega stratega Chrisa Seneka iz družbe Wolfe Research, da bo "ameriški potrošnik gonilo gospodarskih obetov št. 1", potem bi lahko ta moč potrošnika omogočila, da se bo ameriško gospodarstvo kljub številnim glasovom povzpelo iz recesije.

^GSPC

S&P 500

^GSPC
5,266.95 -$39.09 -0.74%

Samo bodite mirni, če je kdo naveličan mešanih sporočil, jih vzemite z zrnom soli. Ko bomo šli navzdol, uživajte v razprodajah in nakupujte s popusti. Medtem pa 😁 Odlično je videti zelene mesece, ki so bili do zdaj od začetka leta. Po drugi strani pa, čeprav trg kaže moč, bodite pozorni na nakupovanje na vrhuncih. Osebno se obnašam tako, da še ne prodajam dobičkov in vztrajam. Trenutno ne kupujem veliko, le manjše nakupe v podjetja, kot so $DIS-1.5% $O-0.8% $WPC-0.9% $ENB-1.2% ali $CVS+0.1%, nato najdem lepo izrezane Buffettove delnice Top10, kot sta $BAC-1.5% ali $OXY-1.8%, kjer prav tako razmišljam o nakupu. Kot je bilo omenjeno tudi tukaj, bodite pozorni na sektor REIT, kjer so močno zastopane pisarniške površine. Želim vam lep dan in se veselim vaših mnenj. 😊


No comments yet