S&P 500 ^GSPC 5,308.13 +0.09%
Nvidia NVDA $947.80 +2.49%
Tesla TSLA $174.95 -1.41%
Microsoft MSFT $425.34 +1.22%
Alphabet GOOG $178.46 +0.66%
Meta META $468.84 -0.65%
Amazon AMZN $183.54 -0.63%
Apple AAPL $191.04 +0.62%

Să vorbim despre divizarea acțiunilor în companii.

Dumitru
29. 6. 2023
5 min read

Am dat recent peste un articol care vorbea despre o altă posibilă divizare a acțiunilor și mă gândesc că nu se vorbește prea mult despre acest lucru. Din perspectiva unui investitor, am experimentat acest lucru la începuturile mele și am luat-o pozitiv, îmi puteam permite o parte din companie și nu doar fracțiuni. Bineînțeles, are și alte efecte asupra investitorilor?

Odivizare a acțiunilor, cunoscută și sub denumirea de divizare a acțiunilor, este un eveniment care permite unei companii cotate la bursă să își modifice prețul acțiunilor și numărul de acțiuni în circulație fără a afecta capitalizarea de piață sau operațiunile curente. Este o modificare de ordin estetic care fie face ca prețul acțiunilor societății să fie nominal mai accesibil pentru investitorii care nu au acces la achiziții parțiale de acțiuni (de exemplu, o divizare directă a acțiunilor), fie crește prețul acțiunilor societății pentru a se asigura că aceasta rămâne listată la o bursă importantă (o divizare inversă a acțiunilor).

În ultimii 3 ani, mai multe companii mari și cunoscute au recurs la această mișcare, cum ar fi Nvidia $NVDA+2.5%, în iulie 2021, Amazon, la începutul lunii iunie 2022, Alphabet $GOOG+0.7%, $GOOGL+0.5%, și Tesla $TSLA-1.4%, la sfârșitul lunii august 2022. Companiile care își divizează acțiunile sunt mai bine pe Wall Street. Întrebarea este: ce companii vor fi următoarele acțiuni care se vor diviza? Următoarele patru par a fi candidații logici:

Broadcom. $AVGO+1.3%

AVGO

Broadcom

AVGO
$1,414.03 $18.74 +1.34%

Broadcom este probabil cel mai bine cunoscută pentru cipurile și accesoriile sale wireless utilizate în smartphone-urile de ultimă generație. Se așteaptă ca implementarea continuă a infrastructurii 5G și vitezele de descărcare mai rapide să atragă întreprinderile și consumatorii să își modernizeze dispozitivele wireless. Ceea ce atrage atenția Wall Street în 2023 este rolul pe care Broadcom îl joacă în centrele de date și în vehicule. Pe lângă creșterea relativ constantă a cipurilor de conectivitate și de acces la centrele de date, acțiunile companiei au crescut vertiginos în acest an datorită speranțelor că vânzările de cipuri derivate din inteligența artificială se vor dubla, ajungând la aproximativ 1 miliard de dolari, potrivit directorului general Hock Tan.

Chipotle Mexican Grill, $CMG-1.2%

CMG
$3,176.39 -$37.04 -1.15%

Acțiunile Chipotle au crescut cu 9.189% de la oferta publică inițială a companiei de 22 de dolari în 2006, și nu a existat niciodată o divizare a acțiunilor. Compania, ale cărei restaurante se străduiesc să lucreze doar cu cele mai proaspete alimente pregătite zilnic, depune toate eforturile pentru a se asigura că majoritatea legumelor sunt de proveniență locală, iar carnea folosită este crescută în mod responsabil. În ultimele două decenii, consumatorii au gravitat în jurul alimentelor mai sănătoase/organice, iar succesul Chipotle este o dovadă a forței acestei tendințe. În 2018 au introdus Chipotlanes ca o modalitate prin care consumatorii își pot plasa comanda digital, acest lucru nu ar fi excepțional astăzi, dar Chipotlane a urmat trei ani mai târziu cu prima lor bucătărie digitală orientată în mod special spre procesarea comenzilor digitale. Cu o creștere susținută a vânzărilor de două cifre, Chipotle face în mod clar ceva bine.

AutoZone $AZO+0.2%

AZO
$2,924.04 $6.54 +0.22%

Cea de-a treia companie care ar putea fi următoarea divizare a acțiunilor este lanțul de piese auto AutoZone. Ultima divizare a acțiunilor sale a avut loc în aprilie 1994. De atunci, prețul acțiunilor a fost în creștere. Unul dintre motivele cheie pentru care a fost cel mai performant timp atât de îndelungat este programul său de returnare de capital. Deși nu oferă dividende, consiliul de administrație al AutoZone a autorizat un program agresiv de răscumpărare de acțiuni. Din 1998 (primul an în care compania a început să-și răscumpere acțiunile),au răscumpărat 153,6 milioane de acțiuni ordinare, echivalentul a 32,8 miliarde de dolari.

Costco $COST-0.4%

COST
$793.00 -$2.81 -0.35%

Costco nu și-a mai divizat acțiunile din ianuarie 2000, iar de atunci a oferit randamente stelare. În prezent, se apropie încet de ATH-ul său. Beneficiul performanței peste medie pe termen lung a Costco poate fi legat de puterea sa de cumpărare și de modelul de operare bazat pe membri. Costco cumpără în vrac, ceea ce înseamnă costuri unitare mai mici, pe care le poate transfera membrilor săi sub forma unor prețuri mai mici și pe care le folosește pentru a atrage noi membri în magazinele sale. Modelul de aderare este, de asemenea, un motiv de succes. Compania generează marje mici pe produsele alimentare pe care le vinde, dar obține marje mari din abonamentele anuale vândute clienților și întreprinderilor. Aceste cotizații anuale asigură faptul că Costco poate subcota majoritatea comercianților cu amănuntul la preț. O divizare a acțiunilor ar putea fi exact ceea ce trebuie pentru a atrage și mai mulți investitori mici.

Ce părere aveți despre acest lucru care se întâmplă cu acțiunile unei companii sau nu vă pasă pentru că, oricum, atunci când valoarea este mare, fracțiunile ne permit să ne permitem să investim în aceste companii în timp, chiar și cu un capital mic. Și ce părere aveți despre a doua și a treia companie, despre aceste două am citit astăzi pentru prima dată? 😊

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.