S&P 500 ^GSPC 5,303.27 +0.12%
Nvidia NVDA $924.79 -1.99%
Tesla TSLA $177.58 +1.57%
Alphabet GOOG $177.29 +1.06%
Amazon AMZN $184.70 +0.58%
Meta META $471.91 -0.28%
Microsoft MSFT $420.21 -0.19%
Apple AAPL $189.87 +0.02%

Razdelitev delnic v podjetjih, spregovorimo o tem.

Željko Kos
29. 6. 2023
4 min read

Pred kratkim sem naletel na članek, ki je govoril o drugi možni delitvi delnic, in pomislil sem, da se o tem v resnici ne govori veliko. Z vidika vlagatelja sem to izkusil v svojih začetkih in to sprejel pozitivno, saj sem si lahko privoščil delnico podjetja in ne le delnice. Seveda, ali ima to še kakšne druge učinke na vlagatelje?

Delitev delnic, znana tudi kot delitevdelnic , je dogodek, ki podjetju, s katerim se trguje na borzi, omogoča, da spremeni ceno svojih delnic in število delnic v obtoku, ne da bi to vplivalo na njegovo tržno kapitalizacijo ali tekoče poslovanje. Gre za kozmetično spremembo, zaradi katere je cena delnice podjetja nominalno dostopnejša vlagateljem, ki nimajo dostopa do delnih nakupov delnic (tj. terminska delitev delnic), ali pa se cena delnice podjetja poveča, da se zagotovi, da podjetje ostane uvrščeno na glavni borzi (obratna delitev delnic).

V zadnjih treh letih se je k tej potezi zateklo več znanih in velikih podjetij, na primer Nvidia $NVDA-2.0%, julija 2021, Amazon, v začetku junija 2022, Alphabet $GOOG+1.1%, $GOOGL+1.1%, in Tesla $TSLA+1.6%, konec avgusta 2022. Podjetja, ki cepijo svoje delnice, so na Wall Streetu boljša. Vprašanje je, katera podjetja bodo naslednja, ki bodo razdelila delnice? Naslednja štiri so logični kandidati:

Broadcom. $AVGO-1.2%

AVGO

Broadcom

AVGO
$1,395.29 -$16.84 -1.19%

Broadcom je verjetno najbolj znan po svojih brezžičnih čipih in dodatkih, ki se uporabljajo v pametnih telefonih naslednje generacije. Nadaljnja uvedba infrastrukture 5G in hitrejše hitrosti prenosa podatkov naj bi podjetja in potrošnike spodbudila k nadgradnji brezžičnih naprav. V letu 2023 pa pozornost Wall Streeta pritegne vloga, ki jo ima Broadcom v podatkovnih centrih in vozilih. Poleg razmeroma stabilne rasti na področju povezljivosti in čipov za dostop do podatkovnih centrov so delnice podjetja letos poskočile zaradi upanja, da se bo prodaja čipov, ki temeljijo na umetni inteligenci, podvojila na približno 1 milijardo dolarjev, kot pravi izvršni direktor Hock Tan.

Chipotle Mexican Grill ,$CMG+2.1%

CMG
$3,213.43 $67.55 +2.15%

Delnice Chipotla so se od prve javne ponudbe 22 dolarjev leta 2006 povečale za 9189 %, delitev delnic pa še nikoli ni bila izvedena. Družba, katere restavracije si prizadevajo za vsakodnevno pripravo le najbolj svežih živil, se zelo trudi, da bi zagotovila, da je večina zelenjave lokalnega izvora in da je meso odgovorno vzgojeno. Potrošniki so se v zadnjih dveh desetletjih nagibali k bolj zdravi/ekološki hrani in uspeh Chipotleja je dokaz, da je ta trend močan. Leta 2018 so uvedli Chipotlane kot način, da lahko potrošniki digitalno oddajo svoje naročilo, kar danes ne bi bilo nič izjemnega, vendar je Chipotlanu tri leta pozneje sledila njihova prva digitalna kuhinja, posebej prilagojena za obdelavo digitalnih naročil. Z vztrajno dvoštevilčno rastjo prodaje Chipotle očitno počne nekaj prav.

AutoZone $AZO+0.6%

AZO
$2,917.50 $16.51 +0.57%

Tretje podjetje, ki bi lahko bilo naslednja delnica, ki bi se lahko razdelila, je veriga z avtomobilskimi deli AutoZone. Nazadnje je delnice razdelila aprila 1994. Od takrat cena delnice narašča. Eden od ključnih razlogov, zakaj je bila tako dolgo najuspešnejša, je njen program vračanja kapitala. Čeprav ne ponuja dividend, je upravni odbor družbe AutoZone odobril agresiven program odkupa delnic. Od leta 1998 (prvo leto, ko je podjetje začelo odkupovati svoje delnice) so odkupili 153,6 milijona navadnih delnic, kar ustreza 32,8 milijarde dolarjev.

Costco $COST+0.3%

COST
$795.81 $2.74 +0.35%

Družba Costco svoje delnice ni delila od januarja 2000, od takrat pa je dosegla odlične donose. Zdaj se počasi približuje svoji najvišji dnevni vrednosti (ATH). Prednost dolgoročne nadpovprečne uspešnosti družbe Costco je lahko povezana z njeno kupno močjo in operativnim modelom, ki temelji na članstvu. Uporabljajo množične nakupe, kar pomeni nižje stroške na enoto, ki jih lahko prenesejo na svoje člane v obliki nižjih cen in jih uporabijo za privabljanje novih članov v svoje trgovine. Podjetje ustvarja majhne marže na živilskih izdelkih, ki jih prodaja, vendar ima velike marže na letnih članarinah, ki jih prodaja strankam in podjetjem. Te letne članarine zagotavljajo, da lahko podjetje Costco po cenah podreja večino trgovcev na drobno. Delitev delnic bi lahko bila prava priložnost za pritegnitev še več manjših vlagateljev.

Kaj si sploh mislite o tem, da se to zgodi z delnico podjetja, ali pa vam je vseeno, saj tako ali tako ob visoki vrednosti delnice omogočajo, da si lahko sčasoma privoščimo naložbe v ta podjetja tudi z majhnim kapitalom. In kakšno je vaše mnenje o drugem in tretjem podjetju, o teh dveh sem danes prvič prebral? 😊

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.