S&P 500 ^GSPC 5,235.48 -0.60%
Nvidia NVDA $1,105.58 -3.72%
Microsoft MSFT $414.67 -3.38%
Alphabet GOOG $173.56 -2.16%
Meta META $467.05 -1.54%
Amazon AMZN $179.32 -1.48%
Tesla TSLA $178.79 +1.48%
Apple AAPL $191.29 +0.53%

Разделяне на акции в компаниите - нека поговорим за това.

Ventseslav Vodenicharov
29. 6. 2023
1 min read

Наскоро попаднах на статия, в която се говореше за друго възможно разделяне на акции, и си помислих, че за това не се говори толкова много. От гледна точка на инвеститора, аз преживях това в ранните си дни и го приех положително, можех да си позволя дял от компанията, а не само части. Разбира се, има ли това някакви други ефекти върху инвеститорите?

Сплитът на акции, известен още като разделя не на акции, е събитие, което позволява на публично търгувана компания да промени цената на акциите си и броя на акциите в обращение, без това да се отрази на пазарната й капитализация или на текущите й операции. Това е козметична промяна, която или прави цената на акциите на компанията номинално по-достъпна за инвеститорите без достъп до частични покупки на акции (т.е. forward stock split), или увеличава цената на акциите на компанията, за да гарантира, че тя ще остане регистрирана на голяма борса (reverse stock split).

През последните 3 години няколко добре познати и големи компании прибягнаха до този ход, като Nvidia $NVDA-3.7%, през юли 2021 г., Amazon, в началото на юни 2022 г., Alphabet $GOOG-2.2%, $GOOGL-2.2% и Tesla $TSLA+1.5%, в края на август 2022 г. Компаниите, които разделят акциите си, са по-добри на Уолстрийт. Въпросът е кои компании ще бъдат следващите, които ще разделят акции? Следните четири изглеждат като логични кандидати:

Broadcom. $AVGO-1.9%

AVGO

Broadcom

AVGO
$1,364.08 -$26.59 -1.91%

Broadcom вероятно е най-известна със своите безжични чипове и аксесоари, използвани в следващото поколение смартфони. Продължаващото разгръщане на 5G инфраструктурата и по-бързите скорости на изтегляне се очаква да подтикнат бизнеса и потребителите да модернизират своите безжични устройства. Това, което привлича вниманието на Уолстрийт през 2023 г., е ролята, която Broadcom играе в центровете за данни и превозните средства. В допълнение към относително стабилния ръст на чиповете за свързване и достъп до центрове за данни, акциите на компанията се повишиха тази година заради надеждите, че продажбите на чипове, получени от изкуствен интелект, ще се удвоят до около 1 млрд. долара, според главния изпълнителен директор Хок Тан.

Chipotle Mexican Grill ,$CMG+1.1%

CMG
$3,105.84 $32.99 +1.07%

Акциите на Chipotle са нараснали с 9189% от първоначалното публично предлагане на 22 долара през 2006 г., като никога не е имало разделяне на акциите. Компанията, чиито ресторанти се стремят да работят само с най-пресните храни, приготвяни всеки ден, полага големи усилия да гарантира, че повечето зеленчуци са с местен произход, а използваното месо е отговорно отглеждано. През последните две десетилетия потребителите се насочиха към по-здравословни/екологични храни и успехът на Chipotle е доказателство за силата на тази тенденция. През 2018 г. те представиха Чипотлан като начин потребителите да направят своята поръчка по цифров път, това не би било изключително днес, но Чипотлан последва три години по-късно с първата им цифрова кухня, специално насочена към обработката на цифрови поръчки. С устойчив двуцифрен ръст на продажбите Chipotle явно прави нещо правилно.

AutoZone $AZO+1.2%

AZO
$2,772.56 $33.46 +1.22%

Третата компания, която би могла да бъде следващият сплит на акции, е веригата за авточасти AutoZone. За последен път тя раздели акциите си през април 1994 г. Оттогава цената на акциите се покачва. Една от ключовите причини, поради които тя е най-добре представящата се толкова дълго време, е програмата ѝ за връщане на капитала. Въпреки че не предлага дивидент, бордът на директорите на AutoZone е разрешил агресивна програма за обратно изкупуване на акции. От 1998 г. насам (първата година, в която компанията започва да изкупува обратно своите акции), те са изкупили обратно 153,6 милиона обикновени акции, което е равностойно на 32,8 милиарда щатски долара.

Costco $COST+1.1%

COST
$815.34 $8.82 +1.09%

Costco не е разделяла акциите си от януари 2000 г. насам и оттогава е постигнала звездна възвръщаемост. Сега тя бавно се приближава към своята ATH. Ползата от дългосрочното над средното представяне на Costco може да е свързана с нейната покупателна способност и оперативния модел, основан на членството. Компанията използва покупки на едро, което означава по-ниски разходи за единица продукция, които след това може да прехвърли на своите членове под формата на по-ниски цени и да използва за привличане на нови членове в магазините си. Компанията генерира малки маржове от хранителните продукти, които продава, но извлича големи маржове от годишните членства, продавани на клиенти и предприятия. Тези годишни такси гарантират, че Costco може да подбие цените на повечето търговци на дребно. Разделянето на акциите може да е точно това, което ще привлече още повече дребни инвеститори.

Как изобщо се отнасяте към това, че това се случва с акциите на дадена компания, или не ви интересува, защото така или иначе, когато стойността е висока, дяловете ни дават възможност да си позволим да инвестираме в тези компании с течение на времето дори с малък капитал. А какво е мнението ви за втората и третата компания, за тези две чета за първи път днес? 😊

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.