S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

3 tehnološke zaloge, na katere se morate osredotočiti med umikom

Mladen Rudonja
29. 6. 2023
5 min read

Od začetka leta 2023 se je indeks S&P 500 povečal za 14 %, medtem ko se je tehnološki Nasdaq Composite povečal za skoraj 38 %. Zaradi nedavnega vzpona delnic se mnogi sprašujejo, ali smo na novem bikovskem trgu. Medtem ko so se cene delnic zvišale, v širšem gospodarstvu ostaja negotovost. Zvezna rezerva je pred kratkim prekinila svoj cikel agresivnega zviševanja obrestnih mer. Vendar je obrestna mera za zvezna sredstva na najvišji ravni po letu 2007, zato še vedno obstaja zaskrbljenost, kako bi višje obrestne mere lahko vplivale na gospodarstvo.

1. Meta $META-1.5%

Platforma Meta prevladuje v digitalnem oglaševanju s svojo družino aplikacij, ki vključuje storitve Facebook, Messenger, WhatsApp in Instagram. Po podatkih družbe Insider Intelligence ima Meta 20-odstotni delež na trgu digitalnega oglaševanja. Pred njo je le eno podjetje, Google iz skupine Alphabet, ki ima 28-odstotni delež.

Lani je imela Meta težave, saj je zaradi zahtevnega makroekonomskega okolja veliko podjetij zmanjšalo izdatke za oglaševanje. Medtem ko se je število prikazov oglasov povečalo za 18 %, se je povprečna cena na oglas znižala za 16 %, prihodki pa so se povečali le za 1 %. Novembra je napovedala 11 000 odpuščanj, letos pa bo ukinila še 10 000 delovnih mest.

META

Meta

META
$467.05 -$7.31 -1.54%

Še vedno je na mizi skrb, čeprav trenutno ni videti, da bi lahko prišlo do recesije konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Če bo prišlo do recesije, bi lahko podjetja še bolj zmanjšala oglaševalske proračune, da bi ohranila nižje stroške.

Če se to zgodi, bi lahko bil padec delnic podjetja META-1.5% odlična priložnost za nakup. To kratkoročno težavno obdobje bi lahko zmanjšalo dobiček podjetja, vendar še vedno velja, da je to neverjeten "stroj za denar" in da bo dobiček vedno prisoten. Navsezadnje se njihove aplikacije uporabljajo danes in vsak dan. Po podatkih družbe eMarketer bi lahko poraba za digitalno oglaševanje do leta 2027 rasla za 10 % na leto , Meta pa je v najboljšem položaju, da to rast izkoristi.

2. Roku $ROKU+1.5%

Podjetje Roku prevladuje v industriji pretočnih naprav in ima po podatkih Pixalate 50-odstotni tržni delež. Podjetje ima na svoji platformi skoraj 72 milijonov aktivnih računov. Kljub temu so delnice podjetja Roku v zadnjih letih doživele precejšnje prevrednotenje.

Podjetje je imelo med pandemijo odlične rezultate, saj so se prihodki v letu 2021 povečali za 55 %, podjetje pa je poročalo o prvem dobičkonosnem letu, odkar je vstopilo na borzo. Vendar pa so delnice družbe Roku od avgusta 2021, ko so dosegle najvišjo vrednost skoraj 491 dolarjev na delnico, padle za 87 %.

ROKU

Roku, Inc.

ROKU
$57.32 $0.84 +1.49%

Delnice podjetja Roku so lani trpele zaradi upočasnitve porabe oglaševalcev, vendar je poraba za rast tista, ki je podjetje resnično potegnila navzdol. Medtem ko so se prihodki lani povečali za 13 %, so se odhodki povečali za 68 % in s čistega dobička v višini 242 milijonov dolarjev zamenjali za čisto izgubo v višini 498 milijonov dolarjev. Upočasnitev gospodarske rasti in zmanjšanje porabe sredstev za oglaševanje bi nedvomno vplivala na dobičkonosnost in ceno delnice, kar bi ustvarilo odlično priložnost za nakup za dolgoročne vlagatelje.

Podjetje Roku ima priložnost, da izkoristi svojo storitev pretočnega predvajanja za domačo rabo, in si prizadeva, da bi bila njegova platforma bolj prijazna do oglaševalcev. Po podatkih družbe Transparency Market Research naj bi se svetovni trg povezane televizije do leta 2031 povečal za 13 % . Podjetje Roku je v dobrem položaju, da to izkoristi, zato je v naslednjem upadu vredno vsaj razmisleka.

Če je komu lažje, je Cathie WOOD kupovala to podjetje, vendar se tudi njeni nakupi niso vedno obnesli...

3. Visa $V+0.9%

Ko gre za obdelavo plačil in pretok denarja po svetu, nihče ne posluje bolj kot Visa. Leta 2021 je Visa obdelala 244 milijard transakcij v skupnem znesku 13,5 milijarde dolarjev. Njen naslednji najbližji konkurent, družba Mastercard, je v 140 milijardah transakcij obdelala 7,7 milijarde dolarjev.

V

Visa

V
$271.27 $2.41 +0.90%

Družba Visa ima prožno poslovanje, ki lahko uspeva tako v času gospodarske ekspanzije kot inflacije. To je zato, ker podjetje zasluži denar od določenega odstotka obsega plačil, ki gre skozi njegovo omrežje. Še ena odlična lastnost njenega poslovanja je ta, da ima malo sredstev, zaradi česar so njene marže v zadnjem desetletju v povprečju znašale 46 %, učinki omrežja pa ji zagotavljajo močan konkurenčni položaj.

Edina stvar, ki bi lahko kratkoročno ogrozila njegov dobiček, bi bila upočasnitev gospodarske dejavnosti in zmanjšanje potrošniške porabe. Če bi to znižalo ceno delnice, bi bila to lahko odlična priložnost za razmislek o nakupu delnic tega podjetja. Te niso tako nestanovitne, poleg tega pa vsako četrtletje prejmete dividende. Tu ne bi pričakoval čudežne rasti, vendar kot mesto za parkiranje denarja morda ni slabo.

Allied Market Research napoveduje, da bodo svetovni prihodki od kreditnih kartic do leta 2028 rasli za 8,5 % letno, kar bo dolgoročno ugodno za prevladujočo plačilno panogo, družbo Visa.

To ni finančni nasvet. Navajam javno dostopne podatke in delim svoja stališča o tem, kako bi sam ravnal v tej situaciji. Naložbe so tvegane in vsak je odgovoren za svoje odločitve.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.